13 Август, 2020 15:33 3 493 18

Училища в Германия ще изключват за неносене на маска

  • германия-
  • училище-
  • маска-
  • ковид-19

Децата вече тръгнаха на училища в Берлин, Бранденбург, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн и сега в Северен Рейн-Вестфалия

Училища в Германия ще изключват за неносене на маска - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в сряда и четвъртък в училищата в най-голямата германска федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия, предаде БГНЕС.

Поради пандемията на коронавируса , те учеха дистанционно от март, след това започнаха да посещават занятия в малки групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите приключиха.

Не е необходимо обаче да се казва, че е започнала "нормална" учебна година. Тъй като образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещение на училище в различните региони на страната са различни.

В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на COVID-19, отколкото в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на почивка носенето на маски е задължително, започвайки от пети клас.

Маските могат да бъдат махнати само от учители - и при това за кратко време, когато се обърнат към класа, заставайки на дъската, тоест на прилично разстояние от децата. Между другото, учениците няма да излизат да ги изпитват пред черната дъска, те ще отговарят само от мястото си.

На входа на училищната сграда всичко е спретнато, без да се струпва, подред една след друга, дезинфекцирайте ръцете. Дезинфекцията, разбира се, е в тоалетни и мнозина имат с тях. Температурата на входа на училището не се измерва.

В коридорите на пода има стрелки: трафикът по коридорите е еднопосочен. Така че има надежда децата да издържат поне минималното необходимо разстояние. Разбира се, тийнейджърите просто не са в състояние да се разхождат из коридорите с достойнство, но поне има надежда, че ще се сблъскат един с друг по-рядко. Уроците по физическо възпитание се провеждат само на открито.

Между другото, в Шлезвиг-Холщайн, където има сравнително малко случаи на коронавирус, решиха изобщо да не въвеждат задължителното носене на маски в училище. Въпреки че Министерството на образованието препоръчва това, те няма да накажат тези, които не носят маски. В Северен Рейн-Вестфалия правилата са по-строги: до изключване от училище на особено закоравелите нарушители.

Академичната година започва в различно време в различните федерални провинции на Германия. Децата вече тръгнаха на училища в Берлин, Бранденбург, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн и сега в Северен Рейн-Вестфалия.

Общо това са повече от 10 хиляди училища. И само десет от тях трябваше да бъдат поставени под карантина поради факта, че някои от учениците или учителите са диагностицирани с коронавирус. Там учебната година ще започне още един път - с две седмици закъснение.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ще приемат ли

    14 4 Отговор
    За носене на презерватив ?
  • 2 миш

    27 2 Отговор
    Даже,ако момчетата не са лакирани и не са с прашка,тоже вън.
  • 3 vavvavvav

    23 4 Отговор
    После и за неносене на чип.
  • 4 Бат Бойко

    2 14 Отговор
    Добра идея!
  • 5 Име

    19 2 Отговор
    Нашите от тях гледат и копират, страх и паника втора серия, 2020. От бактериални инфекции после да не забравят да ни съобщят статистиката след края на шоуто
  • 6 Име

    22 2 Отговор
    Като се напои маската от влагата на дъха ни и замърсителите на въздуха, директно ще си ги дишаме. Нови начини за разболяване и зомбиране
  • 7 Турчина

    10 16 Отговор
    Само до преди година глобяваха мюсюлмански жени, които си покриваха лицето, а сега Аллах ги наказа и който не си покрива лицето него го глобяват!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гера

    4 2 Отговор
    За превръзки важи ли?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Турчина

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "гера":

    И каква връзка има носенето на маска в Германия с твоя расизъм и омраза дето си наляла в коментара?

    Коментиран от #13

  • 13 xaxa

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турчина":

    Каква е връзката между "покриване на лицето" и "носене на маска", цигойнер?
    И малка подробност..."турци" които говорят/пишат на български няма прасок! Само някакви изродени мелезаци безродни.

    Коментиран от #15

  • 14 Странджата

    4 3 Отговор
    Да се учат да мълчат и да не отговарят.Не ни трябват умни и будни деца а покорни изпълнители.
  • 15 Турчина

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "xaxa":

    Станалият известен като "Закон за бурките" бе приет още през 2016 г. по предложение на тогавашния "Патриотичен фронт" (НФСБ и ВМРО). Според него на публични места не се допуска носенето на облекло, което частично или изцяло закрива лицето.
    Отиде закона на бунището хаха!
    Между другото виждам, че си доста ограничен в мисленето, а уж се правите мнооого напред от турците с няколко хилядолетия в развитието! Но си спрял с развитието до там, че щом някой знае български значи задължително е българин хъ! Значи, ако някой ден научиш китайския ставаш китаец хъ? Желязна логика евалла мнооого сте напред браво поклон...
  • 16 Въпрос

    4 0 Отговор
    "На входа на училищната сграда всичко е спретнато, без да се струпва, подред една след друга, дезинфекцирайте ръцете. Дезинфекцията, разбира се, е в тоалетни и мнозина имат с тях."Нямаше ли свестен преводач?

    Коментиран от #17

  • 17 Лейка

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    Хахаха. Преводачи бол, акъл няма. Чукча само пише. Да четат глупаците. Сраааам.
  • 18 www.yallahabibi.de

    0 0 Отговор
    Всички немюсюлмански девойки трябва да си скрият косата, че накърняват ислямските си съученички