Last news in Fakti

9 Август, 2020 11:07 3 202 22

Президент се бори за 6-ти мандат

  • беларус-
  • президент-
  • избори

Лукашенко управлява Беларус вече 26 години без прекъсване

Президент се бори за 6-ти мандат - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Александър Лукашенко се бори за шести пореден мандат, но за първи път среща сериозна съпротива. Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от независимостта на Беларус. И на шестия път кандидатурата си за президент в тях издигна действащият държавен глава Александър Лукашенко, който управлява Беларус без прекъсване през последните 26 години, предават информационните агенции.

За разлика от досегашните избори този път Лукашенко е изправен пред сериозно предизвикателство от още 4-ма претенденти за най-високия държавен пост, даващ реалната власт в бившата съветска република. Това са съпредседателят на обществено движение "Кажи истината", 39-годишният Андрей Дмитриев, бившият депутат от долната камара на беларуския парламент, 43-годишната Анна Канопацка, 37-годишната домакиня Светлана Тихановска и председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен.

Сред главните причини за засилващото се обществено недоволство и за раздвижването сред редовете на немощната досега опозиция е влошаващото се икономическо състояние в страната и нихилистичното отношение на Лукашенко към пандемията от коронавируса. В страната се проведоха поредица от опозиционни митинги, събиращи десетки хиляди протестиращи - нещо непознато в страната от времената на разпада на СССР.

Дрязгите сред управляващия елит и изострянето на отношенията с Русия - главен поддръжник и спонсор на досегашния режим, допълнително усложняват усилията на 65-годишния Лукашенко да спечели шести пореден управленски мандат. Той отново прибягна до изпитаните си методи на репресии срещу опозицията и масовото недоволство, демонстрирайки, че не се колебае да използва лостовете на властта, за да се задържи на върха, и ако е необходимо - да потуши със сила всеки опит на неговите опоненти да оспорят резултатите от президентските избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    35 12 Отговор
    И тоя е като нашия тулуп без него Земята ще спре да се върти.
  • 2 ковидянец

    14 19 Отговор
    Поне не се подава на пропагандата с вируса...
  • 3 Миризлив пор

    14 9 Отговор
    Един човек еднолично управлява 26 години, няма никаква опозиция. Трябва да се замислим - с тези барикади това ли искаме?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Би ли се уточнил ?
  • 5 Ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    А без барикадите 36 години Боко на власт.

    Коментиран от #10

  • 6 наблюдател

    10 3 Отговор
    Лукашенко няма да си даде държавата.
  • 7 Борисов - 6

    12 5 Отговор
    Когато нашият тулуп събере шайката и каже ако не ме искате ще си ходя, но всички герберотулупчета вкупом заквичат искаме те , искаме те, тогава Борисов ще се усмихне мазно и ще си каже и тоя път задминах Лукашенко и ще пренареди чекмеджетата, че няма място за пачките и кюлчетата.
  • 8 Миризлив пор

    7 4 Отговор
    Тук модела на управление е парламентарна република, избира се парламент (240 човека са все пак, не може да уплашиш или подкупиш всички) от него правителство и отделно президент който е коректив. Там е президентска република - държавата се управлява еднолично от президента, парламента е за фасада. Реално на барикадите искат този модел и тук.
  • 9 ares

    10 3 Отговор
    Нашия тулуп няма толкова акъл .Всички около мен са го намразили много сериозно.
  • 10 ares

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Е и какво лошо има.Аз нищо лошо не съм видял.Нещо говорите на изус.Слушате какво ви лъжат комунягите и после говорите глупости.Ако те попитам ТИ лично какво лошо си видял ндва ли ще кажеш.
  • 11 А така как е

    7 1 Отговор
    Банките управляват САЩ над 200 години без прекъсване! Ако бяха по-умни в Беларус, щяха да направят като в щатите, фасадна демокрация, но са по-искрени и праволинейни, не ги умеят фокусите с демокрацията.
  • 12 Хауърд Лъвкрафт

    4 4 Отговор
    Щом в Минск св изпратили армията и Интернет се изключва , резултатите от изборите вече са нарисувани ..

    Коментиран от #13, #19

  • 13 ХХХL

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Има ли шанс да си промениш олигофренското ЛЪВкрафт.
  • 14 1313

    3 4 Отговор
    И Боко се бори за 4-ти, ама май няма да му се получи на завалията.
  • 15 Споко

    4 4 Отговор
    РАДЕВ ЩЕ МЕЧТАЕ ЗА 2 МАНДАТ

    Коментиран от #16

  • 16 Мечтател

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Споко":

    Тъй като си умствено изостанал, пътувай към истината!
  • 17 Гост

    4 1 Отговор
    В днешния свят независимите, суверенни държави се броят на пръсти. И Белорус, която не разполага с никакви ресурси няма шанс да бъде една от тях. Цялат промишленост на Белорус е обвързана с Русия, където е и пазарът и за тези стоки. Белорус има само два варианта на развитие. Или с Русия или със англосаксонците. А това значи МВФ,високи сметки за отопление, реформи и унищожение на здравеопазването и промишления сектор. Едва ли има някой наивник, който си мисли, че Белорус ще продава своите трактори и картофи в Европа, където вече има разпределение на квотите за селскостопански продукция.
  • 18 Сандо

    3 1 Отговор
    Според прогнозите Лукашенко ще бъде преибран.След това ще бъде интересно-американското посолство вече действа в Минск и какви ли фокуси ще извади от цилиндъра си Чичо Сам?Ние всички знаем,че не изберат ли нашия човек изборите са нечестни,фалшифицирани и резултатите са манипулирани.Естествено демократичната общност няма да ги признае,ще има натиск за нови избори до удобния ни рузултат,заплахи и санкции.Въобще може да се наслаждаваме на познатата ни пълна циркова програма.

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хауърд Лъвкрафт":

    От къде са изпратила армията да отиде в Минск? От Марс? Че част от армията си седи в Минск, нормално е представители на белоруската армия да се намира в Минск. Относно изключването на Интернет, в момента гледам на YouTube информация как протичат изборите и каква е активността.

    Коментиран от #22

  • 20 Максим

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    За демократичната световна общественост може би е по-изгодно да бъде избрана домакинята Тихоновская. Тя е с двете си ръце за Западна интеграция. Госпожата може и да е перфектна готвачка за семейството си и при прането да спазва стриктно инструкциите на етикетчетата на всяка дреха. Но какво и разбира главата от сериозни дела като управление на държава?
  • 21 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ИНТУИЦИЯТА МИ КАЗВА : " ЛУКЧО ЩЕ ЗАГУБИ И ЩЕ ИМА МАЛКА ЗБОДЖА -ПОДКРЕПЕНА ОТ НЕАРЕСТУВАНИТЕ " 170 -ВАГНЕРОВЦИ" !!!
  • 22 Хауърд Лъвкрафт

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Какво гледаш бе , усмивки от старите ленти ли ?
    Най прозрачните избори са в Беларус , Северна Корея и РФ .
    Без да гледаш , или да си баба Ванга , знаеш кой ще изберат !
    Гледал той 😂😂😂
Новини по държави: