Last news in Fakti

12 Август, 2020 16:50 1 824 2

В света работят над 200 изследователски реактора

  • реактори-
  • изследователски реактори-
  • атомна енергетика-
  • международна агенция за атомна енергия

От началото на световната ядрена индустрия са създадени над 800 изследователски реактора

В света работят над 200 изследователски реактора - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува преглед на изследователските ядрени реактори, които не се използват за генериране на енергия в атомните електроцентрали, а за други възможни приложения на ядрената технология.

Според МААЕ, от началото на световната ядрена индустрия са създадени над 800 изследователски реактора. В момента в света работят 224 изследователски реактора, а 9 са в процес на изграждане. Половината от тях са на възраст над 40 години, а около 70% работят над 30 г., като през последното десетилетие са изградени 10 нови реактора.

Мощността на изследователските реактори може да варира от 0 (в този случай те са по- скоро критични сглобки) до 200 MW, но повечето от тях са с мощност, по-малка от 1 MW (за сравнение, мощността на типичен ядрен реактор е 3000 MW (термична ) и 1000 MW (електрическа).

Поради значително по-ниската мощност на изследователските реактори и съответно по-лесното им контролиране, те могат да бъдат поставяни не само в специализирани институти и предприятия, но и в учебни центрове, което дава възможност, наред с научните им цели, да се използват за обучение на персонал, включително и на големи атомни централи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    1 2 Отговор
    А в България?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги":

    В БЪЛГАРИЯ е още на чертожната дъска ! На нас ни е забранено да си играем с такава ИГРАЧКА !!! АЕЦ БЕЛЕНЕ е показателна !!!