Last news in Fakti

11 Август, 2020 20:50 2 383 3

Жертвите на експлозията в Бейрут продължават да се увеличават

  • ливан-
  • бейрут-
  • взрив-
  • рафик харири

Продължава издирването на хора под развалините, макар че шансовете за откриване на оцелели намаляват с всеки изминал ден

Жертвите на експлозията в Бейрут продължават да се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Загиналите при мощната експлозия на пристанището в Бейрут миналата седмица нараснаха до 165, обяви ливанското министерство на здравеопазването.

Продължава издирването на хора под развалините, макар шансовете за откриване на оцелели да намаляват с всеки изминал ден. В същото време експерти по сигурността заявиха, че са предупреждавали властите за опасността от експлозия.

Шест години в пристанищен склад без необходимите мерки за сигурност са престояли близо трите хиляди тона амониев нитрат. Експерти по сигурността са предупредили още през юли министър-председателя Хасан Диаб и президента Мишел Аун, твърди Ройтерс.

Притесненията са били насочени по-скоро към това, че амониев нитрат се използва за изработването на експлозиви и може да попадне в ръцете на терористи. Тази информация нагнети още повече напрежението в Ливан, където протестите срещу властта постигна първа победа - правителството на Хасан Диаб подаде оставка.

„Наша първа задача е да се справим с преодоляването на катастрофата и едновременно с това да разследваме случая, без да губим ценно време. Задържали сме служители, отговорни за това бедствие, което е било укривано в продължение на седем години. С оставката искаме да отговорим на желанието на хората“, изтъкна Диаб.

Това обаче не успокои хората.

„Оставката на правителството не е достатъчна. Искаме отговорните за експлозиите да бъдат наказани“, казва младо момиче на път за протеста, сложило скиорски очила, за да се предпазва от сълзотворния газ на полицията.

Около 6000 души са ранените при силните експлозии, които оставиха повече от четвърт милион бейрутци без дом. Сред жертвите са и децата на Ахмед, бежанец от Сирия.

„Избягах от войната в Сирия, а тук погребах децата си. Все едно войната дойде с мен в Ливан“.

Ливан, който преживява най-дълбоката икономическа криза от десетилетия, сега отново е изправен и пред политическа криза. Съставянето на ново правителство след оставката на Диаб ще бъде изключително трудно, предвещават политическите наблюдатели.

Постигнатото споразумение между отделните религиозни общности в Ливан предвижда кабинетът в Бейрут да се ръководи от министър-председател сунит, президентът да е християнин, а председателят на парламента да е шиит.

Икономическото състояние на Ливан, катастрофалните последици от експлозиите, както и пандемията обаче не оставят много време за политически преговори.

Централна роля ще играе подкрепяната от Иран „Хизбула“, чието влияние е толкова голямо, че срещу волята ѝ на практика не може да се състави правителство. Протестиращите настояват за дълбоки реформи, както и международната общност.

Международният валутен фонд изрази готовност да подпомогне Ливан, но поставя реформите като условие за финансовата помощ. За промяна в политическия модел настоя и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амониева селитра или

    2 4 Отговор
    Амониев нитрат това е масово използвана тор и може да си купите на много места. Всеки фермер разполага с десетки тонове... Какви пет лева се пишат тук?... може и да се направи взрив но е нужен детонатор
  • 2 Алфа Чакал

    3 2 Отговор
    Без съгласието на Хизбула не може да се направи правителство.Прилича ли ви на друга държава само заменете Хизбула с ДПС и ще видите
  • 3 Тимъти Макуей

    0 0 Отговор
    Прекрасно вещество за творчески натури...не се страхувайте да го използвате срещу фашизоидни подтисници и мангустофилни либерасти..