Last news in Fakti

14 Август, 2020 15:00 9 716 20

Сами навън: в тези германски градове жените не се чувстват в безопасност

  • германия-
  • жени-
  • насилие

Берлин, Хамбург, Кьолн или Мюнхен – жените в тези по-големи германски градове не се чувстват в безопасност, когато излизат сами

Сами навън: в тези германски градове жените не се чувстват в безопасност - 1
Снимка: shutterstock

Берлин, Хамбург, Кьолн или Мюнхен – жените в тези по-големи германски градове не се чувстват в безопасност, когато излизат сами. Всяка пета от тях е ставала жертва на захплахи или насилие, показва актуално проучване.

 

Жените и момичетата в големите германски градове не винаги се чувстват в безопасност. Актуално допитване показва, че в особена степен това се отнася за градове като Берлин, Хамбург, Кьолн и Мюнхен.

Майке Рьотгер, ръководителка на екипа, провел проучването, казва: „Резултатите ясно показаха, че особено в големите градове има немалко момичета и жени, които ежедневно са изложени на сексуални подмятания, заплахи, обиди и дори преследване. Това им отнема правото да се движат свободно и безопасно из града, да ходят на работа и на училище, да се срещат с приятели."

Къде е най-опасно?

В допитването, проведено между януари и март 2020, са взели участие близо 1000 момичета и жени на възраст от 16 до 71 години. На специална електронна карта те са маркирали и конкретните места, на които са се чувствали в безопасност, или обратното – били са застрашени от насилие.

Като най-неприятни и опасни за тях места анкетираните са определили улиците на големите градове. На второ място се нареждат обществените превозни средства, а на трето – градските паркове и зелените площи.

Най-често чувството за несигурност и заплаха е било предизвикано от срещата на групички от хора, консумирали алкохол или наркотични вещества. Друг фактор са зле осветени улици и пътеки из парковете, както и усамотени места в града, на които човек трудно би могъл да се надява на помощ от минувачи.

Като най-неприятни и несигурни места в Хамбург жените определят пространството около Централна гара и квартала на червените фенери „Репербан“. В Кьолн най-много „черни точки“ събира идеалният център около площад „Ноймаркт“. В Берлин оплакванията са концентрирани предимно в местата, на които се събират много туристи, като площад „Александърплац“ или квартал Фридрихсхайн. Затова пък централната гара на Берлин е отбелязана като място, на което сигурността на жените е добре гарантирана. В Мюнхен също има места, които жените гледат да избягват – сред тях са различни градски паркове, като например Английският парк.

Нужна е промяна в мъжките поведенчески стереотипи

Резултатите от допитването показват също, че всяка пета от анкетираните вече е била жертва на насилие, преследване или заплаха. „Много момичета и жени се срамуват да подават оплакване в полицията за подобно нещо“, казва Мирко Щрайбер, ръководител на Криминалната служба в Хамбург. В това отношение има да се върши още много работа.

Ръководителката на допитването Майке Рьотгер настоява за допълнителни подобрения в градската среда, които да повишат сигурността - например по-добро улично осветление или преустройство на тъмните и усамотени места в парковете.

„Не по-малко важно е обаче да се опитаме да променим обществените възприятия и стереотипите в поведението на някои момчета и мъже, на които е внушено, че е напълно в реда на нещата да тормозят жени“, казва Рьотгер.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахахаха

    90 1 Отговор
    че вие какво очаквахте с толкова много талибани

    Коментиран от #11

  • 2 cссссс

    41 3 Отговор
    Вменяване на вина.
  • 3 Опа

    48 4 Отговор
    Меркел е помислила за всички! Също като тиквун! От една порода са
  • 4 Дддддд

    68 1 Отговор
    Е то не са само в тези немски градове е така-почти в цяла Европа е това положението...-с малки изключения...А причината е една-гостите на Меркел...
  • 5 Баба Меркел с Ауди лмузината

    31 3 Отговор
    Това е фейк нюз, мен никой не иска да ме закача с лимузината и охраната! Благодаря за политкоректното отношение за това, че не намесвате моите гости инженери от 3-в свят въпреки, че 99% от проблема се дължи на тях, но такива са техните ценности и нагони!
  • 6 Нора

    59 3 Отговор
    Не само жените.Децата в училищата са предимно от мюсюлмански семейства и малтретират другите деца.Ако родител се оплаче го наричат нацист или да си ходи от където е дошъл.

    Коментиран от #10

  • 7 Criminal

    52 3 Отговор
    Със свещ ще го търсите фюрера..........
  • 8 да,бе

    22 12 Отговор
    Айде пак промивки на гладкомозъчните!Така е във всички големи градове по целия свят!А в Борисовата градина по безопасно ли е!???
  • 9 евро ужас

    33 1 Отговор
    Баба Меркел разказа играта на своя народ , а ние очакваме да помогне за свалянето на ББ.
  • 10 габровец от варна

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нора":

    Така е за съжаление... И излиза че тормозеното дете е виновно. Затова се действа самостоятелно и без обяснения и пояснения.
  • 11 Който търси, намира

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "хахахахаха":

    Може да не се чувстват в безопастност, но поне (вече) се чувстват жени. И те, като нашите се чудеха, какво още да съблекат, че някой да им обърне внимание ... Е, ха, честито! :-)
  • 12 Наблюдател

    32 3 Отговор
    За измисления коронавирус държавните машини се мобилизираха буквално за дни. Милиарди арестувани по домовете си, без маска не може да се купи хпана, да се влезе в дадена институция. Но да разгонят разни келеши и да има обществен ред не са толкова активни. Преди няколко години "емигрантите" изнасилваха и безчинстваха в Германия, а полицията пазеше техните права.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майна

    31 2 Отговор
    Пълно е с емигранти, Меркел им разказа играта, след 10 г. ГЕРМАНИЯ ЩЕ ЖЪНЕ ПЛОДОВЕТЕ НА...ТОВА. СЛЕД 10 г. НИЕ АКО УСПЕЕМ ДА ТРЪГНЕМ ПО НОВ ПЪТ, С ДРУГО УПРАВЛЕНИЕ, ЩЕ БЪДЕМ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    27 1 Отговор
    Модераторите как трият постовете когато се напиши истината, и те са от арабските уродливи псета.
  • 17 Абсурд

    12 0 Отговор
    Просто немам думи и тия ще ми казват кое и как и ще ме порицават и управляват!?!
  • 18 Логика

    0 0 Отговор
    Това, което виждате, не е това, което си мислите, а нещо съвсем друго!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДЕНИЦЕ САЧЕВА

    8 0 Отговор
    ББ ОЗНАЧАВА БЕДНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕ !
Новини по държави: