Last news in Fakti

1 Август, 2020 19:39 3 422 21

Ефектите от коронавируса ще продължат десетилетия

  • сзо-
  • тедрос гебрейесус-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ефект-
  • последици-
  • вирус

Последиците от тази здравна криза ще се усещат през следващите десетилетия

Ефектите от коронавируса ще продължат десетилетия - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация обяви, че въздействието на пандемията коронавирус ще се усеща десетилетия наред, след като Комитетът за спешни случаи на организацията оцени ситуацията шест месеца, след като обяви тревога за вируса, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP.

Новият коронавирус е убил близо 675 000 души и е заразил най-малко 17,3 милиона, откакто се появи в Китай миналия декември, според данни от официални източници. Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация, състоящ се от 18 членове и 12 съветници, се среща за четвърти път по време на кризата с COVID-19.

„Отрезвяващо е да мислим, че преди шест месеца, когато ми препоръчаха да обявя извънредно положение за обществено здравеопазване от международна важност, имаше по-малко от 100 случая и нямаше смъртни случаи извън Китай.“, заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус в началото на срещата. „Пандемията е здравна криза веднъж на един век, последиците от която ще се усещат през следващите десетилетия“. Комитетът може да предложи нови препоръки или да измени съществуващите, отбелязва АФП. Въпреки това има малки съмнения, че СЗО ще промени статуса на пандемията от най-високото ниво на тревога – обявено за първи път на 30 януари.

СЗО беше остро критикувана за това колко дълго ѝ отне да обяви международна извънредна ситуация. САЩ, които обвиниха организацията, че е твърде близка до Китай, официално започнаха оттеглянето си от СЗО през юли. Агенцията също беше критикувана за препоръките, които се считат за късни или противоречиви, по-специално относно носенето на маски или начините на предаване на вируса.

“Много научни въпроси са разрешени; на много остава да се отговори”, каза Тедрос. „Ранните резултати от серологични проучвания рисуват последователна картина: повечето хора по света остават податливи на този вирус, дори в райони, които са преживели тежки огнища. Много държави, които вярваха, че са минали най-лошото, сега се борят с нови огнища. Някои, които са били по-малко засегнати в първите седмици, сега регистрират нарастващ брой новозаразени и смъртни случаи. А някои, които са имали големи огнища, са ги поставили под контрол.”, допълни шефът на СЗО. Силно рестриктивните блокади, наложени за справяне с пандемията по-рано тази година, предизвикаха икономически сътресения и ефективна ваксина може да бъде единственото дългосрочно решение на силно заразната респираторна болест. „Въпреки че разработването на ваксина се случва с рекордна скорост, ние трябва се научим да живеем с този вирус и трябва да се борим с инструментите, с които разполагаме”, каза Тедрос.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    33 6 Отговор
    Каква СЗО,бе ???!!! Един шебек от Етиопия не може да разиграва цял свят!!!

    Коментиран от #8

  • 2 Последния Софиянец

    20 9 Отговор
    Да,моя бизнес ще страда десетилетия.Заради една лъжа.

    Коментиран от #5, #18

  • 3 Шоуто трябва да продължи!

    21 2 Отговор
    Да няма час без корона заплахи,пикове,жертви и нови смъртоносни вълни.Защото измамата започна да издиша,а това пречи на бизнеса!Но нещо режисьорите се изчерпаха и става скучно.Да видим утре какво ще измислят

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шоуто трябва да продължи!":

    Е как какво ?Ченгета мрат като мухи от короната,а сред нас ни един болен.ха ха ха

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    8 0 Отговор
    Ами то страх и стрес от години са основните причини човек да боледува и като се има предвид,че мерките покрай корона вируса промениха живота на хората и притесненията им,какво ново под слънцето виждаме?
    Матрица,всичко на определени цикли се повтаря,както и драстичното забогатяване на определен кръг от хора и обедняването на тълпата.
    Пари вечно няма и са проблем,а всъщност те се печатат.
    Интересно като останат парите,а природата опустошената и хората изпомрели какво ще направят парите?
    Какво са парите без хората и благодарение на кой са богати богатите?
  • 7 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Преди малко попаднах на статия как короната почнала и полицаите.
  • 8 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Защо да не може?
    За това вземат заплати.А защо им се връзват другите е друг въпрос.
  • 9 биткойна

    4 0 Отговор
    Тези вместо да плямпат глупости да измислят ваксина че с това и да искаш не може да живееш.Няма как да се пазиш цял живот заради един вирус.И това трябва да си го набият всички в главите. Що никой не казва да се свикнем да живеем без пари като в същото време ги премахне? Как мислите какво би станало лишавайки се от благата които имаме
  • 10 Мангъров

    3 5 Отговор
    В Ганюландия няма никакъв вирус! Нас тук Гил Бейтс иска да ни чипира, щото сме центъра на цивилизацията!

    Коментиран от #15

  • 11 Гост

    6 2 Отговор
    Тези смешници от СЗО,които нищо не направиха на време,никакъв навременен съвет за нищо не дадоха,нищо не откриха първо,а само дават акъл са за пълно затваряне,да не говорим дали въобще трябваше да се обяви пандемия и продължават да плашат,та да текат паричките към тях.Тръмп не е добре с главата,но тези ги разкри бързо и много правилно им спря парите.Напълно безсмислена организация.За сто години един път трябваше да направят нещо и те се провалиха тотално.След кризата Американците и Англичаните ще ги спукат тези от преследване,а те го и заслужават,особенно комунистчето от Етиопия.Ние се сърдим на нашите НОЩ,а тези са същите ама ги правят простотиите за повече парички.Ех ,да можеше Кунчев и Мутафчийски да ги приемат там поне за един месец,ех как щяха да покажат на тези хора,как се надува бързо бройка на заразени,на починали,как се затварят хора без нужда и разбира се после щяха да ги заведат на море в Гърция,да похарчат малко кинти от измамата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 баба ви от бг

    2 2 Отговор
    до ном. 1 , човекът срича английски, но не може да каже цялата истина за китайските вируси! Той не може да каже, че ебола е за диаманти в конго, той не може да каже за спин през 1980 г в американските затвори, той не може да каже за България, торс, сарс, 1,много го изкарахме 2012 !!! имало е 4000 бременни и родилки умряли?!?!Понеже някои много са мълчали!!!! то с тези стари ренген. апарати и така или иначе не са се сетили полудокторите!!!!!
  • 14 Корона ефект

    2 0 Отговор
    Той върху мозъците вече е виден.
  • 15 Бай ганю

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мангъров":

    Ще чипира мъдата много шават.хихии
  • 16 Гост

    4 1 Отговор
    В България има жертви на коронавируси плюс съпътстващи заболявания поне от преди 25 години! Всичко сега е една масова психоза и грандиозна измама! В световен мащаб!
  • 17 ЛЪЖИ И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ

    3 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ЗАТРИЯТ СЗО САМО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЯРВАТ В КОРОНАВИРУС НЕ МОЖАХТЕ ДА ГИ ИЗЛЪЖЕТЕ ЗАЩОТО 31Г.ГИ ИЗТРЕБВАТЕ И НАМАЛИХТЕ ПОУЛАЦИЯТА ИМ В СЕЛО С МАЛКО ЖИТЕЛИ ЛЪЖАТА НЕ ВЪРВИ ЛЪЖАТА ВЪРВИ В ПО ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ С ПО ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ.
  • 18 Ти верно изперка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да няма да живееш с орлите! Ха ха ха
  • 19 абг

    0 0 Отговор
    От Световната Задкулисническа Организация могат само да си мечтаят, все пак това е безплатно.
  • 20 Peci kupona

    0 0 Отговор
    От тази организация няма смисъл! Освен предупреждения, нищо смислено!
  • 21 незнайко

    2 0 Отговор
    НЯКОЙ СИ ИГРА С ОГЪНЯ И ЗАПАЛИ СВЕТА ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е БИЛО ПРЕДНАМЕРЕНА ИГРА !!! Единственото друго нещо което ми идва наум е намесата на ИЗВЪНЗЕМЕН разум за да покаже колко сме жалки за да се БИЕМ !!!