7 Август, 2020 07:38 2 100 0

Задържаха 16 служители на пристанището в Бейрут

  • ливан-
  • бейрут-
  • взрив

Протест срещу правителството избухна в ливанската столица

Задържаха 16 служители на пристанището в Бейрут - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

16 служители на пристанището в Бейрут са задържани във връзка с експлозията на амониева селитра, която опустоши града, съобщи военен прокурор, цитиран от „Франс прес“. По-рано ливанският външен министър Шарбел Уехбе заяви, че комисията по разследването на взрива има четири дни, за да определи отговорните.

Европейският съюз обяви, че е отпуснал 33 милиона евро спешно финансиране на Ливан. От Европейската комисия съобщиха, че парите ще бъдат за покриване на неотложните нужди на спешната помощ и болниците в Бейрут. От Европа изпращат още 8 тона и половина медицинско оборудване и италиански кораб болница.

Отделно Италия изпрати медици, пожарникари и над осем тона хуманитарна помощ.

Първа доставка на храна, вода и медицински изделия направиха американските военни. Предстои в следващите 24 часа от военната база „Ал-Удейд“ в Катар да пристигнат още два самолета, съобщиха от американското Централно командване. 

Междувременно ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат десетки протестиращи срещу правителството след експлозията. Сблъсъците станаха на улица в центъра, която води към парламента.

 Местни медии съобщават, че недоволните са запалили огън, нападнали са магазини и са хвърляли камъни по силите за сигурност. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА