10 Август, 2020 07:22 2 728 30

Изборите в Беларус: 82% за Лукашенко

  • беларус-
  • александър лукашенко

В навечерието на вота опозицията се оплака от репресии от страна на властта, включително близо 1300 ареста

Изборите в Беларус: 82% за Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е на път да спечели шести пореден мандат на поста, и то с огромна преднина пред опонентите си, съобщава избирателната комисия в Минск. Тя публикува екзит пол, според който 65-годишният Лукашенко, който управлява от 1994-а, печели 82 процента от гласовете на вчерашните избори.

Основната му опонентка Светлана Тихановска е получила едва 6,9 на сто, според официалните данни.

В навечерието на вота опозицията се оплака от репресии от страна на властта, включително близо 1300 ареста. Лукашенко пък многократно предупреди, че няма да позволи масови безредици.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    39 22 Отговор
    Останаха само двама диктатори в Европа.Лукашенко и Бойко Борисов.

    Коментиран от #5, #7, #13, #14, #22

  • 2 наблюдател

    16 1 Отговор
    Ха-ха-ха
  • 3 РЕАЛИСТ

    33 10 Отговор
    Това те чака и теб, българино. Не го ли свалиш сега Бойко, ще печели избори още дълги години, както той обеща 50 години. Едва изтърпяхме Бай Тошо 35, а ученика му иска да го задмине.
  • 4 Грейс

    40 4 Отговор
    Мишо Константинов е начело на ЦИК на Беларус! Какво чудно има, че за 6 мандат ще оглави. Нашият ако през март се проведат избори ще оглави България за 4, ама лукашенко диктатор, а нашият евродемократ, а?
  • 5 Вовата

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Си го пропуснал, сигурно случайно
  • 6 Псевдоним

    15 0 Отговор
    Много шум за нищо.
  • 7 246

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Ти ако имахме за кандидатка демократична домакиня с нула понятие за ръководна дейност, но със светли обещания, за нея ли щеше да гласуваш? Диктатор, при който няма гей паради и безработица може би е по-добър вариант за Белорус от някой лигав либерал(ка), при който ще бъде унищожена промишлеността, а здравеопазването - реформирано както навсякъде, където е стъпил МВФ в името на демокрацията.

    Коментиран от #25

  • 8 Мислещ

    13 2 Отговор
    Ако тиквите не бъдат пометени, и тук ни чака същото на редовни избори. Само че 80%-те процента ще са Дпс+Тикви+други ДПС-тиквени подлоги.

    Коментиран от #16

  • 9 Behemoth

    12 2 Отговор
    Победа на здравите сили.....
  • 10 Сандо

    16 3 Отговор
    Демократичната общественост,вън и вътре в Беларус,не може да се съгласи с резултатите от избора.Следват познати ни до болка събития.Дано на Лукашенко ми стигнат силите,смелостта,а и нужните хора,за да запази страната си от "демократичните" попълзновения.Иначе ще последстват съдбата на останалите бивши съветски републики.
  • 11 Трудовакъ

    11 3 Отговор
    Едни гласоподаватели са избрали това, което е най-доброто в политическия магазин, поне за момента. Други са избрали по-малкото зло. Освен това държави като България и Украйна на практика с резултатите си в политическото и икономическото си развитие подкрепиха Лукашенко. Достатъчно е да видят разрухата в и стандартът на живот в тези страни и ще гласуват за Лукашенко до откат. Ако имаха море като у нас и планински курорти, въобще развит туризъм, познайте борецът против коронаистерията и коранапаниката Лукашенко какъв резултат щеше да постигне! Празните хотели и всякакви места за настаняване, празните ресторанти, празните дискотеки, празните автобуси, безработните туроператори и турагенти, всички, свърани по някакъв начин с туризма (у нас са около 400 000 групировка), са страшна сила. А пък познайте нормалните хора, недолюбващи противоконституционната т.н. Истанбулска конвенция (тя е такава и в Белорусия), разните му там гей - паради и други психоуродства, за кого са гласували. Резултатът е логичен отвсякъде. Е, за по сериозна алтернатива може да издигнат за следващите избори някой белоруски Вова Жириновски например и той да има по-голям успех. Кой знае....

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ех Дельо

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Дельо а къде забрави Путин. И да си чул някога Путин да си е продавал оставката.
  • 14 МЯСТО ЗА СРАВНЕНИЕ НЯМА

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    ПОВЕЧЕТО СРАВНЯВАТ ПРОДАЖНИКА БОЮ С РОДОЛЮБЕЦА ЛУКАШЕНКО МНОГО СА ВИ ПРОМИТИ МОЗЪЧЕНЦАТА ДЕМОКРАДЧЕТА БОЮ Е ТЕРОРИСТ ПРОДАЖНИК РАБОТЕЩ А ЧУЖДИ СИЛИ А ЛУКАШЕНКО РАБОТИ ЗА СТРАНАТА СИ И НАРОДА БЕЛАРУС ИМА ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ И В ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ИКОНОМИКА ОТ БЪЛГАРИЯ,КЪДЕ СРАВНЯВАТЕ ВЪОБЩЕ,А ТЕРОРИСТА И БЪЛГАРОУБИЕЦА КОЛКО ДЪРЖАВНИ ЗАВОДА ПОСТРОИ ?
  • 15 БАТЬКО

    17 2 Отговор
    ПОСЛЕДНИЯ РУБЕЖ НА ПРАВОСЛАВИЕТО УДЪРЖА ПОБЕДА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ В КОЙТО СМЕ НИЕ.БЕЛАРУС ИМА ИКОНОМИКА ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ ПЪТИЩА И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 600 ЕВРО КОГАТО ГИ СТИГНЕТЕ ТОГАВА ПИШЕТЕ.ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЕЦ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ И БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!

    Коментиран от #28

  • 16 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Прилика ни с Белорус е само че и тя е малка, със 10 милиона население и никакъв шанс за суверенност. Единствената и ценност за Запада е тази, да я насочат срещу Русия. Но не знаят, че там човешкия материал е по-различен от украинския. Повечето хора тсм са наясно, че без Русия са обречени на всички демократични прелести, които се стоварила върху главите на украинците, снижавайки стандарта им на живот.
  • 17 злобар

    2 1 Отговор
    Тия с имена завършващи на "ко" не са ли украинци като ЧерненКО ,МакаренКО и т.н. ?
  • 18 Максим

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трудовакъ":

    Не харесвам Лукашенко, особено след заигравката му с украинските служби и последвалото задържане на 33 - мата руски войници, но в Белорус имат нужд от твърда ръка, ако не искат либералите да им се качат на главите и чрез лозунги за демокрация да унищожат страната. Предполагам , че хората на Лукашенко са извършили магични дейстеия с изборните резултати, за да ги докарат до 82 процента, което съвсем не значи, че болшинството хора не са гласували за него. Все пак повечето хора избират стабилността, видяна в негово лице пред възможността да живеят както в Украйна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баровеца-СФ

    1 2 Отговор
    Много ясно! Научиха от БГ. изборният престъпен модел "Индиянската нишка" ,който се практикува със сигурност у нас с години! Вайката му е машинното и електронно гласуване и тогава ще видим :)
  • 21 НАЙ ДОБРИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ

    14 2 Отговор
    НА БЕЛАРУС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ. .НЕ ПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА СИ КАКТО НАПРАВИ БАТ БОЙКО
  • 22 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Ти си лъв бе Дельо! Шест секунди след публикацията, вече си дал мнение! Виж другите, по- бавноразвиващите се, как те подсещат за Путин.
  • 23 Swastonchik

    1 0 Отговор
    > арестува всички сериозни кандидати
    > праща армия и полиция във всички големи градове
    > прави "предварителни избори" няколко дни по-рано, където гласуват само подчинените му и техните подчинени
    > арестува хора развяващи знамена, звънящи със звънци и свирещи с клаксони
    > мъртви и новородени в списъците с гласуващи, объркани нарочно адреси, раздават се невалидни бюлетини
    > интернет затъмнение, спира всички социални мрежи
  • 24 Диктаторът лукашенко

    0 0 Отговор
    Всички вярвате нали?
    Но има малка грешка процентите са 182%
  • 25 Руски

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "246":

    Не сте ли учили в училище, че няма добри царе?

    Коментиран от #30

  • 26 Руски

    0 1 Отговор
    Всички се надявахме, че беларусите ще успеят. Много съжалявам.

    Коментиран от #29

  • 27 КОМУНИЗМЪТ НИ БЕШЕ УРОДЛИВ

    4 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДВАЖ ПО УРОДЛИВА
  • 28 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАТЬКО":

    Няма нужда да ги стигаме вече !!! Това и ние го имахме 1994 година, НО видяхте какво стана като искахме ДЕМОКРАЦИЯ !!! Всичките ни големи заводи са унищожени от ЗАПАДА !!! Ако нашия БОРИСОВ беше като Лукашенко за 10 години щеше да възроди БЪЛГАРИЯ, но УВИ той не е такъв !!! Шапка свалям и на министър председателя на Унгария Виктор Орбан !!!
  • 29 Всички

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Руски":

    Всички пед@λи лижещи г@за на САЩ , може и да сте се надявали на Майдан, но всички нормални хора се надяват, че накрая американските сценарии ще си намерят майстора...и си го намериха.
    Ай не хленчи.
  • 30 Учили

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Руски":

    Учили сме доста ...поради което знаем, че когато едно нещо работи добре, не е нужно да се сменя...в този смисъл т.нар. демокрация ( каквато по принцип не съществува) е тъпа система. Смяна трябва да има при задръжен процес и недобра работа.
    Поради тази причина да смениш един Лукашенко с някаква кокошка си е престъпление.
Новини по държави: