7 Август, 2020 11:40 3 506 12

Противопоставяне! Ще бъде ли прекрачена чертата в отношенията между Москва и Минск

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Александър Лукашенко откри общи интереси у Москва и Запада, застанали според него "от една и съща страна на фронта" в навечерието на президентските избори в Беларус

Противопоставяне! Ще бъде ли прекрачена чертата в отношенията между Москва и Минск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският държавен глава откри общи интереси у Русия и Запада, застанали според него "от една и съща страна на фронта" в навечерието на президентските избори в Беларус на 9 август, пише "Комерсант".

Сред заплахите за националната сигурност на Беларус Лукашенко спомена не само арестуваните в страната 33-ма руски наемници, заподозрени в подготовка на атентат, но и някакви задържани "американци и натовци", посочва БТА. 

"Руските ръководители ги бранят с насочени щикове", увери беларуският лидер. Колко далеч ще стигне конфликтът с Русия, зависи от това дали Лукашенко ще дръзне да предаде на Украйна 28 от задържаните руснаци, които Киев смята да изправи на съд за участието им в конфликта в Донбас, добавя изданието.

Арестът на руските граждани в Минск е провокация на украинските тайни служби в стремеж да скарат Беларус и Русия, заявява "Комсомолская правда".

Според източник на вестника от руските силови органи "комплексна проверка" установила, че украински служби създали фалшив интернет проект, чрез който вербували близо 200 бивши членове на руската частна военна компания "Вагнер" уж за охрана на обекти в Либия. После организирали за тях транзитен превоз през беларуско летище и подхвърлили на Минск "изгодна за Киев информация", че бойците всъщност са изпратени да дестабилизират ситуацията в Беларус.

Беларус не би посмяла да екстрадира руските граждани в Украйна и скоро ще ги пусне, уверява пред "Известия" Леонид Калашников, депутат от Държавната дума. Ако предаде руснаците на Киев, Беларус ще мине една черта, след която ще е трудно да се поправят нещата, добавя той.

Икономиките на Русия и на Беларус са тясно свързани, отбелязва "Взгляд". Зависимостта на Минск от Москва е очевидна - беларусите получават руски газ и петрол на цени под пазарните. Но Москва може доста лесно да се откаже от беларуските месни и млечни продукти, а руските производители дори ще ѝ бъдат благодарни.

Затова пък Беларус притежава нещо, заради което Москва е в критична зависимост от Минск. Федерацията не произвежда влекачи за своите мобилни ракетни комплекси "Ярс" - от беларуските колесни шасита, доставяни на Москва, зависят ядрените сили на Русия, обяснява електронният вестник.

Скарването с Минск може да струва на Москва по-скъпо от конфликта с Киев, се казва в анализ на "Независимая газета".

Ескалацията на руско-беларуския конфликт вдига риска ситуацията да се развие по украинския сценарий с пълно скъсване на двустранните отношения. Русия може из един път да изгуби в Беларус над 20 милиарда долара. Сумата включва вероятния отказ на Минск да си плаща дълговете, например за строежа на Беларуската АЕЦ. Москва ще изгуби и своята военна инфраструктура в Беларус, включително радарите за далечно откриване на ракети и станцията за далечна комуникация със стратегическите подводници. Ще има и проблеми с транзита на руски горива, посочва всекидневникът.

В предизборен коментар за "Свободная преса" лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов изразява надежда, че "беларуският народ ще прояви благоразумие и няма да повтори престъплението, извършено срещу Украйна и цялото постсъветско пространство" - украинските проевропейски вълнения, известни като "майдан".

"Онези, които тласкат днес Беларус към майдан и мечтаят за сваляне на Лукашенко", искат да бъде разрушена беларуската икономика и суверенитетът на страната, твърди той.

Комунистът увещава народа на Беларус да не вярва на "сладкогласни обещания" и проевропейски лозунги. Европа "тутакси ще удуши" беларуския машиностроителен комплекс, "ще разпарчетоса" и селското стопанство на страната, което "ще доведе до масова безработица, миграция и унижение". Дори стопанството на най-развитите европейски страни стриктно се регулира от седалището на ЕС - само безумци биха повярвали, че Брюксел ще позволи на Беларус все така да развива националната икономика по свое усмотрение, заявява Зюганов.

Москва винаги е смятала, че т. нар. Съюзна държава с Беларус ще доведе до реална интеграция и общо взето е готова да чака, макар действията на Лукашенко да я дразнят все повече, пише "Новая газета".

"Друго ще е обаче, ако в Минск започне истинска дестабилизация, както например в Киев през февруари 2014 г., още повече при заплаха от реално откъсване и геополитическо преориентиране на Беларус. Такива извънредни обстоятелства може да послужат като спусък за немислими сякаш действия", предупреждава изданието.

"Новая газета" изтъква "тоталното качествено и количествено превъзходство на Русия, що се отнася до силите ѝ и готовността да действа решително и изненадващо, както в Крим през 2014 г.", когато Москва анексира украинския полуостров.

Това може да съблазни Русия да реши "беларуския въпрос" с един замах. И още нещо: в Украйна и в Крим през 2014 г. се намериха доста местни военни и началници, готови да минат на страната на победителя. В Беларус - при сходна степен на дестабилизация - може да се очаква същото, прогнозира руският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    6 9 Отговор
    ГЕНАДИЙ ЗЮГАНОВ Е ПРАВ!
  • 2 Гост

    20 10 Отговор
    Русия зависела от Белорус заради производството на шасита?! Авторът на тази безсмислица сякаш е в информационна карантина и не знае, че държава, която произвежда хипер звукови оръжия все някак ще реши въпроса и с производството на шасита,ако се наложи. Е, не може никак огромна държава като Русия, както казват със цялата менделеева таблица от полезни изкопаеми и енергоносители да зависи от едн малка държавица, която няма наличие на никакви полезни изкопаеми.

    Коментиран от #6

  • 3 Илия

    10 2 Отговор
    Опа, според Лукашенко Западът и Русия са от една страна на барикадата в стремежа си да го катурнат от власт. Но всичко останали кандидати са прозападни и мисля, че Русия няма никакъв интерес да се заиграва с тях
  • 4 крайно време е

    8 4 Отговор
    руснаците да проявят благоразумие и да създадат Белоруска губерния.
  • 5 предизборна пропаганда

    14 5 Отговор
    Лукашенко се прави на играч но накрая ще яде шамарите.
  • 6 развийш ли

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Като нямаш акъл и по злато да ходиш пак ще си гайда мушната
  • 7 другарят

    11 10 Отговор
    Беларус е неразделна част от Русия! Другарят Путин трябва час по-скоро да реши този въпрос кардинално и завинаги! Колхозника Лукашенко наистина си повяярва и мина всички червени линии!
  • 8 Сандо

    7 2 Отговор
    Авторът да ни информира за разкритието,че всичко е операция на украинските спецслужби,а не да ни сервира претоплени манджи с антируска насоченост.Чакат ни интересни събития в Беларус.
  • 9 Дреболии

    4 0 Отговор
    Незнание или умишлена грешка, но крайната цел не е била Либия, а Венецуела и не е Вагнер, а някаква трибуквена несъществуваща от години.
  • 10 Кристиян Вигенин

    5 6 Отговор
    САЩ увеличават натиска върху Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина и резултатите са налице.Р у с к е н е ф а ще свърши като СССР.Неизбежно е.
  • 11 гост

    0 2 Отговор
    Преди два месеца Лукашенко сключи първите договори за доставка на неруски петрол и газ и потвърди курса на Полша и Украйна за пълен отказ от руски нефт и газ !! Който има акъл знае какво следва , който е русопитек е ясно , че не е от тия с акъла !!
  • 12 Щом са си украинци

    0 0 Отговор
    да си ги пращат у Украйна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания