Last news in Fakti

13 Август, 2020 08:42 2 066 2

Създадоха нова технология за откриване на радиоактивни отпадъци

  • радиоактивни отпадъци-
  • технология-
  • ядрена промишленост-
  • аец-
  • атомна енергетика

Това е важен пробив за ядрената промишленост

Създадоха нова технология за откриване на радиоактивни отпадъци - 1
Снимка: Shutterstock

Световната изследователска компания Jacobs и производителят на спектрометри и лазерни инструменти IS Instruments проектираха нов тип Раманова спектроскопична технология за откриване на радиоактивно замърсяване или други опасни вещества в хранилища за отпадъци и в ядрени съоръжения, извеждани от експлоатация.

Рамановата спектроскопия работи чрез изстрелване на лазери по обект и измерване на получените молекулни вибрации. Въпреки че е високоефективна техника за идентифициране на специфични химични съединения, тя рядко се използва при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения поради ограничения достъп и полетата с висока радиация, които могат да попречат на спектрометъра да работи в типичния си ефективен обхват, предаде World Nuclear News. 

Новата система, обаче, може да открие слаб лазерен сигнал, дори когато е на няколко метра от целта, поясняват от Jacobs Critical Mission Solutions. Улавящата сонда се монтира или на превозно средство с дистанционно управление, или на рамото на робот, който може да се намира на два метра от целта. Сигналът от сондата се изпраща по оптичен кабел към основното Раманово съоръжение, разположено безопасно на десетки метри.

„Този нов тип Раманова система е важен пробив за ядрената промишленост, тъй като предоставя по-високо ниво на сигурност за наличието на опасни материали в съоръженията с висока радиация, а това прави процеса на откриване по-лесен, по-евтин и по-безопасен“, заяви вицепрезидентът на Jacobs Critical Mission Solutions Клайв Уайт.

Финансирането за преминаването на системата от научно доказана концепция към търговско приложение е осигурено от Jacobs и държавната агенция на Великобритания Innovate UK. В момента системата се използва за откриване на уран, а също и на вещества като трибутилфосфат, използвани при преработвателни операции, тъй като показват наличието на плутоний или ураново замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКОРПИОН

    0 0 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ има РАО в КОЗЛОДУЙ и в ХАРМААНЛИ
  • 2 Един

    1 0 Отговор
    Е'га ти и превода! Лазерът не се изстрелва!