Last news in Fakti

14 Август, 2020 19:46 1 576 2

Неспазването на мерките е характерно за политически разделените общества

  • мерки-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • неспазване-
  • карантина-
  • страх

Не трябва да се прекалява нито с оптимизма, нито със страха

Неспазването на мерките е характерно за политически разделените общества - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на пореден скок на случаите на COVID-19 с антирекорди в Испания, Франция и Гърция, проучване на "Ройтерс" потърси основните причини, които карат хората да не спазват мерките за ограничаване на вируса, предаде БНТ.

Индивидуализмът е един от важните фактори, които подтикват към нарушаване на правилата. Според проучването неспазването на мерките е характерно повече за политически разделените общества. Учените обясняват нарушаването на социалната дистанция и със силния инстинкт за общуване, който е част от човешката природа.

Без цигари по улиците в Галисия. От днес в испанската провинция е забранено да се пуши и в заведения на открито, които не могат да гарантират двуметрова дистанция. Средно с 1500 заразени на ден Испания влиза във втората вълна на COVID-19. Огнищата там вече са над 650. Пик на заразените отчитат и във Франция. Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция, заяви: "Видимо е , че сега пациентите са по-млади, между 20 и 40-годишни. Просто възрастните продължават да се пазят". 

Защо някои хора не обръщат внимание на COVID-19, защо някои страни са по-уязвими от други и защо някои нации са по-склонни да нарушават наложените мерки? С настъпването на втората вълна учените се опитват да намерят правилните отговори. "Телата ни, мозъците ни, са конструирани да общуват. А пандемията убива този инстинкт. Огнищата много ясно показват това. Те се разпространяват на места, където хората не могат да преодолеят желанието за социална или групова връзка", посочи Джей Ван Бевъл, преподавател в Университета в Ню Йорк. Неспазването на мерките е характерно за общества с ясно политическо разделение.

Политическият фактор е много важен. Особено за Съединените щати и други поляризирани страни. В такива държави обикновено има две групи, които правят точно противоположни неща. Обществените характеристики също диктуват поведението по време на COVID-19. В страни като Съединените щати, Великобритания и Канада индивидуализмът е силно изразен. На тези места хората са по-склони да нарушават правилата. Докато в държавите в Източна Азия хората правят това, което е най-добро за групата. Оптимизмът и страхът могат да се окажат унищожителни, предупреждава Джей Ван Бевъл. В очакване на втората вълна той препоръчва да не се прекалява нито с едното, нито с другото.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станю

    3 2 Отговор
    Психично здрави сме! Няма никакви разделения!
  • 2 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Писна ми с този вирус. Най странното е , че още не съм срещнал заболял от Ковид. Само четем статистика, а не познавам познат или колега да го е хванал. Питах преди месеци, питам и сега, Абе хора, съществува ли наистина това нещо или ни лъжат?