10 Август, 2020 15:13 3 528 42

Гръцката армия спря отпуските заради Турция

  • егейско море-
  • сондажи-
  • гърция-
  • турция-
  • отпуска-
  • армия-
  • кораби

Гърция смята да защити своите суверенни права

Гръцката армия спря отпуските заради Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна готовност заради разгръщане на военни кораби от Турция в Егейско море, които участват в планираните за 10-11 август турски военни учения със стрелби в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. За това съобщи гръцкият информационен портал Armyvoice.gr, цитиран от ТАСС.

Според портала, заради излизането на турски кораби в близката морска зона гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отмениха отпуските и призоваха военните да се върнат в своите части. Мобилизацията става бързо, особено в пограничните райони като областите Еврос (на сухопътната граница) и острова. Съобщава се, че в бойна готовност е приведена авиацията, тежките кораби и подводниците на Гърция, които са на ключови позиции в Егейско море, пише Новини.бг.

Официалното гръцко ведомство, според своята обичайна практика, не опровергава, но и не потвърждава такава информация. Според гръцкия портал от турска страна очевидно има голяма мобилизация. Десетки кораби на турския флот, разгърнати в районите между Родос и Кастелоризо и техните международни и териториални води. Гръцкото отбранително издание Armyvoice.gr се опитало да потвърди информация за това, че Турция е дала командване на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните брегове.

Според гръцкия телевизионен канал Open TV на важни позиции в Егейско море сега са 17 турски кораба. Турция обяви, че на 10 август започва учение с използване на бойни боеприпаси в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на сключеното между Гърция и Египет споразумение за частично разгръщане на изключителната икономическа зона. Според гръцкото отбранително издание, предизвиква безпокойство факта, че турския изследователски кораб Oruc Reis и съпровождащите го кораби в неделя спряха да предават сигнал за своето местонахождение. Това се интерпретира като опит да скрият възможния маршрут на тези кораби, независимо че гръцките военноморски сили имат възможност да проследяват движението на турските кораби. Гърция смята да защити своите суверенни права, казва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 NEMESIS

    12 2 Отговор
    Да се почват, че да се свършват!
  • 4 Хасан

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кемал Кълъчдароглу":

    Ама на теб какво ти пука затова?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Мархаба будала чалма

    13 20 Отговор

    До коментар #2 от "Мустафа Кемал паша":

    Съобщение от Мицотакис до патладжан султан. Докато турският разузнавателен кораб е в турски води, дори ако 100 военни кораба го придружават, няма проблем. Ако влезе дори един метър в гръцките води, всичко заедно ще отиде на дъното, на дълбочина около 3,5 км.

    Коментиран от #32

  • 6 Хасан

    21 18 Отговор
    Има грък има проблем ,няма грък няма проблем ..да освободим ЕС от гръцкия проблем..

    Коментиран от #7, #10, #30

  • 7 XeXeXe

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ще се отървем от нещо друго. Както Европа, така и целият свят, дори и вие... Най-накрая ще се случи. Целувки от Бейрут.

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кемал Кълъчдароглу

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Семейство Ердоган купи фермата на Мохамед Али в Мичиган, защото знаят, че ще заминат за САЩ, ако ... времената се променят. Там те събират имотите си, след като първо ограбват турския народ! Това представлява интерес за всички турци!

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нови факти

    4 8 Отговор
    Гръцкото външно министерство отговори със силно послание до Турция след освобождаването на анти-Navtex, издаден от хидрографската служба Ираклион за района на Кастелоризо, и завършването на ключов съвместен правителствен и военен съвет.

    „Новият нелегален турски Navtex за незаконни разследвания на юг от остров Мегисти на гръцкия континентален шелф, в комбинация с наблюдаваната широко разпространена мобилност на турските военноморски единици, е нова сериозна ескалация и излага на дестабилизиращата роля на Турция по най-очевидния начин.

    Това става в момент, когато Гърция демонстрира на практика своя ангажимент за международна легитимност. Въз основа само на международното право, международното морско право и добросъседските правила, тя постигна споразумение след преговори със съседните страни за ограничаване на ИИЗ. Готовността на Гърция за диалог, за да продължи да прави подходящите разграничения с другите си съседи въз основа на международното морско право, е очевидна.

    Напротив, Турция доказва на практика, че декларациите за готовност за диалог не са верни. Позовавайки се на подписването на напълно законно споразумение за ИИЗ между Гърция и Египет, тя изостави диалога, преди той дори да започне и прибягва до практиките от миналите векове, следвайки безизходицата, опитвайки се да създаде постижения.

    Гърция няма да приеме никакво изнудване. Тя ще защитава своя суверенитет и суверенни права. Призоваваме Турция незабавно да прекрати незаконните си д

    Коментиран от #16

  • 13 Нови факти

    4 3 Отговор
    незаконните си действия, които подкопават мира и сигурността в региона. "
  • 14 Киро

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мустафа Кемал паша":

    Гърция от никой нищо не е ограбила,просто си взе териториите които освободи от турците
  • 15 Севърски договор

    3 5 Отговор
    Днес е годишнината от Договора на Севър. Той никога не е бил валиден. Той беше заменен от много по-добрия за Турция Лозански договор. Вероятно гръцкият произход -ислямизиран Понтиец- Ердоган, смята че никога не е късно да го възстановим..
  • 16 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Нови факти":

    Що се озори да пишеш лъжи бе човек..!? Това са гръцки тези ..не са някакви международни норми

    Коментиран от #21

  • 17 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кемал Кълъчдароглу":

    Хаха..там са гюленисти ..ще ги одумкат..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ще ядат сланина турчаците

    5 8 Отговор
    че пушек ще се вдига! Като ги подпукат гръците, няма да сварят да бягат като диви прасета.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не виждаш ли, че

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Всичко му е копипесйт с нескопосан гугълтранслейт? Това е същият трол подвизаващ се и с прякора info

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хасан

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Не виждаш ли, че":

    Пълно е с туркофили тука . ..седи и ми пише за гръцките тези ..бунак ..84 милиона ще се съобразяват с 12 милиона ..искало им се "Велика " Гърция ..Абе гладник дал си задник под наем на Брюксел а се правиш на велик
  • 24 Екрем Имамоглу

    7 10 Отговор
    Турция ще ликвидира гръцките въоръжени сили каквото и да им струва те са самонадеяни партизани, но гъркините няма да им сторим нищо просто заслужават да живеят с истински мъже като нас турците
  • 25 Нови факти

    4 4 Отговор
    Премиерът Кириакос Мицотакис проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг следобед.

    В този контекст премиерът запозна г-н Столтенберг с развитието в Източното Средиземноморие и с поведението на Турция, което подкопава стабилността в югоизточното крило на НАТО, като подчерта, че политиката на равни разстояния е контрапродуктивна и неприемлива.

    Тази сутрин министър-председателят проведе телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел, за да го информира и за споразумението между Гърция и Египет относно разграничаването на Изключителната икономическа зона и за тревожните развития в Източното Средиземноморие.

    Коментиран от #26

  • 26 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Нови факти":

    И нищо..? НАТО им казаха оправяй се сам..
  • 27 Нови факти

    3 3 Отговор
    Държавният департамент призовава Анкара незабавно да спре изследванията на Източното Средиземноморие и отново изразява загрижеността на Вашингтон относно действията на Турция.

    В отговор на въпрос говорителят на Държавния департамент на САЩ определи действията като провокативни и заяви, че те увеличават напрежението в региона.

    „Съединените щати са наясно, че Турция е изпратила сигнали на други кораби за изследователски дейности в Източното Средиземноморие. Призоваваме турските власти да спрат подобни планове и да избягват действия, които увеличават напрежението в региона. Съединените щати са дълбоко загрижени за заявените от Турция планове за проучване на природни ресурси в райони, в които Гърция и Кипър претендират за юрисдикция в Източното Средиземноморие. Такива действия са провокативни и увеличават напрежението в региона. Развитието на ресурси в Източното Средиземноморие трябва да насърчава сътрудничеството и да осигури основите за трайно енергийна сигурност и икономически просперитет в целия регион. "

    Коментиран от #28

  • 28 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #27 от "Нови факти":

    Ха-ха-ха..за една силна Турция от Китай до Виена сме
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 a bee

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Казуваш : България на Егейско ,Йонийско ,
    Средиземно и Черно морета а ? Ех мечти.
    Дано не сме на страната на " булката " !
  • 31 Честито на турците

    1 5 Отговор
    Първите френски изтребител Рафал са пристигнали в Кипър в контекста на военното сътрудничество между Кипър и Франция и те ще поемат ангажимент да патрулират кипърската ИИЗ.

    Коментиран от #33, #35, #36

  • 32 a bee

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мархаба будала чалма":

    Будала чалгар ! Вече делят на Южна Македония и
    Восточная Албания ! Де сме ние и не ядем баница ?
  • 33 a bee

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Честито на турците":

    Ко им честитите бее ? С-400 ДЕЖУРЯТ ,АКО СМЕЕ НЕКА НАПАДНЕ.
    зА ОТГОВОР ВИ ГОВОРЯТ ОТДАВНА ЩЕ Е ЯДРЕН(но на някои
    трябва да им се обяснява с години )!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хасан

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Честито на турците":

    Турчина е свалил руски изстребител и едва ли ще се церемони с Рафаел
  • 36 a bee

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Честито на турците":

    Абдал,будала по кой ша удряш а ? По радара
    натовски или по С-400-Росийси а ?
  • 37 a bee

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "The Duke":

    И за Хафтар ша говорим под друга статия !
  • 38 Хохохо

    7 1 Отговор
    Греческите войничета пак са оцветили поличките в кафяво.
  • 39 Нови факти

    3 1 Отговор
    Външният министър на правителството в Източна Либия, което е признато от законно избраната Камара на представителите и е подкрепено от Либийската национална армия, Абдул Хади ал Хавайц, заявява в пост че разговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас за ИИЗ и че започват преговори с Гърция за определяне на морските граници.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Нови факти":

    За едно турско Средиземноморие сме ..само Турция може да опази Средиземно море от руска агресия
  • 41 TRoskOt

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Нови факти":

    " Външният министър на правителството в Източна Либия,"
    Не го увъртаи кажи го елементарно с халифа Хафтер
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: