Last news in Fakti

13 Август, 2020 12:38 9 632 30

Турция ще има сериозен проблем, ако Байдън спечели изборите

  • турция-
  • сащ-
  • нато-
  • избори-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • гърция

Турция може да бъде изолирана, ако демократът спечели вота през ноември

Турция ще има сериозен проблем, ако Байдън спечели изборите - 1
Снимка: TSK

С наближаването на президентските избори в САЩ на 3 ноември полемиката между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън достигна своята кулминация, пише агенция БГНЕС.

Известно е, че според всички проучвания Байдън има преднина. Много хора и институции дори казват, че за Тръмп играта вече е приключила и Байдън ще спечели. Въпреки това си мисля, че е по-добре да бъдем предпазливи, тъй като 3 ноември е далеч.

Един от най-често срещаните въпроси е: „Каква ще бъде външната политика на Байдън?“ По-добре е да нямате големи очаквания, тъй като се очаква Байдън да възприеме въшнополитическия курс на бившия президент на САЩ Барак Обама. Байдън, който беше вицепрезидент по време на управлението на Обама, изигра пионерска роля в Афганистан, Ирак и Украйна. Нека ви припомня, че той беше дългогодишен член на комисията по външни отношения, докато беше сенатор в периода 1973 – 2009 г. Байдън има широко външнополитическо минало.

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: „Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има „най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг“.

Нека да разгледаме възможната външна политика на Байдън.

Когато погледнем неговата политика в Азия, първото нещо, за което се сещаме, е Китай. Определяйки наказателните мита от Тръмп срещу Китай като самостоятелно решени и нередни, се очаква той да предприеме по-глобалистичен подход, като намали митата за някои продукти и наложи санкции в съответствие с международните търговски правила. Критикувайки търговския договор през януари, той подчерта, че Китай е най-големият победител. Очаква се той да активизира военноморските активи на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и да установи по-тесни връзки с Индонезия, Япония, Южна Корея и Австралия. Той заяви, че ще се бори срещу преследването на 1 милион мюсюлмани в Китай и че Вашингтон смята, че Съветът за сигурност на ООН ще осъди Китай. Северна Корея е друг въпрос в региона и Байдън смята, че дипломатическите отношения трябва да продължат и Северна Корея трябва да прекрати използването на ядрените си оръжия, като добави, че няма да се срещне лично със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Близкият Изток е един от най-важните теми във външната политика на САЩ. Отношенията между САЩ и Израел са най-важният елемент, когато става въпрос за проблеми в Близкия Изток. Байдън, който се самоопределя като ционист, казва, че ще продължи да поддържа добри отношения с Израел, но вярва в решаване на израелско-палестинския въпрос по формулата “две страни”. Според него е правилно американското посолство да остане в Йерусалим и заявява, че е против идеята Израел да се разраства несправедливо към жилищните райони на Палестина и че е отворен за финансова подкрепа на Палестина, която Тръмп прекрати.

По отношение на Иран Байдън е привърженик на връщане към ядрената сделка – тоест, на прилагането на мека сила спрямо Иран, но е категорично против производството на ядрено оръжие там. Според него, убийството на генерал Касем Солеймани е обтегнало отношенията с Иран.

Относно Сирия Байдън смята, че терористичните Отреди за защита на населението YPG/PKK трябва да бъдат подкрепени и че решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия е погрешно, тъй като това само подхранва хуманитарната криза и увеличава потенциалните печалби на терористите от Ислямска държава.

Байдън не изпитва топли чувства към Саудитска Арабия, която е отговорна за убийството на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги и за гражданската война в Йемен. Следователно, от 2014 г. Байдън е имал дистанционна връзка със саудитците

Европейски съюз и Русия

Байдън, който е от ирландски произход, иска да установи по-тесни отношения с определени държави и особено с Франция. Той се обяви за връщането на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) като партньорство срещу Китай по отношение на 5G. Гърците се ползват с пълната подкрепа за Байдън, който познава добре нуждите на гърците и се старае да решава проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Възгледите на Байдън за Турция:

– Той е против съхраняването на ядрено оръжие във военновъздушната база Инджирлик.

– Обяви се против военните операции на Турция в Сирия и заяви, че САЩ са предали Отрядите за защита на населението YPG/PKK.

– Направи изявления, че се опасява за свободата на медиите и правата на човека в Турция.

– Подчертава, че Турция трябва да бъде изолирана заедно със своите съюзници в Източното Средиземноморие.

– Обяви се за изтеглянето на руските ракети С-400 от Турция, като заплаши, че в противен случай ще последват санкции.

– Не излезе с позиция относно групата на гюленистите (FETÖ) или екстрадицията на нейните членове в Турция и по време на дейността му като вицепрезидент по този въпрос не е направено нищо.

– Разкритикува решението „Света София” да се превърне в джамия.

– Заяви, че ще признае т. нар. арменски геноцид.

В свое интервю за „Ню Йорк Таймс” през януари Байдън заяви ясно, че САЩ трябва да се намесват във вътрешната политика на Турция и да оказва подкрепа, вземайки определена страна, подобно на действията на Вашингтон в миналото.

Той е посещавал Турция четири пъти. Първата визита е през декември 2011 г. по време на Арабската пролет, а втората се осъществи веднага след американските въздушни бомбардировки срещу терористите в Ислямска държава през ноември 2014 г. Последва трето посещение през януари 2016 г. за срещи срещу ИД, а за четвърти път Байдън дойде в Турция след неуспешния опит за преврат през август 2016 г.

Досега Байдън е отправил две извинения към Турция. През октомври 2014 г. той определи Турция като най-проблемната страна в Близкия Изток в реч в Харвардския университет След последвалите реакции, той се обади на президента Реджеп Тайип Ердоган, за да се извини. Второто извинение поднесе при последното си посещение след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Барак Обама беше един от първите, които се обадиха на Ердоган след атаката, като заяви, че „американският народ стои до вас“. Но Байдън се извини за това, че не е пристигнал достатъчно бързо след неуспешния опит за преврат.

Освен това от него се очаква да предприеме стъпки за премахване на забраната за приемане на имигранти от мюсюлмански страни, за подобряване на отношенията със Световната здравна организация (СЗО), за отказ от оттегляне от Парижкото споразумение за климата и присъединяване към ЮНЕСКО и Комисията на ООН по правата на човека.

Както винаги съм подчертавал, който и да стане президент на САЩ не трябва да прекъсва връзките с Анкара заради членството на Турция в НАТО и стратегическото ѝ положение. Анкара ще продължи да обсъжда и решава проблемите със средствата на дипломацията.

Ако Тръмп спечели изборите отново, отношенията между Турция и САЩ ще останат почти същите. Ако Байдън спечели, комуникацията няма да е лесна и ще се появят някои нови проблеми, но връзките няма да бъдат прекъснати изцяло.

Нека си спомним какво каза известният американски държавник Дийн Гудърхам Ачесън: „Успешните лидери не се грижат само за собствените си интереси; но и за интересите на своите съюзници. “

Който и да спечели изборите през ноември, международната репутация на САЩ ще продължи да се влошава, ако не се научат как да се грижат за общия интерес в отношенията си не само с Турция, но и с другите съюзници.

Автор: Али Чинар, “Сабах”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колонияално жертвено агне

    24 12 Отговор
    Който и да спечели, БГ е предварително загубила.
  • 2 456

    45 7 Отговор
    Не само Турция, цял свят ще има проблем ако спечели Байдън.
  • 3 Да бе да

    15 21 Отговор
    Точно обратното. Гърците ще имат еднократна последна възможност да подскочат като японско петле, просто няма да ги има.
  • 4 миш

    29 6 Отговор
    Турците,все за това си мислят,сън ги не лови от Байдън.А,стига писахте глупости.Няма ли да напишете ,че Путин умира от страх.

    Коментиран от #15

  • 5 Обективен

    32 11 Отговор
    За статията
    Арменският геноцид не е т. нар. а е исторически факт. Толкова ли се страхувате да не би турците да се обидят? Все пак това е една обикновенна статия, а не официална позиция на българското правителство!

    Коментиран от #9, #23, #29

  • 6 Ако спечели байдън ще се извини за трети

    20 7 Отговор
    път на Ердо, понеже знае вече кой кара влака в тази част на света , а не като петльо макарончо да подскача и да звъни през ден на Путин и да иска подкрепа срещу Турция , понеже сам освен с бабето няма как да се справи

    Коментиран от #10, #30

  • 7 да ли

    12 1 Отговор
    абе и преди хиларито печелеше, ама
  • 8 Анонимен

    13 5 Отговор
    Гърците ще играят пет дена сиртаки, ако го изберат.
  • 9 Комшия

    19 21 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Исторически факт е депортацията на арменците. А дали е имало геноцид, може да се разбере след разследване на архивите. Че са измряли накои хара по пътищата е косвено следствие. По време и след Руско-Османската война през 1878 знаете ли колко мирни османски-турски граждани са загинали на Балканите? Над 2,5 млн. Това не е ли геноцид?

    Коментиран от #24

  • 10 от Елисейския дворец

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ако спечели байдън ще се извини за трети":

    Всъщност макарончо не може да оправи и бабето !!! Чува се,че бабето го оправя !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БАЙ МАРИН

    19 1 Отговор
    Ясно е че ще се опита да се бърка навсякъде по света без никакъв ефект, проблемът е какви планове има за 300 млн. американци от които 40 млн. без никакви осигуровки.Пандемията им показа кирливите гащи.До колкото до Турция ще търси начин да се сдобрява, защото друг вариант не му остава.
  • 14 Осман Рибаря

    15 5 Отговор
    Да бе то всеки път имат големи проблеми. Същото предвиждаха и за Барак и Тръмп и всички клякат пред Ердоган.

    Коментиран от #19

  • 15 Бачо Киро

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "миш":

    Според тях Путин постоянно умира от страх сигурно...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бухахахахаха

    9 2 Отговор
    Завалийките! Проблеми отвсякъде за песоглавците. Така е, всичко се връща на този свят! Съдбата си знае работата. При народите е както и при хората. Правиш зло и един ден ти се връща стократно. Амин, Дай Боже!
  • 18 Наташа Винокурова

    9 2 Отговор
    Тоя Байдън се беше изцепил, че като спечели изборите ще арестува Тръмп в Белия дом. Смятайте колко е читав
  • 19 Казуар

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Осман Рибаря":

    В момента Турция дружи само с Катар, но Ердоган се забърка на няколко места като петел в кълчища.
  • 20 Бат Ивчо

    10 0 Отговор
    Щом е ционист считайте какво ше стане.
  • 21 Назарян

    6 7 Отговор
    Защо не мислите за вашите проблеми ганьовския тулупи, а се занимавате с краварите и тяхното бъдеще! Гладни, завистливи, крадливи, мързеливи, ебливи и прости тиквеничета с робска психика!

    Коментиран от #25

  • 22 Едуард Петров-Едо

    8 3 Отговор
    ЕТО, ОТНОВО И ОТНОВО ТОЗИ ТУРСКИ ФОРУМ fakti НИ НАВИРА В ОЧИТЕ ТУРЦИЯ, ТА ТУРЦИЯ! НЕЙЧИН, БЕ КУЗУМ?! СТАНА ТИ МНОГО! ПРЕКАЛИ!
  • 23 справка

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия,Сирия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия – щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия – Сеара и Сао Пауло, във Великобритания – Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия – много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания – Страната на баските и Каталуния, в Канада – Онтарио и Квебек, в Украйна – Крим.
  • 24 тъй де ама

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Комшия":

    В Турция лауреата на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в печата, че: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам – турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди.“, а през 2008 г. 200 турски интелектуалци подписват петиция с която се извиняват за етническото прочистване на арменците в Първата световна война, подписана за кратко време от още 29 000 души.

    Ердуганя нали е ербаб да отвори военните архиви и ще го призная за пич

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цио Нист Ли

    1 0 Отговор
    Ма тоа са..? Евреин ли е?
  • 27 Бългaрин

    0 2 Отговор
    Арменски геноцид. А за пет века турски геноцид над българите мълчим като пукъли !
  • 28 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "тъй де ама":

    Памукчето не е турчин а е крипто евреин и думите му са лишени от смисъл! За циониста Байдън всяка държава, която защитава националните си интереси е "трудна" ! Ние поне сме лесна!
  • 29 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    А доказателства?
  • 30 Ловец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако спечели байдън ще се извини за трети":

    Той и с бабето не може да се справи!