4 Август, 2020 08:16 3 717 10

Краят на пандемията няма да настъпи скоро

  • сзо-
  • пандемия-
  • тедрос гебрейесус-
  • мерки-
  • заразени-
  • коронавирус

Здравните експерти призоваха майките да продължат да кърмят бебетата си

Краят на пандемията няма да настъпи скоро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световната здравна организация не очаква краят на пандемията да настъпи скоро. Ръководителите на организацията за пореден път призоваха всички страни да спазват стриктно здравните препоръки - носене на маска, физическа дистанция, хигиена на ръцете и тестване.

Германското правителство осъди нарушаването на ограниченията заради коронавируса на състоялите се протести в Берлин срещу мерките през почивните дни, на които присъстваха десетки хиляди хора без предпазни маски. Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че въпреки надпреварата за намирането на ефективна ваксина за превенция на COVID-19, трябва да се спазват ограничения: „Няма сребърен куршум в момента и може и никога да няма. Засега възпирането на епидемии се свежда до основните правила на общественото здравеопазване и контрол на заболяванията - тестване, изолация, лечението на пациенти и проследяването и карантинирането на контактните им лица“.

Здравните експерти призоваха майките да продължат да кърмят бебетата си, дори ако се заразят с коронавируса, тъй като ползите от кърменето надвишават в пъти риска от инфекция. Призивът на Тедрос беше по повод Световната седмица на кърменето, предаде БНР. Д-р Мария ван Керхов - ръководител на звеното за Covid-19 в СЗО съобщи: „Изчисленията на смъртността се движат в границите под 1 процент - около 0,6 на сто. Това показват последните проучвания. Това може и да не звучи като много, но всъщност е доста висока стойност, щом става въпрос за вирус, който може да се предава лесно“.

По-рано тя призова правителствата да не въвеждат отново блокади срещу коронавируса и посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални“. От следващата седмица във Великобритания милиони тестове за болестта, даващи резултат за 90 минути, ще бъдат разпределени в болници и старчески домове. На Острова влиза в сила схема за подпомагане на ресторантите до края на август, която ще се отрази и на джоба на потребителите. Сметките им в заведенията ще бъдат намалени с до 50 процента.

Говорител на Белия дом заяви, че Съединените щати навлизат в нова фаза на пандемията, заради повсеместното разпространение на вируса. А Русия си е поставила за цел да започне производството следващия месец на ваксина, като до следващата година капацитетът да е няколко милиона на месец. Влизат в сила по-строгите ограничения и полицейският час от 20 до 5 сутринта във втория най-голям град в Австралия - Мелбърн заради втора вълна, които ще продължат шест седмици. Най-много са смъртните случаи в Съединените щати, Бразилия, Мексико, Великобритания и Индия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 21 Отговор
    За Ганьо ще настъпи съвсем в кратки срокове. Как си представяте Кочинката след Баце, еми така - никак.
  • 2 COVID1984

    23 4 Отговор
    3,5 млн немци и гости на града заляха берлинските улици и казаха не на НСР.

    Коментиран от #8

  • 3 Сливи за смет

    31 0 Отговор
    СЗО е международна, терористична, паразитираща организация, издържана от рокфелер институт и нпо-тата й. На пряко подчинение на демонократическата партия.
  • 4 Настопроценти

    8 1 Отговор
    Следва стогодишната война.
  • 5 Знаем

    21 0 Отговор
    , че манипулацията е гигантска и няма да свърши скоро.
  • 6 Баце

    17 1 Отговор
    Много е страшно, ше се мре, много щр се мре!! До изборите през 2021 ще скачат заразените, умиращите, ще стане страшно, важното в да се удължава Извънредното положение и да се отложат изборите, за да властва Птодажника Страхливец от Банкя. Тези дни пазарува индулгенции, само и само звнеделците да не изкарват теакторите. Германив се събуди и над 1 милиона протестираха против измамата Корона!!! Усетиха се и си искат свободата!!! Онези докторчета от НОЩ трябва да се съдят задължително като се изрита Вожда. А след тях Кунчев и Балтов като съучастници на престъпника Борисов!

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Баце":

    Нещо обърка тука никъде не видях да се пише за България?
  • 8 Една

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "COVID1984":

    Германците го показаха..... Правата не се искат или търсят, правата се упражняват.
  • 9 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме на българия. с точност за полицията в гр кюстендил. от звено патрулиращи полицай силна захвала срещу румен йорданов. щели да убият румен и щели да докажът че румен сам се е убил. новите назначени началници на цяла българия да ги предупредът с румен да нямат работа. вписваме с прозрачнос румен нищо не вписва нито говори по ума на никой. всичките операций ги прилагаме ние к говорене по ума . и др.
  • 10 волен сидеров

    1 0 Отговор
    КАК ДА СВЪРШИ,КАТО ПОСТОЯННО ГО ОПРЕСНЯВАТ