Last news in Fakti

31 Юли, 2020 13:27 4 027 14

Криза! Испания с най-големия спад на европейска икономика

  • испания-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Мадрид въведе строги блокади заради високия брой на заразените и починалите от новия коронавирус

Криза! Испания с най-големия спад на европейска икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Икономиката на Испания се свива повече от очакваното през второто тримесечие на годината, заради което възстановяването става още по-сложно предвид насрещните ветрове, с които се сблъсква туристическата индустрия, предава Bloomberg.

Спадът достига рекордните 18,5% - воден от пониженията на потребителските разходи и инвестициите и е най-големият, докладван досега в Европа.

Статистическата служба предупреждава освен това, че е имала трудности да отчете реалната ситуация заради икономическата блокада и може да последват още по-дълбоки ревизии, отбелязва Investor.bg.

Икономистите прогнозираха спад от 16,6% на БВП на Испания.

Коронакризата, която блокира икономиките в ЕС, доведе до малко над 10 на сто свиване на БВП в Германия, най-голямата европейска икономика, както и до рекорден срив на икономиката на Франция.

Испания въведе строги блокади заради високия брой на заразените и починалите от новия коронавирус. Дори и с огромните парични стимули от страна на Европейската централна банка и историческия пакет на ЕС за 750 милиарда евро, страната е изправена пред бавно възстановяване.

Испанската икономика е силно зависима от туризма, сектор, който е блокиран заради пандемията. И без това лошият летен сезон беше помрачен допълнително, след като Великобритания обяви в края на миналата седмица, че летуващите, които се връщат от Испания, ще трябва да се карантинират заради ръста на заболелите в страната и най-вече в провинция Каталуния.

Испанската икономика е засегната и по друг начин от коронакризата – заради сравнително малкия размер на фирмите, което ги прави по-уязвими и по-малко способни да реагират ефективно на шока. Бизнес асоциациите очакват десетки хиляди малки и средни компании да фалират до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селектиран

    5 0 Отговор
    Така става като ви сложат баскетболист за Министър председател.

    Коментиран от #6

  • 2 айталянец

    3 3 Отговор
    Иберийските българе са същата стока като Аспаруховите. Закривай.

    Коментиран от #3

  • 3 Яж фашкии

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "айталянец":

    е платен
  • 4 Fen

    6 2 Отговор
    Е кво им пука,нали са се опазили от коронавируса. Да продължават с криенето и скоро и пари няма да им трябват даже.
  • 5 Антимилиционер

    3 2 Отговор
    Няма тористи
  • 6 Споко

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "селектиран":

    роби там не ги мислете държават им олаща всичко всичко е безплатно, болница лекарства, парични помощи и прочие погледне в Боколенд 300 евро мин заплата 100 евро пенсия-Испания 1108 евро мин. заплата и пенсия минимална 645 евро,втората най висока след Холандия и те тука седнали да ми ръсят мозък. Чете нали за това имате телефони с интернет или по скоро ги имате само за показно. РОБИ
  • 7 Ихууууу

    13 5 Отговор
    Разлика между нормална държава и нашата е социалната политика. В колкото и кризи да ги вкарате, в нормална държава няма да видите умиращи и самоубиващи хора от глад и отчаяние. Хората си имат ДЪРЖАВА, която е зад населението си. Едно семейство ако получава 1000 лева заплата, а за съществуването му са нужни 2000 лева, разликата от 1000 лева са помощи от държавата. Това е разликата от нормалното и не нормалното
  • 8 Учудения

    5 12 Отговор
    Че тиа кога са имали икономика та даже е и спаднала!

    Коментиран от #10

  • 9 1234#

    5 2 Отговор
    Еврозоната е титаник, южните държави вечно ще се по бедни от севврните, защото ЕЦБ е в германия
  • 10 Явно

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Учудения":

    и тис и от лумпените щом задваш такъв въпрос. ОСТАВКА
  • 11 Sssr

    3 1 Отговор
    Ма ний в българия цъфтим бе ,нови заводи ,магистрали,морето пълно с чужди туристи,ако искате да се научите извикайте нашию любим премиер да ви научи-той разбира от асфалт,воден цикъл,газови трасета,самолети и тн

    Коментиран от #13

  • 12 Нико

    2 4 Отговор
    Сега в тази криза българите ще трябва да мият два пъти повече задници на старците на Испания..И да мият два пъти повече чинии .И да метат два пъти повече улици..ххахахахахахахаха..Ше си отработят ..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Covid 20

    1 1 Отговор
    Да не са парализирали цялата страна! Забраниха им да излизат и да работят, сега ще отчитат и ще плащат - ако имат с какво, толкоз.