31 Юли, 2020 08:03 2 051 3

Сенатът на Италия реши Матео Салвини да се яви на съдебен процес

  • матео салвини-
  • италия-
  • бежанци-
  • мигранти

Бившият вътрешен министър и лидер на „Лига” е обвинен за множествено отвличане

Сенатът на Италия реши Матео Салвини да се яви на съдебен процес - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Горната камара на италианския парламент даде положителен вот по искането за съдебен процес срещу бившия вътрешен министър и лидер на „Лига” Матео Салвини обвинен за множествено отвличане. Става дума за задържане на имигранти спасени от кораба “Опен армс” на испанска неправителствена организация през август миналата година.

С 149 гласа „за” срещу  141 „против”, Сенатът разреши Матео Салвини да се яви на съдебен процес по искане на прокуратурата в Палермо. Според нея, чрез забраната му, корабът „Опен армс” с 164 имигранти на борда да акостира на италианско пристанище дни наред, е осъществено отвличане на хора и лишаването им от лична свобода  е незаконосъобразно наложено без всякаква правна причина. Магистратите смятат, че като министър, Салвини е злоупотребил със своите правомощия.

Важен за вота в Сената, който е с право да се произнася по въпроси за сенаторите какъвто е Салвини, бе най-вече този на партията „Вива Италия” на бившия премиер Матео Ренци както и на “+ Европа” и на Смесената група, подкрепили управляващото мнозинство от демократите и „Пет звезди”.

За опозицията, Матео Салвини е действал със съгласието и на други министри и на премиера Конте. Позоваващ се на официалните документи, бившия магистрат – сенаторът Пиетро Грасо  каза, че не е имало споразумение между компетентните министри и разпоредбата, взета от тогавашния министър на вътрешните работи, не може да бъде определена като акт на правителство, а премиерът се е противопоставил срещу взетите решения.

Салвини благодари иронично на тези, които го пращат на съд определяйки го за политически ход. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    1 3 Отговор
    После се сърдите на БОКО, ми гледайте - учил се от най-добрите! :)
  • 2 Гост като гост

    7 0 Отговор
    След време, ще го направите Национален Герой, за това че е искал да Им спаси задниците Италиански.
  • 3 Диверсант

    2 0 Отговор
    Според подчинените на оня близо сто годишен червей скелет, осуетяването на незаконно влизане на територията на дадена държава е отвличане и ограничаване на човешките права.. Още малко и ще
    гледаме друга пиеса с така наречения вирус
Новини по държави: