Last news in Fakti

4 Август, 2020 16:28 8 129 21

Нацистката надзирателка, която бе спасена от собствените си пленнички

  • концлагер-
  • надзирател-
  • йохана лангефелд

Йохана Лангефелд била убедена националсоциалистка и доброволно поискала да работи в женските лагери на нацистите

Йохана Лангефелд била убедена националсоциалистка и доброволно поискала да работи в женските лагери на нацистите. И все пак не била като другите надзирателки. Ето нейната необикновена история:

 

Случаят "Йохана Лангефелд" е наистина необичаен. Тя започва работа като надзирателка в концентрационните лагери на нацистите още през 1938 година - първоначално край замъка Лихтенбург в Саксония, откъдето през 1939 година пленниците са откарани в Равенсбрюк. През 1942 година е прехвърлена за няколко месеца в Аушвиц, след което отново се връща в Равенсбрюк. Но за разлика от други жени, работили като надзирателки в лагерите, Йохана Лангефелд нито е съдена, нито е наказана за деянията си.

"Единствената, която се държеше с нас човешки"

През 1943 Лангефелд е уволнена и арестувана от нацисткия режим, след това изведнъж е освободена, за да бъде задържана след края на войната от американците, които я предават на Полша. И именно там, по Коледа 1946 година, Йохана Лангефелд успява да избяга от затвора в Краков - с помощта на бивши лагерници, за които е отговаряла. През 1957 година се връща във Федералната република. Умира през 1974 в Аугсбург, като до края на живота си остава непотърсена от германското правосъдие.

Историци свидетелстват, че като старша надзирателка Йохана Лангефелд не само е играла важна роля в лагерите, но и е участвала в извършваните там престъпления. Била е убедена националсоциалистка и антисемитка. И доброволно е поискала да работи в женските лагери на нацистите, където е участвала в „селекциите“, при които се е решавало кои жени да отидат в газовите камери.

Същевременно обаче е имало и лагерници, на които Йохана Лангефелд е помагала. „Покрай заеманата от нея позиция тя със сигурност е вършила много злини. Но ние в лагера трябваше да правим разлика между лошо и по-лошо. А що се отнася до надзирателките, сред тях имаше лоши, по-лоши и най-лоши, имаше истински садистки", разказва една от оцелелите - полякинята Йоана Пенсон. А друга оцеляла споделя: "Тя беше единствената надзирателка, която се държеше с нас човешки".

"Тя се различаваше много от останалите надзирателки"

Йоана Пенсон никога не е съжалявала, че впоследствие именно те, бившите лагерници, са се застъпили за Йохана Лангефелд: "Защото дори и съвсем малко добрини да е сторила, по това тя се различаваше много от останалите надзирателки“, споделя Пенсон.

След ареста на Лангефелд в Краков Йоана Пенсон се застъпва за нея с писмо, в което описва как надзирателката помогнала за спасяването на момиченце. Така Пенсон искала да избави Лангефелд от заплашващото я смъртно наказание. „Може и да не е била ангел, но в сравнение с другите определено се държеше различно“, казва полякинята.

Тези дни по германската обществена телевизия ARD бе излъчен филм за Йохана Лангефелд, от който зрителите научават и това: пред своя бивша колежка от концентрационния лагер Лангефелд веднъж споделила, че иска „поне за две години да влезе в затвора, за да изтърпи наказанието за своите престъпления“. Но и след завръщането си в Германия през 1957 Йохана Лангефелд така и не се предава на властите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Arbeit macht frei !

    31 10 Отговор
    Където живота на лилавите сапуни трябва да преминава.
  • 2 Факт

    22 15 Отговор
    Щях да се разплача от умиление!Няма добри нацисти фашисти!!!
  • 3 Бесен Язовец

    34 10 Отговор
    Държала се човешки с тях? Казвала им е : моля не се блъскйте има място за всички във фурната!
  • 4 въпросче

    8 7 Отговор
    Кога бе спасена,като е починала през миналия век? Умряла е през 1974 -та г.в Аугсбург.
  • 5 Дедо ви

    17 17 Отговор
    Няма хуманен фашизъм! Дали Гррмания не трябваше да бъде заличена като държава след ВСВ? Колко са били извергите, скрили се ненаказани там?

    Коментиран от #16, #17

  • 6 Бесен Язовец

    18 1 Отговор
    Краварите са засекретили на процеса в Нюрнберг на хиляди нацисти досиетата в следствие на това хиляди нацисти са се отървали от присъди. И това не е случано с този чадър който направили са прикриха нещо, много е съмнително цялото занятие в годините след 1945 г !
  • 7 Тъжен Помен

    13 9 Отговор
    да се свети името на загиналите красиви арийски есесовки в изпълнение на служебния си дълг и след това преследвани от терористите , Амин ...
  • 8 Фрикасе с Гъби

    3 3 Отговор
    Да но да се изпружиш!
  • 9 групен фюрер

    17 7 Отговор
    Най хуманната,най великата система е националсоциализма.
  • 10 ОФ на БКП

    12 11 Отговор
    Комунизма сцепи нацизма за норматив!
  • 11 Българан

    9 5 Отговор
    Ихааа, какъв хуманен човек- решавал съдбата на хиляди жени и деца и ги е изпращала в газовите камери и то доброволно. Направо за нобелова награда

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПЛАМЕН ИВАНОВ

    8 6 Отговор
    И УНАС СЕГА 2020 Г ИМА НАЦИСТИ И ТЕ СЕ ЗОВЪТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ-ИВАН ГЕШЕВ-АХМЕД ДОГАН-ПЕЕВСКИ-И ВСИЧКИ ГЕРБАДЖЙ.....
  • 14 100tak

    6 2 Отговор
    Самият холокост е ционистко дело и пропаганда. Ционистката идея превърна собстения им нараод в хекатомба за да им се създаде държава. И Хитлер е с ционистки корени, както и ръководителя на Ислямска държава.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българан":

    Не са газови камери, а камери с КОВИД-19...
  • 16 Инспектор Мадуро

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Точно така трябва да се постъпва с лилавите. Ти да виждаш начин те се социализират?! Те са паразити в човешка кожа и мястото им е или в Индия или в газовата камера.
  • 17 Една

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Нацистите първо са убедили германският народ, че евреите са мошеници и опасни за Германия. Естествено за това е проведена и широка пропаганда, даже режисират един " документален " филм, в който нарочно събират еврейски деца в един голям хотел обграден с красиви градини и алеи и на едни дълги трапези отрупани с всякакви ястия, децата седят и се хранят. После ги показват как спортуват в градините и са много щастливи. След заснемането на филма децата директно са превозени в концлагер , режисьорът също, защото е евреин, който си е мислил че ще му се размине депортирането но уви не е така. С този филм убеждават германският народ, че държавата прави всичко добро за евреите но те не оценяват това и са неблагодарни престъпници.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Една

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Една":

    Всъщност обикновените германци не са знаели какво точно става в концлагерите. Знаело се е че евреите работят и че за тях са положени всички необходими грижи че даже и повече след прожектирането на " документалния " филм със щастливите еврейски деца . Тъй като евреите в началото са се защитавали от нападките на нацистите и с оръжие се създава впечатление, че наистина са опасни престъпници и така започват преследванията и депортациите. Всичко е било планирано предварително по много коварен сатанински начин. Не помня сега заглавието на този филм но ако го намеря някъде из мрежата ще ви го напиша.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гледай

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Една":

    Филма ,,Евреина Зюс,, който е сниман още преди Хитлер и пропагандата, да видиш как оплита финансова интрига в Щутгарт
  • 21 ДОКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩОТО ТАЗИ ЖЕНА ИМА КАЧЕСТВАТА КОИТО ИМА САМО ЕДНА ЖЕНА В БУГАРСКО..КАЗВА СЕ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА..
Новини по държави: