6 Август, 2020 04:21 6 435 46

6 август 1945 г. Бомбардират Хирошима с атомна бомба

  • япония-
  • атомна бомба-
  • хирошима

Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души

6 август 1945 г. Бомбардират Хирошима с атомна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29 над Хирошима.

Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ („Малчуган“).

Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Почти 200 000 от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки.

Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой

    100 9 Отговор
    Военно престъпници САЩ номер едно.

    Коментиран от #25

  • 3 Още ли ги лекуват

    8 26 Отговор
    земята там не се е изчистила от ядрените бомби ли?

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Активист на БКП

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Да пуснат зуне,ама Цъветският съюз ги беше изпреварил с години !

    Коментиран от #8

  • 6 Тато из Правец

    60 5 Отговор
    Избиха индианците,след това японците,що е то?

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 реалиста

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    РДС-1 е името на първата съветска атомна бомба, взривена на 29 август 1949 г
    Сверявай си данните,комунисте
  • 9 Ххх

    7 19 Отговор
    Преди смъртта си Тибетс е заявил, че не желае официално погребение, както и надгробен камък, защото не искал това да се превърне в място, където противниците му биха могли по някакъв начин да изразят протеста си за случилото се на 6 август 1945г.
    При атаката над Хирошима загиват около 100 000 души, хиляди други са ранени
    Три дни по-късно американците пускат и бомбата над Нагасаки. Загиват 40 000 души.
    Още в самото начало, когато разбрах за мисията, знаех, че ще е нещо емоционално, разказва самият Тибетс при отбелязването на 60-та годишнина от пускането на бомбата над Хирошима.
    Имахме някакви чувства и емоции, но трябваше да ги оставим на заден план. Знаех, че това, което ще направя ще причини смъртта на хиляди, но това, което беше моят стимул бе, да си свърша добре работата, за да спрем смъртта на още хиляди, разказва Тибетс.
    Пилотът никога не е съжалявал за стореното. По думите му, стореното е било патриотичен дълг, правилният нещо, което е можел да направи в конкретната ситуация.
    Не съм горд, че убих 80 000, но съм горд, че започнах от нищото, планирах добре ситуацията и се справих с работата си по перфектен начин, твърди още пилотът. Това е, бяхме във война. Тогава използваш всичко, с което разполагаш, споделя Тибитес.
    Спах спокойно всяка нощ, завършва едно от последните си интервюта Тибетс.

    Коментиран от #21

  • 10 Рошко

    54 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тато из Правец":

    Построиха Америка с роби от Африка, продължават да крадът петрол злато и ресурси от целия свят а де, що е то?
  • 11 Гневен

    69 2 Отговор
    Забележете--никъде не се споменава,че САЩ са извършителите на това зверство...!!!! Имал ли смисъл да коментираме повече ....ама пусто слагачество- пуста политкорекност...

    Коментиран от #12

  • 12 реалиста

    6 35 Отговор

    До коментар #11 от "Гневен":

    Прочети първо кой кого първи атакува kuрвенската
  • 13 Ххх

    43 2 Отговор
    Почти всички американски висши военни тогава казват, че атомната бомба не е нужно да бъде хвърляна. Дори известният „ястреб“ генерал Къртис ЛеМей е категоричен: „Войната щеше да приключи до две седмици“. Според началник-щаба на главното командване на президента Труман – адмирал Уйлям Лий, „използването на това варварско оръжие над Хирошима и Нагазаки не бе от значение за войната ни с Япония. Японците вече бяха разгромени и готови да капитулират… Като първата страна, която го използва, ние приехме етични стандарти, характерни за варварите от тъмните векове.“ А и месеци преди чудовищния взрив, Япония е вече е почти сравнена със земята от масираните американски бомбардировки – т.нар. „бомбен килим“, а и изпепелена от хилядите тонове напалм. Против атомната бомбардировка се обявява и бъдещият 34-ти президент на САЩ – генерал Айзенхауер. Той се опитва да убеди тогавашния – Хари Труман, че това е излишно и че войната така или иначе много скоро ще приключи. Но безуспешно. Решението е взето. Оправданието за чудовищната бомба все пак било, че с нея щели да бъдат спестени над милион жертви от двете страни, ако войната бъде довършена с конвенционалните методи. А и може би Америка е имала по-важна цел: с двете бомби – над Хирошима и Нагасаки, да изпрати послание към дотогавашния си съюзник – Съветския Съюз? Войната вече приключва, Рим, Берлин и Токио са вън от играта. На новите световни суперсили тепърва им предстои да си преразпределят земното кълбо. Винаги ще помня

    Коментиран от #15

  • 14 Цитат

    42 2 Отговор
    "Комитетът по избиране на целите, които да бъдат подложени на бомбардиране, предлага като възможна цел град Хирошима. Комитетът отхвърля идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели, тъй като при сравнително малка цел, която не е обкръжена от обширен населен район, съществува голяма вероятност от пропуск". Демек дори само цивилни да уцелят, ама важното е да уцелят все пак нещо. Така може да разсъждава само терорист.
  • 15 реалиста

    7 21 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Императорът капитулира чак след втората атомна бомба

    Коментиран от #17

  • 16 USA

    39 6 Отговор
    Това е свътъл ден в USA ние сме горди,че защитихме нацията.Навсякъде където има тирания USA защитава онеправданите .USA е светлина в мрака.Ето и тук на балканите USA донесе мир и благодат.Скоро в БГ ще ви помогнем да свалите тиранията, защото USA мисли за вас мили хора.Благодарете на USA,за демокрацията и просперитета на света.....
    А сега по същество,като кажем ЛЕГНИ ще лягаш,като кажем СТАНИ ще ставаш!!!Който не е с нас го убиваме!!! Хитлер и нацистите,Сталин и комунистите са нищо пред USA и капиталистите!!!Колкото хора сме убили ние,и ще убием,Хитлер и Сталин само щяха да ги сънуват!!!
  • 17 Да ама Не

    47 3 Отговор

    До коментар #15 от "реалиста":

    Лъжеш-има две японски предложения за капитулация-месец март и следващото е юни--американците отказват. Същото е както при унищожението на Дрезден-хил тонове бомби и убити-без Дрезден да е бил заплаха или стратегически важен град за нацистите---тотално американско варварство е това...

    Коментиран от #22, #23

  • 18 няма нужда да питаш

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Още ли ги лекуват":

    Продължават да се раждат деца с малформации. Нали не мислиш че тая радиация там е изчезнала за 5 години ?
  • 19 Жорж

    39 2 Отговор
    Велика и демократична , хуманна и възпитателна атомна бомба. Тея ли са примера ни за бъдещите поколения. Защо никъде в статията не сочи, кой е причинил този жесток античовешки ужас.
  • 20 Сандо

    24 1 Отговор
    Политкоректността изисква да се пише,че съюзниците са хвърлили атомните бомби,също така да не се пише за бомбандировките на Токио.Също така не трябва да се пише и за унищожението на могъщата Квантунска армия и от кого е победена,защото именно след нейната загуба Япония се предава.

    Коментиран от #32

  • 21 МХтоМХто

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Колега, Тибетс завършва дните си в лудница.

    Коментиран от #24

  • 22 реалиста

    3 19 Отговор

    До коментар #17 от "Да ама Не":

    хахах да не би да е обратното
    американците предлагат а японците отказват.
    ти мазно комунистче
  • 23 реалиста

    2 17 Отговор

    До коментар #17 от "Да ама Не":

    Спри да четеш стари ссср-ки книги
  • 24 Ххх

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "МХтоМХто":

    11.2007 г. .....На 92-годишна възраст почина американският пилот Пол Тибетс, пуснал бомбата над Хирошима, предаде АП.
    Тибетс е починал в дома си, съобщи Гери Нюхаус, дългогодишен приятел на пилота.
    Пол Тибетс е пилотирал и командвал самолета Б-29, който е пуснал атомната бомба над Хирошима през 1945 г.
    Тибетс е страдал от множество здравословни проблеми и състоянието му е било изкючително влошено през последните два месеца.
    Преди смъртта си Тибетс е заявил, че не желае официално погребение, както и надгробен камък, защото не искал това да се превърне в място, където противниците му биха могли по някакъв начин да изразят протеста си за случилото се на 6 август 1945г.

    Коментиран от #26

  • 25 Винаги са били

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    ВОЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ..САМО ЧЕ ЗА ТЯХ НЯМА ЗАКОНИ. ...ВСИЧКО Е ТЯХНО. ..ООН НАТО МВФ. .ПЕЧАТАТ ДОЛАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ. .КОРУМПИРАТ ПРАВИТЕЛСТВА. .РАЗДЕЛАЙ И ВЛАДЕЙ. ..ОБЪРКАХА И БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Kcaniba

    10 3 Отговор
    хравна за размисъл на сороснята!
    Кой е агресора, кой пържил планетата с атом!!!!
    Кой пак е готов 9а това, ако не и Русия, дето ще го прати в ада!!!
  • 28 реалиста

    6 14 Отговор
    Междувременно, участвайки достатъчно в дипломатическите отношения с японците, за да останат с впечатлението, че са склонни за мирни преговори, СССР тайно подготвя нападение срещу японските войски в Манджурия и Корея в съответствие с обещанията, направени на Техеранската и Ялтенската конференции.
    СССР като чакал мърша чака да нападне изотзад

    Коментиран от #33

  • 29 Тато из Правец

    21 1 Отговор
    А кой е извършителят на това зверство??? Защото в статията никъде не е упоменато КОЙ изверг хвърля бомбата !!! Столицата на моята държава е бомандирана от САЩ и има хиляди хора убити и хиляда сгради разрушени! Та дали не са пак САЩ???
  • 30 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    12 1 Отговор
    УБИЙЦИ - това са господарите на ББ, тези които още го държат на власт...
  • 31 Истината

    2 8 Отговор
    Е една във война се ползва всичко и всякакви методи за спечелването и както и всички от редника до генерала изпълняват заповеди и си вършат работата вина може да се търси само в главнокомандващият издал заповеда а кой на кого и какво е предложил и кой е отхвърлил го знаят малцина
  • 32 Йо Несбьо

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Сандо":

    Ако погледнем в Уикипедия за Квантунската армия, то веднага ще видим, че тя се предава едва след капитулацията на Япония, а не обратното! Капитулацията е логичен ход с оглед на атомните бомбардировки и влизането на СССР във войната срещу Япония. Няма да споря относно моралната същност на атомната бомбардировка, знаете, че победителите не ги съдят, горко на победения! САЩ са искали да изпробват бомбите в реални бойни действия и едновременно с това да се похвалят пред евентуален нов враг с придобитата мощ. Кога по друго време биха могли да сринат голям град за секунди и кога по друго време биха могли да унищожат 100 хил души едновременно?!

    Коментиран от #42

  • 33 Мосю Алфонс

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "реалиста":

    Между Япония и СССР няма мирен договор след 1938 г. когато империалистическа Япония напада СССР , имат пакт за прекратяване на бойните действия . Тогава в ролята на чакала е Япония . И тя е в ролята на чакала поне 3 пъти преди това 1905 г. -1917г. 1938г. Значи е много смешно да се плаче на тази тема , след 3 поредни японски агресии, и особено след 1917г. във Владивосток , когато Русия буквално се гърчи в гражданска война. Преди това японците извършват масов геноцид над мирното население на Китай , и той е най-голям за ВСВ повече от 20 000 000 . Руската армия е освободителна за Китай , Корея , и отхвърля постоянната заплаха към своите граници и Монголия , чести обекти на японски агресии. Освен това съюзниците изискват от СССР да се включи във война срещу Япония , много преди да падне Берлин , а Япония още много силна . За целта предлагат СССР да получи Курилските острови , и един от териториалните острови Хокайдо , но когато руснаците стигат до Хокайдо там американците им преграждат пътя , тоест нарушават договорките , по същият начин стои въпроса с Корейският Полуостров , който трябва да остане демилитаризиран , но американците отказват да изтеглят своята армия от там . Всичко това има отношение към ядрените бомбандировки , които са послание за сплашване към целият свят и то гласи - Аз съм новият ви началник , ще слушате и изпълнявате ,без значение дали ви харесва , или не.
  • 34 Лошите СССР-ци и добрите Хамита

    2 2 Отговор
    През 2015 г. германското информационно списание Der Spiegel съобщава, че германският историк Мириам Гебхард „смята, че членове на американската военна сила са изнасилили 190 000 германски жени по времето, когато Западна Германия възвърне суверенитета си през 1955 г., като повечето нападения са извършени през месеците веднага след американската инвазия в нацистка Германия. Черните войници от отделените окупационни сили на Америка бяха по-склонни да бъдат обвинени в изнасилване и да бъдат жестоко наказани. Честотата варира между отделната част и взводна единица в зависимост от отношението на командира. В някои случаи нарушителите са били идентифицирани, съдени от военни действия и наказани. Юридическият клон на армията е бил твърде сдържан, но признава, че за брутални или извратени сексуални престъпления срещу германски жени са били разстреляни някои войници - особено ако са били негъри.
  • 35 Чепатия чеп

    7 1 Отговор
    Не беее, посяват демокрацията тотава!
  • 36 Чук Ундуров

    9 0 Отговор
    Те не искали да пускат бомба, щот войната била с предначертан край, т.е. спечелена, ама пуснали 2 за по- сигурно!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лора

    6 1 Отговор
    Още една човешка жестокост, така и не разбрах, защо,,....!?
  • 39 Иван

    5 0 Отговор
    И в Хирошима,и в Бейрут са эамесени еврейските сатанински плъхове.
  • 40 Нашата бомба

    3 3 Отговор
    Нашата бомба е най-добра!!!!Това престъпление ако беше извършено от Сталин , какво щеще де е сега...ехе.
  • 41 1234

    9 0 Отговор
    Защо не промените заглавието и да посочите КОЙ пуска бомбата - хамериканците. Бомбата не е паднала сама, нека се знае, коя е най- малоумната нация и коя държава никога не е била демократична - избиват местното население, избват роби от Африка, избиват негри, хвърлят атомни бомби над цивилни, вживяват се в световен жандарм! А днес ми говорят за ”страшния” вирус, който също е пуснат от тези кравари.
  • 42 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Йо Несбьо":

    14 август-Японското правителство заявява на съюзниците,че приема условията на Потсдамската декларация.
    15 август-Указът за капитулация е обявен,но императорската главна квартира не дава заповед на въоръжените сили да прекратят бойните действия.
    2 септември-в 9 ч. 4 мин. е е подписан акта за капитулация!
    А съпротивата на отделни части на японската армия продължават и след това.

    Коментиран от #43

  • 43 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Сандо":

    На 15 август е обявена капитулацията на Япония от император Хирохито по радиото и пред съюзническите войски. През това време (6-14 август) Япония преживява 2 огромни бомби, опит за преврат и влизане на СССР във война с Япония. На 28 август започва окупацията от американските войски. Всичко това обаче никак не кореспондира със заявения от теб разгром на Квантунската армия и заради който разгром според теб Япония се предава! Точно тази група войски се предава измежду последните, т.е. била си е съвсем способна да воюва. Къде е тогава този разгром?!
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Определението за тероризъм на ООН - Използване на военни средства и методи над цивилно население за постигане на определени цели, е блокирано от ветото на ....САЩ.
  • 45 456 до Факти

    1 0 Отговор
    Факти защо ми изтрихте? И пак ще напиша :САЩ са най-големите терористи в света!!! И всичко ще им се върне. Сееш ветрове, жънеш бури.
  • 46 киро

    0 0 Отговор
    Сега всяка страна , която е била нападната и бомбардирана от USA да изпрати и взриви по една „Little Boy“ на територията на САЩ в знак на съпричастност към страданията на обикновенните хора загинали от американските оръжия (и България е била бомбардирана 44-та - 45-та година от САЩ) В тяхната 300годишна история имат само 14 години , през които не са водили война !!!!!!!!!!!
Новини по държави: