7 Август, 2020 13:36 13 102 65

Германска фондация: Европейските пари задълбочиха корупцията в България

  • протести-
  • протест-
  • германия-
  • бойко борисов-
  • оставка-
  • баце-
  • фридних еберт-
  • хелене кортлендер-
  • ес-
  • корупция

Има горчива ирония във факта, че европейските пари задълбочиха корупцията в България – защото тя процъфтява там, където има какво да се разпределя

Германска фондация: Европейските пари задълбочиха корупцията в България - 1
Снимка: БГНЕС

От седмици има масови протести срещу българското правителство. Средствата от Европейския съюз задълбочиха още повече широко разпространената в страната корупция. „Къде е Баце?“ е хаштагът, от който в момента се получава информация за местоположението на премиера в България. Защото иначе преекспонираният от медиите „Баце“ („голям брат“) Бойко Борисов буквално изчезна от екрана. Преди всичко не е там, където страната ври политически, пише Хелене Кортлендер – ръководител на представителството на фондация „Фридних Еберт” в България, в материал, публикуван в „Международни отношения и общество”, предаде БГНЕС.

Вече четири седмици българите излизат всяка вечер по улиците с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Размяната на четирима много взаимозаменяеми министри не успя да успокои масите. Напротив. Това предизвика недоверие и възмущение, че правителството очевидно смята да се измъкне толкова евтино.

Не става въпрос само за протести срещу правителството на Борисов. Гневът е насочен срещу съмнителните правила на политическата игра в България, срещу мощни мрежи от политици и частни предприемачи, които си предоставят взаимно публични средства и договори, както и срещу съдебната система, която прикрива тези процеси. Става въпрос за натиск върху независими журналисти и корупция на най-високо ниво.

Става обаче въпрос и за ЕС и надеждите, които не се осъществяват след повече от десет години членство в ЕС – обещание за нарастващ просперитета, но и за функциониращи институции, върховенство на закона и модерно държавно управление. Надежди, че Брюксел няма да бъде само дружелюбният чичо, който изпраща пари, но и контролен орган за корумпираните елити. Парите течаха, но нямаше контрол. Има горчива ирония във факта, че европейските пари задълбочиха корупцията в България – защото тя процъфтява там, където има какво да се разпределя.

Българите са проевропейски настроени. Нито една национална институция не получава толкова одобрение, колкото ЕС, особено сред младите хора. И дълго време битуваше очакването, че ЕС може да спаси българите от онова, което те наричат мафия – картел от политически обвързани олигарси с връзки в организираната престъпност. Сега поне стана ясно, че никой не възприема сериозно ситуацията в България. Даже по-лошо – никой не иска да я възприеме. А парите от Брюксел продължават да текат, въпреки следващите един след друг скандали.

Демонстрантите скандират „ЕС – слепи ли сте?“ „ЕС, елате и вижте как харчат парите ви!“. Партньорите от ЕС трябва да имат по-малко илюзии относно правителството на Борисов и използването на еврофондовете в България – злоупотребите са твърде очевидни и непрекъснати. Не без основание държавите-членки продължават да отлагат влизането на България в Шенген и в еврозоната. Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, който трябваше да гарантира непрекъснато развитие, стремящо се към върховенството на закона в България, се оказа неработещ. Шестмесечните доклади за напредъка нямат нищо общо с това, което се случва в България в действителност. Брюксел се самозаблуждава с удоволствие. България печели добри политически дивиденти от добрите си отношения с ЕС. Борисов обича да се показва заедно с колегите си, особено с Ангела Меркел, която описва като „по-голямата си сестра”.

„Не ви ли е неудобно от корумпирания тип, госпожо Меркел?”, пише на плакати на Орлов мост в София – един от центровете на протестите. Очевидно не достатъчно неудобно. В позиция на Манфред Вебер – ръководителят ЕНП, се казва, че „Бойко Борисов се ползва с пълната му подкрепа в борбата срещу корупцията”. Това прозвуча като подигравка в ушите на протестиращите, за много от които Борисов е фронтмен на мафията. Иначе и Брюксел, и Берлин запазват мълчание. Европейските партийни семейства се борят да се справят с проблемни членове в собствените си редици – идеологическите разлики често са огромни, но в Европейския парламент са необходими всички гласове. Европейската народна партия излезе с ясна позиция спрямо „Фидес“ на Виктор Орбан и то след колебания и многобройни провокации. В сравнение с Фидес ГЕРБ на Борисов е пример за подражание – проевропейски, конструктивен партньор в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос и до голяма степен без агитация срещу малцинствата. Освен това България също пази външната граница на ЕС, макар и понякога със съмнителни средства, и поддържа добри отношения с Турция.

Борисов е удобен партньор в ЕС, защото той действа без гръмогласието на Виктор Орбан и без мачизъм в областта на външната политика. При неговото управление демокрацията в България и нейните институции постепенно са изпразнени от съдържание – независима съдебна система, свобода на медиите, критичното гражданско общество и даже парламентът като коректив. Остава само фасадната демокрация – да бъде наблюдавана от европейските партньори.

Но България не трябва да бъде винаги удобна. Без нужните корективи без най-важната причина, поради която България не е тръгнала досега по пътя на Унгария, е, че Бойко Борисов не е решил това. Поне още не. Продължаващите протести дават лъч надежда, че България може да се справи с проблемите си със собствени сили. Министър-председателят обяснява, че е готов да подаде оставка, но оставя решението за това в ръцете на кабинета и на собствените си партийни структури. Протестиращите нямат доверие в избори, които ще бъдат подготвени от действащото правителство, независимо с или без Борисов. В същото време липсва алтернатива. На въпрос, кои от партиите, според тях, работят с „мафията”, почти половината от запитаните отговарят: „Всички!”. В допълнение към общите и неясни ангажименти за върховенство на закона, борба с корупцията и разделение на властите, се налага да попитаме: къде е Баце?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да сетихте се...

    125 4 Отговор
    Хем знаете какво става и как, хем мълчите и давате!!! Нещо намирисва и за вас към бай Ставри.

    Коментиран от #32

  • 2 финансист Гей Билтс

    82 8 Отговор
    Скоро няма да има ни чакалня, ни евраци, само деноминирани МВФ леваци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 qwe

    82 6 Отговор
    Сега започнаха да "лаят" простотии, които им изнасят....
    "аааа ууууу европейските пари са виновни! тоест им ги намалете и ограничете и контролирайте..."

    Истината е че си ги поддържат тази мутро-слабиумна сган на власт, защото са им изгодни! Ха!
    "Усвоили били бантускотовете 40% от всички европейски фондове?
    СУПЕР! Това означава че остатъка няма да им го дадем!"
    "Бантускотската мутра прави каквото му кажем и ни целува задниците? СУПЕР!"
    "Като й кажем на Тиквата Имбецилка да приема бежанци, какво ще прави същата?"

    Плюс това си имат един безплатен клоун на събранията!
  • 5 пожелание

    93 6 Отговор
    Меркел да осигури работа на тиквата в ЕП. , защото само шут си нямат там , и много ще ги забавлява !

    Коментиран от #38

  • 6 Псевдоним

    65 5 Отговор
    Тъй стана, че зайчето, което ЕС отглеждаха за да пасе доволно и да не надига много глас, се превърна във вълк. И сега от ЕС ги е страх вълкът да не ги ръфне, ако му спрат месцето.
  • 7 среднощен

    77 1 Отговор
    "...пише Хелене Кортлендер – ръководител на представителството на фондация „Фридних Еберт” в България, в материал, публикуван в „Международни отношения и общество”, предаде БГНЕС..."; Сага Хелене да обясни защо една друга немска фондация /Кондрат Аденауер/ вложи толкова много пари в Бойко Борисов..? Аман от лицемерие..!
  • 8 3332

    39 4 Отговор
    Няма какво да се допълни !👍
  • 9 не му мисля злото ама ..........

    67 4 Отговор
    Баце става прекалено неудобен за всички играчи. Изпусна момента когато можеше да се оттегли на бял кон.

    Коментиран от #55

  • 10 Фактъ

    62 5 Отговор
    Убийствено ! И , то от една от фондацийте виновни за този тумор герб . Приключени са ! Гербери търсете си друга паничка ! Но канчето в затвора , най - много ще се отива !
  • 11 Христо

    62 5 Отговор
    Аз па мисля, че най-добре ще е ако България стане президентска република (за да се знае точно кой да бъде набоден на шиш като се осере) и да последваме острова, съюза си показа истинското лице при пандемията, зарязаха итлалянците като псета.
  • 12 Пламен

    50 3 Отговор
    И какво сега, ще затворят Банкомата на Мафията ГЕРП. Стига бе...?! Това звучи несериозно! ТТулупа ги е порил с 200, няма мърдане. А Меркел е цепеняк, носи още много еВън. Да отвържат още 6млрд. моля! :):);)
  • 13 Бою

    39 4 Отговор
    Спирайте ги, дреме ми, аз имам пълни шкафове чак в Барцелона
  • 14 Грейс

    52 2 Отговор
    А, добър ден! Най бедната и с най корумпираното управление обаче назначено от корумпираните европейски институции. Хайде холн не се правете на ощипсни. За 11 гофини нито веднъж ли там не светна червената лампа? И при вас има голяма корупция ама стандарта ви на живот е по висок и затова няма място за сравнение, въпреки, че протестите на жълтите жилетки точно показаха и вие какви сте цветя за мирисане.

    Коментиран от #21

  • 15 бай будала

    43 6 Отговор
    ГЕРБ – един чуждестранен проект, създаден да унищожи България

    Възраждане настоява за публично извинение от Сметната палата
    От политическа организация Възраждане се извиняваме на Сметната палата за допусната неволна грешка от д-р Костадин Костадинов – председател на Възраждане в предаване по Нова телевизия. В интервю д-р Костадинов споменава неволно Сметната палата вместо Министерството на финансите.

    В интервю пред медиите Бойко Борисов – министър председател на България споменава, че партия ГЕРБ е създадена със средства на фондациите „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“. Цитираните от г-н Борисов две организации са юридически лица, регистрирани във Федерална република Германия. Получаването на средства от тях е в нарушение на чл.24, ал.1, т.4 и ал.2 от Закона за политическите партии:

    Коментиран от #62

  • 16 Прави

    35 4 Отговор
    са ! "Парите за БЪЛГАРИЯ И ГРАЖДАНИТЕ Ѝ отиват в ръцете на мафията" , както каза немски политик от ЕП !
  • 17 бай будала

    35 3 Отговор
    Ръководството, членовете и симпатизантите на Възраждане, заедно с българските граждани, питаме Сметната палата: защо допуснахте чуждестранен проект да управлява Българската държава в последните 11 години? Изискваме публично извинение от Сметната палата за това, че не са предприели нужните действия, които да задействат други административни служби, в чиито функции спадат заличаване на дейността на политическите организации.

    Въпросът, който ние от Възраждане задаваме, е: ще се намери ли такава институция в България, която да спази закона и да забрани партия ГЕРБ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай будала

    32 3 Отговор
    Ръководството, членовете и симпатизантите на Възраждане отправят молба към Сметната палата да бъде публикуван одитен доклад № 0400000108.

    Ефектът от допуснатото нарушение на закона днес е икономическа и демографска криза, ограбване на благата на Родината, разпродаване на природните богатства, въвеждане на политики, обслужващи интересите на чужди държави и още много други престъпления, извършени от настоящия режим.

    Призоваваме председателя на Сметната палата, Цветан Цветков да отговори на българските граждани
  • 20 бай будала

    29 0 Отговор
    Веднага след интервюто, Възраждане отправи запитване към Главна прокуратура относно необходимостта да се установи достоверността на казаното от Борисов. Отговорът, пристигнал от Софийска градска прокуратура, се съдържа в документ с номер Пр.пр № 17340/2019 г., гр.София, 28.10.2019 г. – Постановление за отказ да се образува досъдебно производство, който прилагаме. В него на страница 2 е посочено:

    „В констативната част на Одитен доклад № 0400000108 са констатирани получени в нарушение на законови ограничения и забрани дарения от съответни дарители. До приключване на одита политическа партия „ГЕРБ“ е възстановила получените в нарушение на закона дарения. В тази връзка е изискана информация от Сметна палата относно съставени актове за установяване на административни нарушения. От получения отговор е видно, че не са съставени такива.“
    Това означава, че партия ГЕРБ е получила средства от чуждестранни организации. Показателно е, че партията е проект на чуждестранни инвестиции, възвърнати впоследствие многократно.
  • 21 Браво

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грейс":

    Грейс, точно казано! Супер!
  • 22 Браво

    29 2 Отговор
    От колко години задълбочавате корупцията вече? Харчите за да развивате такава! Нещо не се връзват нещата. Нещата явно са много Дълбоки и миризливи. Меркел да ги стегне и да спрат да дават залудо. Горката Кьовеши ще види зор за сто години напред. Но успех от септември
  • 23 ммм оригинал

    46 2 Отговор
    Европа е давала пари на ББ с някаква цел. Европа никому не дава пари, ако самата тя няма интерес от това.
  • 24 Европската Уния

    32 3 Отговор
    вече е прашасал проект, време е да се разпада. А и да не се разпадне добре е за България да поеме по своя път, който е отстоявала повече от 13 века. Глобализмът ражда антиглобализъм.
  • 25 Васил

    34 2 Отговор
    Никакви пари за диктатора
  • 26 Баш Майсторът

    31 2 Отговор
    Най лошото е,че се говори така за БГ. Не е само за политиците в БГ.в момента управляващи.Станахме за резил пред целият свят,заради лакомията и простотията на само един лъжец,селяндур, и най вече голям комплексар.
  • 27 Алфа Вълкът

    9 23 Отговор
    Комунягите дето се наядоха от приватизацията се доугоиха с еврофондовете. А на Ганьо остана гегата и овцете.

    Коментиран от #61

  • 28 ДВА КЪРЛЕЖА

    30 1 Отговор
    Бою и Сачева.
  • 29 Next

    25 1 Отговор
    тиквата ке падне, ке паднат всички корумпаци . Чака ви затвор продажници на българския народ.
  • 30 папуас от България

    36 1 Отговор
    И кучетата в ЕС разбраха колко пари струваме .
    Но нали управляващите са германски проект , всички си траят.
    А после уж Баце бил човек на руснаците !
  • 31 Потник

    16 1 Отговор
    Добър денннн!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаджиментов

    22 1 Отговор
    Не парите, а липсата на контрол върху изразходването им увеличиха корупцията. Няма да се учудя ако една част от тези пари се е връщала към някои европейски чиновници...
    Има някои доста странни неща в тези европейски субсидии. Например по линия на подпомагане на селското стопанство са се изсипали милиони за къщи за гости. Не виждам как те ще помогнат на селското спонство, но сигурно някой от Европа, който ги е отпуснал е мислел, че гостите на тези къщи ще садят лук, пипер и домати в близките села.
    Най-добре е да се спрат субсидиите и да се изравнят правата на всички членки на ЕС.
  • 34 Ами къде, къде

    20 0 Отговор
    Баце е в землянката!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Един

    17 0 Отговор
    Корупцията е там където има много пари! А къде са многото пари (дето ги внасяме/внасят в ЕС) - в европейската централна банка и в европейската банка за развитие ! Е , ОТ ТАМ ЗАПОЧВА КОРУПЦИЯТА!
  • 37 Само Гроб

    0 14 Отговор
    Само Гроб(ЕВРО РОМА)!
  • 38 Малиййй,,

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Френски журналист СЕНЗАЦИОННО: Бойко Борисов доставял дрога и оръжия на „Ал Кайда” и ИДИЛ (ЛИНК КЪМ СТАТИЯТА)
    https://narod.bg/2020/08/07/%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be/

    Коментиран от #43, #44

  • 39 Дед

    9 0 Отговор
    Абе всички велики диктатори ги сполетява най-нелепата смърт. Например Чаишеску, Кадафи, Садам Хюсеин,и т. н. Та и Бойко е велик....

    Коментиран от #59

  • 40 Фридних Еберт

    10 1 Отговор
    Отрекохме се от Боци, Отрекохме се!
  • 41 Бошев

    8 2 Отговор
    НЕКА ДАВАТ ЩОМ ИМАТ ХА ХА ХА
  • 42 Бошев

    13 1 Отговор
    И във BG КРАДЕНЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО
  • 43 тттттттт

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Малиййй,,":

    Това не е новина-имаше си го надписа на сандъците с боеприпаси...
  • 44 МУТРИТЕ ВЪН

    20 1 Отговор

    До коментар #38 от "Малиййй,,":

    В уикипедия си го пише, че наш Бойко е мафиот (един от шефовете на СИК през 90-те), така че нищо ново под Слънцето, както се казва!

    Коментиран от #46

  • 45 Фасул чорба

    12 1 Отговор
    простия , бай Ганьо с патури и цървули в Европа
  • 46 да да

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "МУТРИТЕ ВЪН":

    И какво излиза, всички знаят, но си ги харесват и си ги искат.
  • 47 Дека е Юрдана

    11 1 Отговор
    Ама къде се скри Самоковската шун да. Не се е показвала близо месец, нито да се срещне с протестиращите, нито да коментира протестите в София.
    А иначаче разправят била кмет на София, избрана от софиянци.
    Само че от едни с по-тъмен тен.
  • 48 Вече всички в Европа знаят

    11 1 Отговор
    Че управлението ни е крадливо! Срамота!
  • 49 Аве Адолф Хайлллл

    6 1 Отговор
    Я какви избирателни новинки от разни фодацийки ......
  • 50 ПАРИ

    12 0 Отговор
    Правителството на Борисов съставено на калинки е удобно на ЕС - тук им се гори боклука, тук е най бедният народ и държава в ЕС, тук са най корумпираните политици в ЕС, ГЕРБ създадена с германски пари на фондация " Зайдел" , ЕС колко български заводи и производтва ни закри за десет години. Така, че фалшивата Европа отново мълчи.
  • 51 Roze може

    6 0 Отговор
    Тая фондация да си прибере Боко тиквата,защото с тяхната помощ той направи партия и взе властта...гадни германски езуити
  • 52 Милен

    9 0 Отговор
    Всеки който е на власт краде,но Бойко мина всякаква граница. За чекмеджето и запасите,ще кажете-подправено е( не може се докаже),ама парите от ремонти? Всяка година след това е ремонт на ремонта и се бие по гърдите,че магистралите са с ду.пки.Пример давам Сърбия, където преживяха и война. Пътищата им удобни и равни. Бойко направи далавера със санирането,суджуците от европейските програми и какво ли още не. Освен това не говори правилно един език и са излага навсякъде. Защо пък да е незаменим?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Цветков

    6 0 Отговор
    БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ

    "ГEРБ и OП гoрят документи в миниcтeрcтвaтa?

    Прeмиeрът и aвaтaрът му Тoмиcлaв Дoнчeв бият oтбoй и гoвoрят зa ocтaвкa и избoри. Тoвa e дoбрaтa нoвинa. Нo имa и лoшa: Oт чecтни държaвни cлужитeли нaучaвaм, чe в миниcтeрcтвa e пoчнaлo чиcтeнe нa aрхиви, пoрaди кoeтo мaшинитe зa рязaнe зaгрeли…"

    "Дaли нaиcтинa ce зaличaвaт прecтъплeния, дaли прocтo aдминиcтрaциятa рaбoти уcилeнo в лeтнитe жeги, нe мoгa дa кaжa.

    Нo eднo нeщo трябвa дa e яcнo – фeнoмeнът „Тeфтeрчeтo нa Злaтaнoв“ мoжe дa ce възпрoизвeдe и oт избрaни миниcтeрcтвa дa ce изпaрят cвeжи aрхиви, уличaвaщи ГEРБ и OП в тeжки прecтъплeния.
    Нaй-риcкoви ca пeт миниcтeрcтвa – зeмeдeлcкoтo, вoeннoтo, финaнcoвoтo, икoнoмичecкoтo и нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe
  • 55 какъв

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "не му мисля злото ама ..........":

    кон?!Този тип е един Простак на власт!Ние го знаем,и Те го знаят,ама си траят...`?!``Царят е гол``/Le Roi est nu/ !..
  • 56 Дедо

    5 0 Отговор
    Няма да е зле да си оправят и килиите в арестите,че много вероятно е скоро да ги посетят!
  • 57 да си гледат в паничката

    6 0 Отговор
    Що за лицемерие? А при тях няма корупция, така ли? Удобно забравят как цялата ЕК преди години си отиде именно за корупция?
    И протести ли нямат - че и доста сила ползват при разчистването им!
    Хем преди ден ги видяхме - как протестиращите ги млати полицията!
    по-добре да си гледат тяхната паничка и да не се водят по акъла на вресльовците наши, чиято цер е единствено да прилъжат някоя фондация да ги съжали и финансира!

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 забрави

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Дед":

    Бонито Мусолини....
  • 60 Btw

    0 0 Отговор
    То се знае ,че германия командва , преди 80 години е насилвала страните с война а сега всички са доброволни послушковци
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Том Дон

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай будала":

    Точно така ,с тази разлика че някой германски политици са агенти на щази и руски агенти, Щрьодер стана шеф на северен поток едно при заплата един милион марки годишно ,следва Меркел северен поток две,колко милиона ще видим ,Боко чака назначение от Москва за южен -турски поток,или пълно унищожение изпуснели срока и спиране то му за това го подържа Меркел,която е станала гарант на южен поток и на Бойко,протестите пред Германското посолство и брюкселското посолство,ще са по полезни ,най силно разтърсващо е Янки ходете си в къщи,НАТО вън ,Меркел е силно обезпокоена, българите ще ни създадат проблеми ,какви ли?
  • 63 Полудяли

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "да си гледат в паничката":

    Полудял си,без европарите Ахмед доган и Пеевски ще закъсат ,как ще си направиме подарък, знаеш ли вие комунистите освен русофили сте и туркофили(герб с обединени патриоти са комунисти ченгета и доносници
  • 64 СТОЯН

    0 0 Отговор
    В ГЕНА НА БЪЛГАРИНА Е ДА Е МАЗОХИСТ,ДА ГО МАЧКАТ!!!!!!!!!!!!
  • 65 СТОЯН

    0 0 Отговор
    В ГЕНА НА БЪЛГАРИНА Е ДА Е МАЗОХИСТ,ДА ГО МАЧКАТ!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: