6 Август, 2020 10:38 3 082 29

Лукашенко обеща да предаде на Украйна заловените руски наемници

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • украйна-
  • русия-
  • наемници-
  • вагнер

Сред арестуваните наемници има и такива, които са воювали в Донбас

Лукашенко обеща да предаде на Украйна заловените руски наемници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята да предаде на Украйна заловените руски наемници от частната армия "Вагнер", съобщи самият той в интервю за радио "Свобода", предаде News.bg.

По-рано украинският му колега Володимир Зеленски призова да бъдат предадени на Киев тези от наемниците, които са се сражавали в Донбас срещу украинския суверенитет. По думите на Лукашенко, за целта е нужно одобрението на беларуската прокуратура и на други правоохранителни органи, които ще направят необходимото, за да се извърши екстрадицията.

На 29 юни в Беларус бяха задържани руски наемници от частната армия "Вагнер" на близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин - 32-ма близо до Минск и още един в южната част на страната. Сред тях има и такива, които са воювали в Донбас. Беларуските власти съобщиха, че са получили информация за над 200 диверсанти, чиято задача е да дестабилизират обстановката по време на изборната кампания.

Лукашенко нееднократно предупреждава, че Русия може да се опита "да разкъса Беларус" както Украйна - през последните две години той лавира под натиска на Русия за създаване на обща съюзна държава. Той отправи упрек, че "руснаците се държат варварски" и третират беларусите "като васали". В края на миналата година беше съобщено, че Москва настоява за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус тогава обяви, че тя трябва да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата. В Беларус се надигна недоволство срещу аспирациите на Москва за поглъщане на съседната страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    25 53 Отговор
    Путин най-накрая се изяви с истинската си същност. Беларусите бяха последните приятели на Русия по света но вече не са.
  • 2 Бау

    22 42 Отговор
    С такива братушки за какво са ти врагове.
  • 3 Българин

    19 38 Отговор
    Въпреки че навремето Лукашенко беше определен като последният диктатор в Европа, напоследък започна да се харесва. Явно не иска да е пионка на Русия.
  • 4 В.В.П.

    33 5 Отговор
    Тоя е СЪЩИЯ ГЪОН,КАТО ЕРДОГАН....НЕ СЕ ДЪРЖИ ЛЕСНО ВЛАСТТА...МАЙМУНДЖЪЛЪЦИ СА НУЖНИ...НАД ВТОРИЯ МАНДАТ И ВСИЧКИ ГО ИЗБИВАТ НА ЛУДОСТ...
  • 5 etgalen1

    32 17 Отговор
    Последната близка страна На Русия, която трябва да е настроена срещу нея. А е и относително стабилна страна благодарение на Русия. Ако продължи в западен дух, ще последва съдбата на другите страни близки на Русия и ще бъде разсипана. Грузия, Украйна, Армения,Литва, Латвия Естония - вече са настроени срущу Русия но и икономически съсипани благодарение на запада, подготвяни за плацдарм за военни действия. Средноазиатските страни не са толкова атрактивни за запада, но и те са настройвани по подобен начин.

    Коментиран от #7, #29

  • 6 ****

    38 10 Отговор
    Този ако е по умен нямада извърши такава глупост,самият той знае много добре,че икономиката на Беларус зависи изцяло от Русия,Русия им отпусна заем за АЕЦ.Направили тази грешка,ще глътне вода яко,и е вече политически труп.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    15 30 Отговор

    До коментар #5 от "etgalen1":

    Ама разбира се , че са съсипани , особено Литва , Латвия и Естония , дето са от първенците в ЕС по ниска задлъжнялост и Естония примерно е с ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО БВП на глава от населението от "богатата" Раша , а Литва и Латвия само с 50-60% по-голям , хахахах !! Да не говорим за валутата им евро , сравнена с тоалетната хартия наречена рубла , хахахахха !!!

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бесен Язовец

    20 7 Отговор
    Ще прати и няма си намери после място в галактиката където да се скрие!
  • 10 Сандо

    25 6 Отговор
    Лукашенко е известен с финтовете които прави.Сега явно е решил да цица от две места,за да ги шантажира,но това ще е краят му.Дано Беларус се спаси от нерадостната участ на другите бивши съветски републики.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Георги

    31 8 Отговор
    Живея и работя в Латвия. Престанете с тези глупости колко добре живеели в Прибалтика. Нормална заплата тук е 250 Евро за продавачите и максимум 600 Евро за Вишистите. Повече от половината население е на гурбет по Европа. Същите крадци като нашите са на власт. Тук рускоговорящото население е с различни паспорти от останалите и в тях пише ALIEN . Те нямат право да гласуват. Ама Еврогейците гък не казват за тази дискриминация. Страните са изцяло на управление от Вашингтон и си нямате на представа каква мизерия е само като мръднете извън столицата.Да пази Бог България от такъв просперитет. Само Естонците са мааалко по-добре благодарение на електронното правителство, та не трябва да висят по опашки. Иначе и те са беднотия и робия. Тук нищо не работи. Преди са имали страхотна радио индустрия, строили са влакове и вагони.. а сега само изнасят работна ръка за Европа. Момчетата мечтаят да станат шофьори на камиони, а момичетата ако не стриптизьорки, то поне продавачки някъде по Норвегия или Германия.
    Мерси от такова хубаво. Аз работя за западна компания и ми плащат добре, та затова стоя, но на моите колеги , дето са местни им плащат шест пъти по-малко за същата работа.
    Внимавайте какво си пожелавате

    Коментиран от #13, #14, #16, #26

  • 13 До Георги

    7 21 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Живееш, ама друг път. Същият текст го имаше преди време ама за Естония.
  • 14 В.В.П.

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    ,,БАЛТИЙСКИТЕ ТИГРИ,,СА ПО ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ....100%
  • 15 Георги Ненов

    5 1 Отговор
    Добър ден! Сега ли разбра?
  • 16 Бау

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Не ми плямпай глупости. Средната работна заплата в Латвия е 1381 EUR а минималната е 555 EUR.

    Коментиран от #17

  • 17 Бау

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бау":

    Извинявам се, това е брутната за Литва. За Латвия средната нетна е 822 EUR и минималната е 430 EUR.

    Коментиран от #18

  • 18 Георги

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бау":

    Отново четете какво ви сервират стъкмистите. Казвам се Георги Арнаудов и за първи път пиша коментар тук. Работя за DHL и не говоря неистини. Имам доста приятели и стоя зад думите си. Съседката ми е продавачка в един мол и получава 255 евро месечно. Работи на три места за да оцелее. Може би цифрите , които подават са пожелателни, но в реалния живот не е така. Колегите ми получават по около 600-650 Евро месечно и също работят на по 2-3 места за да се оправят. Престанете да се нахвърляте на другите хора без да сте стъпвали на живо в страните за които говорите.За протокола: Не съм писал коментари за Естония преди.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Един от многото

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    По лесно е да качиш свинка на джамия, отколкото да успееш да обясниш на тази свиня истината.
  • 20 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    Абе , тъ..нар наакан , кой си мислиш че лъжеш , бе ?? И трите държави са членки на ЕС , тоест всички данни за тях се следят от ЕС и се публикуват в официалната статистика на ЕС !!! Значи цяла Европа лъже , ама ти видиш ли "великия" по знаеш и ги "разобличаваш , ахахаххаххаха !!! И ние трябва да вярваме на русопитъешките ти простотии , а не на статистиката на ЕС ???? Ахахахха !!! Още много работи бих ти казал и наврял дето се сещаш , ама тука много трият , иначе ще ти кажа точно къде да си завреш лъжите ушанковски !!!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 глупав гост

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    умен напиши ни колко е средната в Лом Видин Русе а ние да се посмеем може да провериш в Национален статистически институт
    ако имаше малко акъл щеше да знаеш че трябва нещо да произведеш
    преди да ти платят а сега въпрос какво ли се произвежда в прибалтийски републики че не мога да се сетя да след като и русия им сложи кранчето нещата са съвсем са розови
  • 23 И колко тикви

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    население са,като и 3 бивши републики правят по-малко от половин Москава,та дори и от Санкт Петербург. А, да не забравяме,че тези републики и преди бяха изкуствено поддържани от Москва с висок стандарт,като първото ,което виждат западните туристи от СССР.
  • 24 Ти като пишеш тези

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    простотии за ЕС и го възвеличаваш,за Бг колко я подават тази средна заплата бе кир небесен. То я определят онея дето се въргалят по жълтите павета и в още два града в страната,но ако не знаеш градовете и населените места са доста повече и заплатите не са като в София и Пловдив а далеч надолу въртяща се около минималната или малко над нея,но далеч от посочената средна за страната поне два пъти по-малко.И, ЕС въобще не се интересува от нас или от тях,разглеждат ни като ефтина работна ръка,и проститутки,както и като плацдарм за евентуални военни действия и пушечно месо. Мислете преди да пишете бе.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ти като пишеш тези":

    Умнико наакан , да не кажа направо по..ран , къде се пънеш в кереча , като си за жълта книжка , не ами за усмирителна риза направо , хахах !!! Известен ли ти е (явно че не е , що ли питам) дребния факт , че в София се произвежда 43% от БВП на България , съответно се взима същия процент от заплатите в България ?? И че като добавиш Пловдив , Варна и Бургас стават над 80% и от БВП и от заплатите в България ??? Какво ми пробутваш тия "малки населени места , като там живеят под 15-16 % от населението и 90% от тях работят държавна или общинска работа ??? Колко искаш да са им заплатите и каква "тежест " според ценното ти мнение (хахаххахахах) имат в статистиката ??? Айде иди в София или Пловдив наеми някой за под официалната средна заплата , ако ще за общ работник , а не ми плямпай глупости за "малки населени места " !!!!! Те затова са малки и който иска да живее там е пределно наясно какво да очаква !!! Ти какво искаш , да живееш в Горно Нанадолнище , да си клатиш краката и да взимаш 2 бона заплата ??? Хахаххахаха !!! Ми мечтай си за "партията хранилка " , ама с мечтите ще си останеш !!!
  • 26 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    БВП на глава от населението 2019 г в щатски долари :
    Естония - 19840
    Литва - 16730
    Латвия - 15540
    Русия - 10460
    Ахахаххахаххахаххаха !!!! Това викаш със заплати по 250 евро , а , хахаххаха !!! Можеее , ама в Раша , даже са им многооо , хахахха !!!!
  • 27 Бае тодър

    4 1 Отговор
    До къде работите за наше новозабогатели комунета, заплати като хората няма да видите, не разбрахте ли, а колкото до прибалтика тях не ги мислете.
  • 28 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ДАЛАВЕРАТА !!! ГЛЕДАХТЕ ЛИ ПАРАДА НА ПОБЕДАТА В БЕЛАРУС /МИНСК/ !!!!! МИСЛЕТЕ !!!
  • 29 3334

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "etgalen1":

    За прибалтийските вече ти е отговорено, а за другите : в Молдова има руска окупационна част, ако решат да шават извън руските интереси, Грузия беше нападната и анексираха територии, Украйна още повече и я държат със замразен военен конфликт да не се развива. Там дето стъпи руски интерес това става. Няма нито една държава в света, която да е просперираща била тя бивш или настоящ съюзник на руснаците....
Новини по държави: