Last news in Fakti

8 Август, 2020 18:10 2 949 9

Екоактивисти проникнаха в два ТЕЦ-а

  • тец-
  • германия-
  • протест-
  • активисти

Става дума за централите в Моабит и Манхайм

Екоактивисти проникнаха в два ТЕЦ-а - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Две германски топлоелектрически централи бяха окупирани днес от активисти в рамките на кампания да насърчаване правителството да се откаже от въглищата като енергиен източник по-рано от предвиденото. Няколко души са се качили на охладителната кула на ТЕЦ-а в берлинския район Моабит и са поставили лозунг с надпис „Всеки, който тръгне срещу нас, е за въглищата”. По данни на полицията 20 е броят на нарушителите проникнали в централата.

Активистите са част от групировката „Пряко действие Берлин” и настояват за край на т.нар. „фосилен капитализъм".

Централата в Моабит, чийто оператор е шведската компания "Ватенфал", е построена през 1900 г. Доскоро използваше въглища за гориво, а от 2013 г. мина на биомаса.

Централата в Манхайм също беше окупирана от активисти, а на територията ѝ успяха да се промъкнат 5-6 души. Те са се качили на покрива на една от сградите ѝ, в която се подготвя горивото от въглища. Успели са да изключат конвейера. Тази електроцентрала е обект на остри критики от активистите, които я наричат „убиец на климата". Оперира се от три енергийни компании - RWE, EnBW и MVV.

Екоактивисти проникнаха в два ТЕЦ-а

Екоактивисти проникнаха в два ТЕЦ-а


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ха ха ха

    6 9 Отговор
    Е*аси тъпите комунисти... ама германците си ги търпят.
  • 3 един

    15 3 Отговор
    По тази логика трябва да спрат и петрола.

    Коментиран от #7

  • 4 геямкеф

    3 3 Отговор
    са аку спрат и СП2 са стоят на свеще и газени ламби!
  • 5 Една

    8 2 Отговор
    Преди да се появят екоактивистите се живееше по- добре. Когато централите са подържани редовно няма проблеми още повече когато става въпрос за Германия. Също тако атомната енергия е най- чиста ако се внимава .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 плевен

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Нещата опират до пари.Въглищата са енергоносители както нефта, газа, урана, плутония. Тях никой не ги забранява, а се създават инсталации, които ги правят безопасни. В това отношение германските инженери са най- добрите. Дори сега няма да видите пушек от техните комини.
    Проблема е,че въглищата са много видове. Всеки от тях се нуждае от своя технология. А Германия отдавна е изчерпила своите находища. Та немците нямат никакъв интерес да наливат милиарди в технологии, които ще облагодетелстват чуждите вносители.
  • 8 Бългaрин

    5 1 Отговор
    А в България търпим щатските тецове. 😯Дори ежегодно плащаме Вместо тях милиарди глоби / квоти на ЕС, че тецовете на краварите у нас тровят и Нас и югоизточна Европа.
  • 9 Мартин

    1 0 Отговор
    Ето това са истински екоактивисти, а не като българските им събратя, които протестират само срещу Банско и само след знак от спорен олигарх като Иво Прокопиев!
Новини по държави: