31 Юли, 2020 10:10 2 548 25

Пентагонът: Китай и Русия са съперници с ядрен потенциал

  • китай-
  • сащ-
  • пентагон

На 29 юли президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ първо ще проведат преговори за контрол на оръжия с Русия, а след това Вашингтон и Москва ще започнат диалог с Пекин заедно

Пентагонът: Китай и Русия са съперници с ядрен потенциал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За първи път в своята история САЩ след около десет години ще имат два съперника с ядрен потенциал. Това заяви ръководителят на Стратегическото командване (СТРАТКОМ) на американските въоръжени сили (ВС) адмирал Чарлз Ричард на видеоконференция, проведена от Асоциацията на ВВС на САЩ в Института Мичъл, предава ТАСС.

По думите на Ричард, Китай е на последната фаза в процеса на създаване на ядрена триада. „Китай се стреми да стане наш стратегически конкурент на равни начала до края на десетилетието,“ каза Ричард и добави, че вторият съперник за САЩ в тази област е Русия. Според американския адмирал Китай надминава САЩ по скорост на разширяване на общия военен потенциал, разработване на нови системи за контрол и предупреждение, както и подобряване на боевата готовност, предава Фокус. 

Освен това, говорейки за Русия, Ричард отбеляза, че през последните 15 години Москва модернизира своите военни системи за командване и работи за подобряване на ефективността на ученията.

Русия е постигнала 70% от целите си, добави адмиралът.

На 27-30 юли в столицата на Австрия, в рамките на двустранен стратегически диалог, се проведе среща на междуведомствените делегации на Русия и САЩ. Вашингтон се надяваше да включи китайската страна в диалога.

На 29 юли президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ първо ще проведат преговори за контрол на оръжия с Русия, а след това Вашингтон и Москва ще започнат диалог с Пекин заедно.

На 8 юли Фу Конг, директор на отдела за контрол на въоръжението на външното министерство, отбеляза, че Китай е готов да участва, ако САЩ намалят арсеналите си до нивото, което има КНР. В същото време, според китайския дипломат, Пекин в действителност разбира, че „това не може да се случи“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    3 25 Отговор
    Здравейте, съветски милиционери! Как дела?

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #13, #20

  • 2 Гешев е номер 1 американски Прокурор вБГ

    31 1 Отговор
    Гешев да арестува Путин и Си Дзинпин за търговия с влияние и за измяна срещу САЩ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Здраствуй джендър

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    При нас всичко е наред. А Вия що биете демократично тези с тен по рождение?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    В европейския съветски съюз в който България стана двадесет и седмата република официалния език възприет от коминтерна и комисарите в Брюксел не е ли английския
  • 7 ****

    11 0 Отговор
    Тези вярват ли си,че някой ще се съгласи с тях,това ,че им се иска така да стане,не значи,че е истина.
  • 8 Астана

    10 0 Отговор
    адмиралче чарлз ричард и без Н'яква там мижава видеоконференция,можем да ти разясним , че Първа и Втора Опиумни войни, няма как да ги повторите отново срещу нас със наср аните ви гнусни братя от йобанабритания. Нещата и статуквото са безвъзвратно променени. Примери се с мисълта, че вече НЕзависи Нищо от вас.Както се държите така нагло, има няма след две десетилетия, ако продължавате все така, ще ви сритаме и амерските задници и ще кандисате накрая.
    Бай Бай карбидж
  • 9 ттт

    5 1 Отговор
    "САЩ първо ще проведат преговори за контрол на оръжия с Русия, а след това Вашингтон и Москва ще започнат диалог с Пекин заедно".

    Значи САЩ и Русия ще си наложат взаини ограничения, после ще преговарят с Китай. Ами ако той не се съгласи?
  • 10 1Виевропа

    5 0 Отговор
    Брей не думай ве, те чак сега ли го разбраха :)

    Коментиран от #15

  • 11 Калоян

    12 2 Отговор
    Трябва Русия и Китай да наритат яко краварските задници, едва тогава ония малоумници ще се кротнат и светът ще стане по добро и спокойно място!
  • 12 Криско

    15 1 Отговор
    Крайно време е световната общественост да се обедини
    под ръководството на Русия и Китай и да натика краварите
    в . . .миша дупка !
    Така вече света ще бъде СВОБОДЕН.
  • 13 Во Нгуен Зияп

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Какво аджеба искаш да кажеш
  • 14 Бесен Язовец

    11 3 Отговор
    Чак сега ли разбраха, че Руската Федерация и Китай притежават ядрено оръжие?
  • 15 Колкото и да е абсурдно

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "1Виевропа":

    ДА!


    Написах, само "ДА", което изчерва отговора на въпроса. Не ми го приеха, бил много кратък отговора. Очевидно, факти приемат само коментари, които докато ги прочетеш, забравяш защо са написани.
  • 16 Бесен Язовец

    13 2 Отговор
    Краварите са 20 г назад след руснаците по ядрени технологии за война и граждански цели. Руснаците имат от 50 г подвижна ядрена установка за каква в кравария само могат да си мечтаят, а ракета тип,, Булава ",, Сармат" може би ще имат след 20 години!

    Коментиран от #24, #25

  • 17 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Със САЩ,ще ЗАПОЧНА ПРЕГОВОРИ,КОГАТО СИ РАЗКАРАТ БАШУБУЗУКА,ОТ БАЗИТЕ ....ТОГАВА ЩЕ ГОВИРИМ ,ПО ПРИЯТЕЛСКИ..... ПРИЯТЕЛ,НЕ ИДЕ У ДОМА С ПУШКА ,,,ДА СИ ГОВОРИМЕ... НЕЕЕ.. ТАКА СА И КИТАЙ И РУСИЯ...
  • 18 ASD

    8 1 Отговор
    А китайския генерал попитал външния министър /държавния секретар/ на САЩ.

    "След като САЩ желаят сделка и преговори с Китай за ядрените оръжия, то какво точно искат. Китай да си увеличи броя на ядрените заряди до бройката на САЩ или САЩ да си намалят бройката до арсенала на Китай?"
  • 19 Хохохо

    9 2 Отговор
    Затова скъпи американци си гледайте негрите в Алабама, а не какво става в Хонг Конг.

    Коментиран от #22

  • 20 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Не четеш ли бе,дивак? САЩ трябва да съкратат ядрения си арсенал до нивото на китайския.
  • 21 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ САЩ НЯМА ДА СА ПРОТИВНИК НА НИКОГО -ОСОБЕННО ЯДРЕН !?!?!? С КОГО СА ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ : ИНДИЯ;ПАКИСТАН;БРИТАНИЯ; ФРАНЦИЯ; СЕВЕРНА КОРЕА- И МНОГО ДРУГИ КЪДЕТО Е ИНСТАЛИРАНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ОТ ГОРНИТЕ !?!?!? ГЛАВНОТО ОРЪЖИЕ ЩЕ Е В КОСМОСА ГОТОВО ДА УНИЩОЖИ ОБСЛУЖВАЩИТЕ НИ СПЪТНИЦИ !!!!!!!!!!!
  • 22 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хохохо":

    Негрите в Алабама са кротки,теэи в Балтимор и Ню Йорк са опасни.
  • 23 Китаец

    1 6 Отговор
    Сибир наш!
    Това да е ясно и на руснаците и на баламурниците в България.
  • 24 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Другарю селски брусук, американците имат такива оръжия, че при евентуален конфликт рашките ще капитулират за няколко дни.Войната ще е като между конкистадорите и ацтеките
  • 25 факти

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Северноазиатските руски кравари са вечно догонващата военна сила и реално изостават военно от САЩ с минимум 2-3 десетилетия.САЩ дори вече не смятат руските нищожества за военен съперник,защото при една конвенционална война руснаците ще бъдат разгромени за часове,а и отделно оскотелите ше рухнат от само себе си ,защото мижава и изостанала държава като русия не може да си позволи вийна срещу единствената суперсила на тоя свят - САЩ.В момента има две военни сили и това са САЩ и Китай.Не бутай русия при големите.Русия няма военния потенциал и възможности да се противопостави на САЩ за повече от няколко часа.