6 Август, 2020 09:10 2 234 9

Коронавирус: Германия се опитва да се върне към нормалността

  • германия-
  • коронавирус-
  • нормалност-
  • училища-
  • маски-
  • пандемия-
  • мерки-
  • турция

Нормалността в Германия постепенно се връща, макар експерти да предупреждават за втора вълна

Коронавирус: Германия се опитва да се върне към нормалността - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Следващата седмица в шест германски провинции започва новата учебна година. След месеци на дистанционно обучение е планирано завръщане към нормалността. Но не и без допълнителни мерки за социална дистанция. На този фон редица експерти предупреждават, че Германия навлиза във втора вълна на Ковид-19, тъй като в последните дни се забелязва ръст на новите случаи.

Класовете няма как да се разделят на по-малки групи

Когато отново отворят врати, училищата ще посрещнат учениците с ред мерки за ограничаване на разпространението на вируса: еднопосочното движение по коридорите и отделните зони за различните класове през междучасията са само част от тях. Но дистанция ще се спазва само извън учебните часове, които ще се провеждат при пълен капацитет. За разделянето на класовете на по-малки групи липсват достатъчно преподаватели. В най-населената провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия, въведоха и задължително носене на маски по време на учебните часове за учениците от пети клас нагоре.

Очаква се, че в класните стаи ще се върнат и заразени ученици. Първите оценки от безплатните тестове за завръщащите се в Германия от рискови държави, които бяха въведени наскоро, показват, че 2,5 процента от всички тествани дават положителен резултат за коронавирус. Засега обаче само 40 на сто от пътуващите се възползват от безплатните изследвания. Здравният министър Йенс Шпан работи върху закон за въвеждането на задължително тестване: "Имаме проекти, но искаме добре да ги съгласуваме с провинциите, които ще ги прилагат по гари и летища", каза Шпан.

Без маска в градския транспорт=150 евро глоба

"По-добре да можеш да правиш някои неща с маска, отколкото изобщо да не можеш да ги правиш", заяви още здравният министър. Шпан признава, че носенето на маска понякога е изнервящо, но сегашните мерки са далеч по-поносими в сравнение с тези от март и април.

Междувременно в провинция Северен Рейн-Вестфалия въведоха глоба от 150 евро за пътуващите в градския транспорт, които не носят маски. Регионалният министър на транспорта Хендрик Вюст обясни, че глобата ще бъде налагана още при първото провинение. До момента пътуващите бяха санкционирани, ако откажат да покрият лицата си дори и след като са приканени да го направят.

Зелена светлина за Турция

Турските власти са се договорили с германските си колеги препоръката да не се пътува до четири югозападни курортни провинции - Анталия, Измир, Айдън и Мугла, да отпадне. Анкара е гарантирала сигурен транспорт в условията на пандемия. Това включва провеждането на задължителни тестове на туристите най-много 48 часа преди да се върнат в Германия, като разходите ще се поемат от самите туристи.

Германските власти мотивират решението и с ниските стойности на новозаразени в четирите провинции - 5 на 100 хиляди души. Препоръката да се избягват пътуванията в други части на Турция, в това число Истанбул, остава.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комшията

    9 0 Отговор
    Бавно превръщат хората в добитък. Демокрацията умира и идва ред на диктатурата на Илюминатите.
  • 2 цербер

    3 0 Отговор
    Германия се опитва,България не ще.
  • 3 Един

    8 0 Отговор
    Вчера австралийски учени нагледно показаха, че маските не предпазват от нищо! Добитъка обаче върло настоява да носи маски и да плаща глоби!
  • 4 Ми то училищата

    1 0 Отговор
    са за социална интеграция. Доста безсмислена става тази институция тогава, по-добре с частни учители.
  • 5 Гражданин

    5 0 Отговор
    Това е новото робство! Под предтекст,че е за твоя безопасност,ти слагат намордника! Вируси винаги е имало и ще продължава да има,но демокрация май няма да има. Нов световен ред!
  • 6 Мдаааа

    2 0 Отговор
    с толкова много абдахаля и джунгаля няма как вече да бъдат нормални.
  • 7 Матей

    3 1 Отговор
    Девизът сега трябва да е МАСКИ ДОЛУ. Какви са тия ненормалщини,без да има болни и умрели да се обявява "пандемия",тинтири-минтири.И забележете,не е само до игра на нерви,икономическия срив не е за подценяване,още ли ще ми говорят за ЕВРОПЕЙСКАТА МЕЧТА,ЕС на върха и тра-ла-ла.Като те закопаят финансово и те вкарат в пещерите,после ще рекат,ИЗМАМИХМЕ ВИ,ама ще прощавате.Не ,сега трябва да се сложи край на тая истерия,после ще бъде късно.
  • 8 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф на тайно разузнаване. вписваме на всички българи. с точност на съседите на нашият румен йорданов. вие какво искате от нашият румен дебнетего колко изкате . румен не вписва нищо. вашите лъжи са за дави дадът пари. още веднъш ако се повторят тези лъжи за румен [ мислетему. ]
  • 9 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Маската - прелюдия към кражбата ....................