Last news in Fakti

4 Август, 2020 22:00 1 865 6

Филипините създават комитет за ядрена енергия

  • атомна енергетика-
  • родриго дутерте-
  • комитет-
  • филипини

Важна стъпка към реализирането на програмата за ядрена енергия

Филипините създават комитет за ядрена енергия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на енергетиката на Филипините съобщи, че президентът Родриго Дутерте е създал междуведомствен комитет за приемане на национална политика в областта на ядрената енергия. Министърът на енергетиката Алфонсо Куси отдавна се застъпва за използването на ядрена енергия, въпреки опасенията на обществеността, свързани с безопасността ѝ.

Куси приветства предприетите от Дутерте действия и ги определи като „важна стъпка към реализирането на филипинска програма за ядрена енергия“, която „ще помогне да се защитят потребителите от традиционните колебания на цените на електроенергията“.

Комитетът ще направи оценка на приложимостта на атомната енергия в енергийния микс на Филипините, като вземе предвид икономическите съображения, сигурността и въздействието върху околната среда, предаде Neimagazine.

При положителна резолюция, страната или ще пристъпи към изграждането на нови съоръжения, или ще се вземе решение за обновяване на АЕЦ „Батаан“, която в момента е замразена. Филипините инвестираха 2,3 милиарда долара в реактор с вода под налягане с мощност 621 мегавата, разработен от американската Westinghouse. Енергоблокът беше завършен през 1984 г., но бе спрян поради проблеми, свързани с корупция и безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туркофил

    4 7 Отговор
    Те не трябва да имат ядрена централа, Турция трябва да развива ядрени технологии защото са европейска демокрация а Филипините са диктаторска държава с неконтролируем лидер
  • 2 Жоро

    4 3 Отговор
    Иначе умират от глад и от елементарни болести
  • 3 Бесен Язовец

    4 1 Отговор
    ,, Устингхаус" не случайно фалираха, а Дженерал-илектрик" нищо не продават защото имат проблеми с безопастноста на реакторите си!
  • 4 баба ви от бг

    1 0 Отговор
    26 милиона за 2 седмици са затворени пак! от януари до април бяха също! давали са им една вода и едно хлебче на ден!?!?!!!!
  • 5 ABCD

    2 1 Отговор
    Тоя справи ли се с престъпниците? Беше разрешил да се убиват на място. Не знам кой кого изби, иначе хипотетично е добре като идея.
  • 6 В.В.П.

    3 1 Отговор
    ТОЗ ПРИМАТ ,ЛЪЖЕ ФИЛИПИНЦИТЕ , КАКТО ТИКВАТА,БЪЛГАРИТЕ...,НО ВСЕ ПАК ТЕ СА ФИЛИПИНЦИ....А БЪЛГАРИТЕ СА ,,,ЕВРОПЕЙЦИ,,,