Last news in Fakti

13 Август, 2020 10:54 2 179 12

ЕС очаква ваксина за COVID-19 до края на 2020 г.

  • ваксина-
  • ес-
  • русия-
  • стела кириакидес-
  • европа-
  • коронавирус-
  • сзо

Путин заяви, че страната му е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19

ЕС очаква ваксина за COVID-19 до края на 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че възможна ваксина за COVID-19 може да е готова до края на годината или в началото на 2021 г., пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, предаде агенция "Фокус".

„Въпреки че даването на прогнози е рисковано на този етап, имаме добри индикации“, каза Кириакидес в интервю пред германския вестник Handelsblatt в неделя. Комисарят подчерта, че ваксината може „постепенно да позволи завръщането към "нормалността“, при условие че „основната маса от граждани, особено сред рисковите групи“ са ваксинирани. Тя подчерта обаче че ваксината може да не разреши всички проблеми веднага.

Тя също така изрази притесненията си от скорошните увеличения на заразени с COVID-19 в цяла Европа, като призова националните правителства да бъдат бдителни и да спрат разпространението на вируса чрез тестване, проследяване на контактите и незабавна изолация на случаите. Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) приветства напредъка, постигнат от няколко страни в разработването на ефективни методи за лечение на COVID-19, както и факта, че много кандидати за ваксина навлизат в трета фаза на клиничните изпитания, отбелязвайки обаче, че е възможно лекарство за COVID-19 да не бъде разработено никога.

„В момента няма сребърен куршум и може никога да не се появи такъв“, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус на виртуален брифинг. Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19. Руската ваксина "Спутник-V" е била одобрена от здравните власти в страната. Здравните експерти по света обаче изразиха опасения относно безопасността на ваксината, тъй като тя още не е преминала през дълготрайните изпитания от трета фаза. Учените от СЗО предупредиха Москва да не прибързва и призоваха Кремъл да спазва международните указания за производството на ваксини. Руските представители заявиха, че мащабното производство на ваксината ще започне през септември за учители и лекари, а тя ще бъде пусната на пазара на 1 януари 2021 г. Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви пред CNN, че ваксината ще бъде предоставена на други страни около ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    9 2 Отговор
    Да не чакат.Да си купят от Путин.ха ха ха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 др Гей Билтс

    3 5 Отговор
    Всички лочат от моята дамаджана, само етикетите са на различни езици. Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 4 Е Бил Гей....

    6 2 Отговор
    Чиповете са готови чакам само ваксината и започва световната ваксинация
  • 5 Ще имат

    5 1 Отговор
    Като клонират руската, просто още не са се добрали до нея.
  • 6 др Гей Билтс

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Johansson":

    Нека да ти обясня процедурата с вакисините на кратко. За твое успокоение ще имаш право на избор (не сме такива сатрапи като диктатора царь батюшка), обаче откажеш ли ваксината - няма да можеш да посещаваш работното си място, да купуваш и продаваш, децата ти да ходят на училище, тоес ще ти е спукана работата на Земята.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БИ БИ

    1 1 Отговор
    Не бързайте , да "намалеят" още малко че да има повечко за ....шкафчето !
  • 9 2020

    6 1 Отговор
    Завист и подлост.Това може сзо и сащ.Руската ваксина против КОВИД-19 ще се прилага и това не може да се спре от маргинали/сащ/ .Русия винаги е първа ,когато има много трудни моменти по отношение на здравето.Останалото са приказки "на аба",както казва българската поговорка.Ваксината ще бъде закупена от много страни.Няма нужда от злоба и измислени обиди.Има ваксина и тя е руска-това е истината.

    Коментиран от #11

  • 10 Мангър

    2 0 Отговор
    Нещо на последък не ме интервюирате. Данеби вече да не ми вярвате, че този вирус е напълно безопасен?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 456

    1 0 Отговор
    Има ваксина още от 1996 г. Потърсете във Фейса вестник Труд от 05.10.1996.