4 Август, 2020 19:21 6 466 23

„Българската трагедия“: какво пишат чуждестранните медии

  • герб-
  • протест-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски

Досега Борисов успяваше да надиграе своите противници, но днес гневът на хиляди млади демонстранти вече е насочен лично срещу него

„Българската трагедия“: какво пишат чуждестранните медии - 1
Снимка: БГНЕС

"Досега Борисов успяваше да надиграе своите противници, но днес гневът на хиляди млади демонстранти вече е насочен лично срещу него", пише австрийският "Дер Щандарт". Ето как чужди медии коментират събитията в България:

 

„Българската трагедия“ – така е озаглавена колонката от Паул Лендвай в австрийския вестник „Дер Щандарт“. За случващото се в България информират и други международни медии. Агенция „Ройтерс“ съобщава, че многоседмичните антиправителствени протести са подкопали обществената подкрепа за ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов. Агенцията цитира „Транспаранси Интернешънъл“ с извода, че България е сред най-корумпираните държави в ЕС.

До същото заключение стига и Паул Лендвай, който коментира: „Правителството на Борисов, който с малки прекъсвания управлява над десет години, затъваше все по-дълбоко в блатото на корупцията, шуробаджанащината и схемите на престъпни олигарси. През последните 25 години населението драматично намаля.“ Лендвай припомня, че с тактическите си оставки досега Борисов е успявал да надиграе своите противници, но днес гневът на хиляди млади демонстранти вече е насочен лично срещу него и срещу главния прокурор, когото обвиняват в корупция.

Сходни констатации четем и в статията на „Берлинер Тагесцайтунг“, където също става дума за дългото управление на Борисов и за България, „която се води страната с най-широко разпространена корупция в ЕС“. Авторът обяснява, че дори президентът Румен Радев е обвинил Борисов за връзки с олигарси.

Властовите центрове на олигарсите

В „Дер Щандарт“ Паул Лендвай припомня протестите от 2013 година и отбелязва, че те тъй и не успяха да наложат върховенството на закона. Той коментира: „Социалистите на няколко пъти доказаха, че са затънали в корупционното блато не по-малко от премиера и неговата партия. Горчивата истина гласи: изборите и формалните промени в състава на парламента и на правителството изобщо не засегнаха властовите центрове на олигарсите в икономиката, в медиите, в службите за сигурност и в правосъдието.“

Алтернатива?

Има ли обаче политическа алтернатива? „Ройтерс“ цитира социоложката Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, която казва: „Хората подкрепят протестите, но не са сигурни какво трябва да се случи занапред. В момента няма доминираща политическа сила, която може да постигне безспорно мнозинство.“

На същия въпрос Паул Лендвай отговаря така: „Благонадеждна политическа алтернатива не се вижда на хоризонта. ГЕРБ членува в Европейската народна партия, а самият Борисов във външнополитическо отношение се държи като проевропейски настроен партньор. Неговият предшественик като министър-председател, Сергей Станишев, ръководи социалистическата партия (тук авторът греши – бел. ред) и в края на 2018 година беше избран за трети пореден път начело на европейските социалдемократи. Вътрешно-политическото положение в България не е тема в Брюксел.“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактите

    43 20 Отговор
    Така е алтернатива няма и на Европа не й пука за нас. Обречени сме

    Коментиран от #5

  • 2 Протестиращ

    58 7 Отговор
    Великолепна статия. Нека да ни съжаляват. Нека да видят колко мизерно съществуваме. За да махнат Бойко Борисов

    Коментиран от #6

  • 3 КОТарАК

    59 4 Отговор
    утре всички лешпери от ГЕрП ще се събират на едно място. ще благодарят на главния , за всичко , което е направил за тях. демонстративно
  • 4 Че той политически противници

    39 4 Отговор
    имал ли е? Корнелия ако беше като някоя западна опозиция досега да му беше разказала играта.
  • 5 Последния Софиянец

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "Фактите":

    Излез и направи нещо.Стига чака на Европа.

    Коментиран от #9, #11, #19

  • 6 А защо да го махат

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "Протестиращ":

    те са си добре с него. Искат чума по нещо, ние обявяваме чума и колим прасетата. После месо от резерва. Искат обучени доктори - няма проблем, докторите бягат щото тук не са платени. Искат да си пласират плодовете и зеленчуците - тук вече няма земеделие с изключение на едни зърнари. Така че европейците са си екстра с него.
  • 7 Дедо

    39 1 Отговор
    И какво още е необходимо, за да се самосезира Кьовеши? И тя ли е там само зс заплата? И тя р като нашия каскет - парата в свирката. Най-малко ЕС да спре всички плащания към Бг до изчистване на мафията от властта! Ако това не стане, то да се запитаме защо сме в този "съюз".
  • 8 Активист на БКП

    42 5 Отговор
    Чухте ли , платените герберуги,които пишете тук ??? ХИЛЯДИ МЛАДИ ХОРА!!!!аТова пишат в Европа!!!
  • 9 А ти брато

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    КАКВО НАПРАВИ???
  • 10 Алчните медии в България

    35 2 Отговор
    Бойко Борисов измамниците около него, както и целия парламент ще дръпнат към дъното и затвора други министри евродепутати и управници на други държави , международни анализатори алармират за цирка който идва !Медиите в България работят срещу собствения си народ защото им плащат !СЪБУДЕТЕ СЕ!
  • 11 Точно

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Какво ще направи като излезе? Много точно го е написал човека - обречени сме
  • 12 Дълбоко Виждащ

    33 1 Отговор
    Този банкянски дебело,,г,,з кърлеж така се е впил във власта,като да пресмята,че тя ще го спаси от съд и затвор!С повече мазнинка и нежно издърпване -ДС да си го прибира вече!
  • 13 Фаро

    22 0 Отговор
    Алфа рисърч са слуги на алфа трътльото
  • 14 4рррр

    28 2 Отговор
    Гадните германци и тяхната тъпа крава Меркел ни го натресоха тоя тъпак и сега ще им четем умозаключенията
  • 15 Митев

    5 13 Отговор
    Младите наивници не се свършиха! Немски и австрийски вестници пишат с удоволствие за България ако е нещо негативно! Престанете да вярвате на много работливи и много глупави хора!
  • 16 Ал Капоне

    22 2 Отговор
    Незабавно спиране на всички европари и на другия ден Боко Простака изчезва,в панделата!!!
  • 17 Кьовеши

    22 1 Отговор
    Ако България е най- корумпирана,защо се наливат еврофондове в чекмеджето на Боко Простака???! Ало, Каскета, давай го насам!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Ху

    3 1 Отговор
    Кои чуждестранни медии? "Обективното" Дойче веле, чиято българска секция открито и нагло участва в пропагандните манипулации у нас и ни пробутва Дай България.

    Коментиран от #22

  • 21 БЪЛГАРСКАТА ТРАГЕДИЯ

    1 1 Отговор
    Вулгарите изтрепаха Българите.
  • 22 Дрангов Борис

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Ху":

    Знаеш ли защо

    Според един от най-вероятните шефове на БСП, НИКОЛАЙ ДОБРЕВ, ПЕЕВСКИ не е никакъв проблем за държавата

    Е какво да ти кажа повече - те са същите
  • 23 Бай Коко

    2 0 Отговор
    Че нали ЕНП си отглежда мафията в БГ. Щом не са против значи са за.