6 Август, 2020 12:07 2 261 1

Авиокомпаниите очакват съкращаване на много работни места

  • авиокомпании-
  • коронавирус-
  • работни места-
  • самолети-
  • туризъм

57% от компаниите очакват спад на пътниците през следващите 12 месеца

Авиокомпаниите очакват съкращаване на много работни места - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Повечето авиокомпании обмислят съкращаване на персонала си през следващите 12 месеца поради коронавирусната криза, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), позовавайки се на вътрешно проучване, съобщи AFP.

„Възстановяването на търсенето вероятно ще е бавно, 55% от анкетираните очакват да намалят нивата на заетост през следващите 12 месеца“, се казва в изявление на ИАТА след тримесечно проучване на бизнес доверието към повече от 300 авиокомпании, предаде БНТ.

Около 45% съобщиха, че вече са намалили броя на персонала си през второто тримесечие на 2020 г. поради мерки за съкращаване на разходите заради пандемията от COVID-19. Междувременно 57% от компаниите очакват спад на пътниците през следващите 12 месеца и смятат, че цените на билетите могат да паднат поради слабото възстановяване на търсенето. Около 19% от авиопревозвачите очакват постепенно повишаване на цените след възстановяване на баланса между търсене и предлагане.

Базираната в Женева ИАТА представлява около 290 авиокомпании, които съставляват 82 процента от глобалния въздушен трафик. Очаква въздушният трафик да се върне към нивата от преди кризата през 2024 г. и изчислява, че трафикът ще спадне с 63 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г., с дефицит от 419 милиарда долара в сектора, поради коронавирусната криза. Очаква се Европа и азиатско-тихоокеанският регион да бъдат първите, които да се върнат към нивата на трафик от 2019 г., докато за Северна и Южна Америка се очаква да преживеят по-бавно възстановяване, според ИАТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стюардеса лятяща в облаците

    2 3 Отговор
    Тъкмо нови класни попълнения като труженички