Last news in Fakti

6 Август, 2020 14:21 2 086 6

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с 90% точност

  • ковид-19-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • изкуствен интелект

В основата на модела е невронна мрежа, обучена на 10 000 деперсонализирани компютърни изображения, маркирани от специалисти

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с 90% точност - 1
Снимка: shutterstock

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство.

"Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на "Сбербанк". Сега диагностиката на пневмония, включително признаци на COVID-19, може да се направи чрез изкуствен интелект“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

В основата на модела е невронна мрежа, обучена на 10 000 деперсонализирани компютърни изображения, маркирани от специалисти. Моделът прави своето заключение за наличието на възпаление и вероятността то да е заради COVID-19 и така помага на лекарите да поставят по-бързи и точни диагнози.

Производителността на модела е 150 прегледа на ден, а точността надхвърля 90%. В близко бъдеще възможностите на оборудването ще бъдат разширени - ще бъде възможно да се използва за анализ на мамографски изображения, диагностика на инсулт, сърдечно-съдови и други заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДАВИЕ

    6 0 Отговор
    БАМАЙ КАТА
  • 3 др Гей Билтс по умен от AI

    4 1 Отговор
    Няма какво да диагностицира, пресметнал съм, че 95% ще ви бодем.
  • 4 Бг-професор

    5 2 Отговор
    А пък бг естествен интелект знае че няма такъв вирус.
  • 5 Наука

    1 1 Отговор
    Журналистите в България са необразовани и налагат мнение на измислени учени срещу пари ! Срамувам се от такива!

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наука":

    Всъщност не. Но това беше публикувано за първи път от китайци. И е супер ефективен метод, за който много пъти съм писал. Компютърнана томография може в много ранен стадий, веднага след тест да определи дали инфекцията е достигнала долните дихателни пътища за да се приложи агресивно лечение или не. Вижда се огромната разлика между Китай, Русия, Япония и Южна Корея и евроатлантиците. Колосална !