Last news in Fakti

3 Август, 2020 07:55 2 668 24

Капсулата на “Спейс екс“ се завърна на Земята

  • спейс екс-
  • космос-
  • илон мъск

НАСА обяви, че оттук нататък подобни мисии до международната космическа станция ще се предоставят на частни компании, за да се спестят средства за големите цели на агенцията

Капсулата на “Спейс екс“ се завърна на Земята - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Капсулата "Дракон" на частната американска компания "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив след 2 месеца на борда на Международната космическа станция.

Този успех е ключовият тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита, отбелязва Асошиейтед прес.

Астронавтите бяха поздравени и от президента Доналд Тръмп, който написа, че те са извършили първото за НАСА приводняване от 45 години и е много впечатлен.

Това е първият случай, в който цялостна човешка мисия в Космоса се осигурява от частна компания. Капсулата "Дракон" с Хърли и Бенкен на борда беше изстреляна от "Спейс екс" преди два месеца.

Снощи капсулата кацна на една от предвидените локации в Мексиканския залив. Астронавтите в момента са обект на медицински прегледи.

НАСА обяви, че оттук нататък подобни мисии до международната космическа станция ще се предоставят на частни компании, за да се спестят средства за големите цели на агенцията - човешки мисии до Луната и Марс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    16 19 Отговор
    Завърна се на снимачната площадка в Холивуд. Земята е ПЛОСКА, астронавтите са банда актьори на хранилката на Лукавия.

    Коментиран от #2

  • 2 Курбалаев

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Плосък е мозъка ти.
  • 3 капсулата

    23 5 Отговор
    Капсулата "Дракон" ... Капсулата "Драган". Още малко и ще стане Драгой

    Коментиран от #5

  • 4 голям повод

    7 5 Отговор
    гост да цвили възторжено!!!!!;
  • 5 Драгой от Софстрой

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "капсулата":

    И какво не му харесваш на името!?
  • 6 Факт

    6 12 Отговор
    Един час не можеха да отворят люка за да извадят космонавтите и после не изкаха да се почерпят с шампанско командната зала!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Anadolu Manafesi

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Чакаха един час заради много високите нива на изпарения от диазотен тетрахлорид около кораба . Вероятно при следващите полети това ще бъде поправено . На мен лично ми се иска корабът да кацаше използвайки двигатели , както беше първоначалният замисъл , а не парашути и приводняване , но това са били изискванията на НАСА .

    Коментиран от #21

  • 8 Като за първи път

    4 0 Отговор
    беше добре
  • 9 С.С

    1 8 Отговор
    Струва ми се,че този тарикат-Мъск,иска да вземе хляба на НАСА. И че няма да спре дотук.

    Коментиран от #13, #18

  • 10 това е от

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    ултра твърдата и еластична стомана 30 Х.Заварила се е при кацането.

    Коментиран от #16

  • 11 На Илон Мъск

    5 0 Отговор
    ракетите му са по добри от колите.
  • 12 Кристиян Вигенин

    7 7 Отговор
    Американците предифинираха изцяло космическият бизнес преди няколко години,като дадоха възможност на частната инициатива.Резултатите са налице.Докато държавният мастодонт Роскосмос още използва 50 годишни,морално остарели ракети и кораби от времето на СССР и не може да вкара в експлоатация нищо ново вече 30 години,за десет години Илон Мъск направи от една малка фирма,лидер в космическият бизнес.И това есамо началото.Следват луната,Марс,а в по-далечно бъдеще и цялата Слънчева система.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Nnn

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "С.С":

    Мъск не може да вземе хляба на НАСА ,защото НАСА е държавна агенция ,а СпейсХ е частна.Освен това СпейсХ е под командването на НАСА и не може да прави нищо без разрешение.
  • 14 веселяк

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кристиян Вигенин":

    Даже Вселената и околностите и!
  • 15 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    ЩОМ КАТО ДНЕС "СПЕЙС ЕКС " ПОВТАРЯТ НЕЩАТА ОТ 196 + година --- АЗ ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ ОСТАРЯЛ --- А СЪМ МАЛКО ПРЕДИ ПУБЕРИТЕТА !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 16 Anadolu Manafesi

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "това е от":

    Това просто не е вярно

    Коментиран от #20

  • 17 плоскоземци от всички страни

    1 6 Отговор
    Холивуд . Не са летели изобщо , Земята е плоска -лъжат ви
  • 18 pepy

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "С.С":

    "Струва ми се,че този тарикат-Мъск,иска да вземе хляба на НАСА..."

    Защо да и взима "хляба" след като работят и по общи проекти... Отдавна обаче е застрашен "хлябът" на една друга държавна компания, която се взимаше за фактор в космическите проекти... Проблемът и не е само SpaceX, а многото други държавни и частни компании, които работят непрекъснато, а не се интересуват само от усвояване на бюджети, които винаги са "малки"...
  • 19 хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Кристиян Вигенин":

    А да споделиш какво точно е новото тук освен дизайна?
  • 20 кое по

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Anadolu Manafesi":

    точно не е вярно?
  • 21 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Anadolu Manafesi":

    Може би не е тетрахлорид, а тетраоксид? Само че двуазотния тетраоксид е окислител на ракетно гориво и не е ясно какво търси в спускаем апарат.

    Коментиран от #23

  • 22 След пубертета

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПЕНКО":

    Повтаря ги, защото ползваха совалките, а те не се връщаха с парашути, а като планери и кацаха на писта. След отказа от совалките (руснаците даже не ги развиха, имат само 1 автономен полет) всички ползват за връщане парашути. И това няма да е само със Спейс Екс, но и новата система на НАСА SLS (2021 г.) , както и другите частни компании....
  • 23 Anadolu Manafesi

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "хахаха":

    Прав си , тетраоксид е , грешката е моя докато съм писал . И вярно е окислител за метилхидразина използван като гориво за 8-те двигателя СуперДрако и 16-те маневрени Драко , разположени в 4 клъстера върху корпуса на спускаемият апарат . Какво правят там ли ? Ами КрюДрагън първоначално беше проектиран да извършва контолирано кацане на сушата използвайки точно тези двигатели и въпреки , че от НАСА настояха приземяването да се извършва чрез система от парашути , корабът все още може да извърши такова ако обстоятелствата го наложат . Освен това въпросните двигатели са и част от системата за аварийно спасяване при излитане.
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    КОЛКО СМЕ НАЗАД ОТ ( НЛО НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ) НО СЕ ХВАЛИМ !!!