Last news in Fakti

11 Август, 2020 09:57 10 244 39

Лидерката на беларуската опозиция е избягала от страната

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • протести-
  • литва-
  • александър лукашенко-
  • бягство-
  • избори

Тихановска е в безопасност

Лидерката на беларуската опозиция е избягала от страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност. Тя се намира в Литва. Това съобщи в Туитър литовският министър на външните работи, съобщиха световните агенции.

Тихановска се очерта като главният съперник на президента Александър Лукашенко на президентските избори, състояли се в неделя. Лукашенко обяви победа, събирайки 80% от гласовете, но според опозицията изборите са нередовни.

Екипът на Тихановска не е успял да се свърже днес с нея по телефона, след като тя е напуснала сградата на Централната избирателна комисия. По-рано Тихановска каза пред журналисти, че тя е спечелила изборите, а не Лукашенко.

Беларуската опозиционна лидерка пристигна в Литва, след като е била задържана в Беларус в продължение на седем часа. Това разкри литовският външен министър Линас Линкевичус. "Важното е, че тя е в безопасност, тъй като преди това е била задържана в Беларус в продължение на около седем часа", каза Линкевичус в ефира на литовското национално радио. Министърът не даде допълнителна информация как е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво планира да прави.

Новината за бягството на Светлана Тихановска идва на фона на масовите протести, които се провеждат в Беларус след изборите. Втора нощ имаше протести, като се стигна и до фатален инцидент в столицата Минск. ЕС и САЩ осъдиха репресиите в Беларус и призоваха за честни избори. Страната, управлявана от Лукашенко, е наричана последната диктатура в Европа заради репресиите и липсата на свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    40 8 Отговор
    Вчера на едно интервю по телевизията изглеждаше доста притеснена.
  • 2 Бесен язовец

    44 94 Отговор
    Лукашенко е предпоследният диктатор в Европа. Последният е Путин.

    Коментиран от #5, #6, #23, #26

  • 3 Последната диктатура

    45 13 Отговор
    Нещо не ми се вярва да е така....
  • 4 Али

    87 17 Отговор
    И нас това ни чака ако Борисов проведе изборите - всенародна любов по протоколите , а на улицата са хората с камъните. Има световна диктатура и злоупотреба с този вирус. Евала на българите , че се вдигнаха - вижте Ливан , Беларус , Израел , , в Германия Меркел ги смаза за един ден , а ние очакваме да помогне срещу Борисов. Заедно трябва да се борим и сами да спечелим демократична свобода.

    Коментиран от #11

  • 5 така е

    58 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Прав си, но ние сме ПЪРВА диктатура!
    Ония пак са зад нас.
  • 6 аааа

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Бъркаш се, последния е Ердоган....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХоЙо

    48 9 Отговор
    Предпоследният ДИКТАТОР .Последният е БМБ!!!
  • 9 Сандо

    77 23 Отговор
    Няколко дни разпространяваха новини как Лукашенко и семейството му са избягали със самолет,а то какво излезе?Победителката със 10 процента гласове,домакиня,тотално неориентирана в политиката и със скромни интелектуални способности,уплашена да не стане жертва /но на кого?/,бързо напусна бойното поле.Сега може да си направи задгранично правителство и ще си осигури сносен грантаджийски живот,срещу задължението да плюе срещу народа си.

    Коментиран от #10

  • 10 Така е

    43 13 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Така е Сандо...
    Тя е полунелегална...в смисъл, че тя се крие, ни никой не я търси.
  • 11 Аааааа Али

    75 12 Отговор

    До коментар #4 от "Али":

    Не пиши за неща дето не са ти баш ясни.
    В Белорусия може да не е баш цъфнало и вързало ама имат запазена и работеща икономика, разходите им за режийни са много малки, безработицата е ниска и са с нелош стандарт...изобщо не можеш да ги сравняваш с разрухата в България, настъпила благодарение на американските гъзолизачи назначавани от Козяк , вече 30 години.

    Коментиран от #18

  • 12 Спорен е Въпроса

    34 2 Отговор
    Спорен е въпроса, кой е последния диктатор на Европа??? Ние никога не сме били на второ място, винаги Първи, така, че Лукашенко ще се задоволи със второто място, рПървото място сие за България!!!!!
  • 13 ****

    40 3 Отговор
    Тази е добре сега,избяга,а защо не помисли за тези които я подкрепяха,те сега какво ще правят? И не трябва ли тя която искаше власт и да бъде техен водач, да бъде в първите редици, а сега излиза,че всички политици като видят дебелия бягат,а народа кучета го яли.
  • 14 9345

    58 9 Отговор
    Типичното обработване на общественото мнение за малоумни. Ако Лукашенко е диктатор и е искал, тази отдавна да е арестувана, да е в затвора или да е ликвидирана от тайните служби. Камо ли някой да и позволи да напусне страната. Като е изкарала 10% на изборите, а иска да управлява, кой и е крив. Сигурно виновен е Лукашенко, който не иска доброволно да предаде страната си на тези отвън, който само чакат да дойде на власт някое продажно и съглашенско правителство, за да разграбят страната. Да разбият здравеопазване, образование, икономика и да заграбят всичко. А народът да обеднее в пъти до краен предел, да мизерства и да плаща на чужденците за ползването на собствените си ресурси. Типичните цветни революции, осъществявани винаги по един и същи сценарии и обяснявани по един и същи начин – като за слабоумни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    24 5 Отговор
    Снимката казва всичко. Закрито око - представител на Илюминатите.
  • 17 ссср

    25 6 Отговор
    типична мишка, която бяга при първият по-голям проблем

    Коментиран от #22

  • 18 Anadolu Manafesi

    4 29 Отговор

    До коментар #11 от "Аааааа Али":

    Може ли да уточниш как точно е работеща икономиката на Беларус и колко е висок стандарта в сравнение с да речем съседните Литва , Латвия , Естония , Полша и дори може и България?

    Коментиран от #24, #37

  • 19 Стайков

    20 1 Отговор
    В България, разликата между ГЕРБ„ 94 депутати) и БСП(80) не е така фрапираща, както в Белоруси, Между Лукашинко( 80 процента) и Тихановская ( 7 процента). У нас има основание за протести, няма фрапираща разлика между Управляващи и Опозициа.
    Опозицията в Беларус, със своите 20 процента общо, е в невъзможност да смени Лукашенка. Колкото и фалшификации да е имало, фрапиращата разлика окончателно закопава опозицията в едно обозримо бъдеще..
  • 20 наблюдател

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "Gen Gurko":

    Ако беше човек щях да ти отговоря,но ти си неясно същество и незаслужаваш това внимание.
  • 21 Мустафа Кемал Ататюрк

    9 8 Отговор
    Има и демократични диктатори, а относно бягството на тази това е спорно до колко тя е била истинска опозиция, това бяха малки опити да предотвратят статуквото в Беларус но при опита на Лукашенко няма как да стане. Не опозцията а докато народа стане силен тогава силната му защита а това са армия полиция разузнаване и свои хора , тогава ще падне Лукашенко
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ааххах

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Защо изключваш Боко тиквата?! Той не е по-различен! Абсолютен доктатор!
  • 24 Динамо

    28 1 Отговор

    До коментар #18 от "Anadolu Manafesi":

    Точно толкова работеща, че да не е 90 ама 80% от стоките в магазините да са си тяхно производство. Толкова работеща, че да се издържат без еврофондове и евросубсидии и дългове заеми, да си поддържат здравеопазването, армията и образованието,да живеят без престъпност, корупция - т. е силни служби. Да поддържат изряден ред и чистота (разгледай видеа и снимки от техните градове и открии стоте разлики там и тук). А това че взимаш 1000 лева, а те вземат примерно 700-800 не те прави по-богат като трябва да ги харчиш после да дадеш на лекаря, да плащаш примерно 2-3 пъти повече от тях за транспорт и комунали услуги и храна (която там е само собствено производаство) и да си чупиш колата по каруцарските ни "европейски" пътища, зашото там пътищата и улиците са като в Германия! Така, че не се подвеждай само по това колко получават те и колко ние!
  • 25 Задържана...

    25 2 Отговор
    и се озовала в чужбина! И как става това? Поредния опит на Запада и Сорос за преврат в независима държава.
  • 26 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    ВИЛНЮС ,МИНСК Е ОКОЛО 68 КИЛОМЕТРА С АВТОБУС. СВОБОДНО МОЖЕ ДА СЕ ХОДИ В ДВАТА ГРАДА. ЗА КАКВИ ДИКТАТОРИ ГОВОРИТЕ? НА ЛУКАШЕНКО МУ СПРЕТВАН ХАМЕРИКАНСКА РЕВОЛЮЦИЯ. ХА ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 7 Отговор
    Лукашенко е един наивник...В съвременния свят няма място за независими държави....

    Коментиран от #30

  • 28 1234578

    11 0 Отговор
    "Cтрaнaтa, упрaвлявaнa oт Лукaшeнкo, e нaричaнa пocлeднaтa диктaтурa в Eврoпa зaрaди рeпрecиитe и липcaтa нa cвoбoдa."

    Ами Путин в Русия или Тиката у нас или Викотор Орбан в Унгария, Вучив в Сърбоя, ами Полша. Всички тези не са ли и те диктатори?


    Ако един режим иска да вкара някой в затвора или да направи така, че да изчезне го прави. Ако остави някой арестуван да "избяга" в съседна държава, значи това иска.

    Какъв лидер е този, който когато хората му ги бият и убиват на площада. Той бяга да се спасява и да се укрие у съседа. Това в най-добрия случай е бивш лидер. А в масови случай е назначен от някой фалшив лидер. На който някой друг дърпа конците.
  • 29 Новата" мъченица"

    12 2 Отговор
    Събрала два вагона зомбирани привърженици,и олеее,ле- не спечелихме.От космоса личи,че е чист проект на Обора,от вид: " Хохолски Мегдан" в името на Демократични промени! Разбирай: масова ПриватоКрадация,абсолютна контра на Русия,изхърляне на руснака от най мощната му ,модерна станция за РЕБ.За компенсация- скоростен прием в отан.За " сдържане" на руската агресия.Но над 5 милиона обикновени. Белоруси имат живия близък пример с Хохолите.Със " Мегдана" сринаха тотално държавата и личния си статут необратимо. Украйна беше с най висок соц.статут и БВП от всички бивши републики.Живееха прекрасно. Докато не луднаха по Байдън и компания.Гривната се срина 8( осем) пъти по покупателна способност.Цени на ток,газ,комунални разходи се повишиха с 480% за пет години.СРЗ преди- около 430 $, сега- 180$.Затова белоруския народ даде 80% на Лукашенко. А тази ще лае от Прибалтика денонощно,и ще лапа яки грантове.

    Коментиран от #31

  • 30 1234578

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами Китай, Русия какво са?

    Ами САЩ не са ли независима държава, с зависим президент от гласовете в главата му.

    Коментиран от #33

  • 31 1234578

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Новата" мъченица"":

    Те всички привърженици са 2 вида:

    1. зомбирани

    или

    2. корумпирани/рубладжии/евроджии/доларджии/

    Ако не са платени привържениците ще са зомбирни, нищо ново под слънцето. Същите зомбита са като 5000 "слънчасали" тиквопривърженици и патени-биячи на Бойко=ГЕРБ.

    Същите са и другите привърженици у нас на БСП, ДПС, АТАКА ...

    или пък на Путин

    или пък на Доналд Тръмп

    или пък на Франсе Макарон
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "1234578":

    Китай и Русия са "независими" само в сънищата Ви.....

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Беларусь не осъди ли САЩ, заради репресиите над собствените си американски граждани ???!
  • 39 хуйзо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    точно китай и русия са независими, ама това ,че на теб като на виден хамерикански трол не ти отърва си е твой проблем
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания