Last news in Fakti

14 Август, 2020 20:08 3 380 9

Светът приветства сделката между Израел и ОАЕ, Турция я заклейми

  • оае-
  • израел-
  • сделка-
  • палестина-
  • турция-
  • сащ-
  • ес

Германия също реагира с положителна оценка

Светът приветства сделката между Израел и ОАЕ, Турция я заклейми - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия приветства споразумението за нормализиране на дипломатическите отношения между Израел и ОАЕ. ЕК смята, че то ще бъде от полза и за двете страни и ще допринесе за стабилността в региона на Близкия изток, предаде „Ройтерс“.

"Това е нещо важно за двете страни и за регионалната стабилност", заяви говорителка на Комисията. "И двете страни са наши партньори и, разбира се, ние сме ангажирани с уреждането (на израелско-палестинския конфликт) чрез обособяването на две държави и, разбира се, сме готови да работим за възобновяване на преговорите между израелци и палестинци", се казва в позицията, съобщи БНР.

Според споразумението Израел-ОАЕ, което беше постигнато с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп, Израел се съгласява да замрази планираното анексиране на райони от окупирания Западен бряг. Договорът също така укрепва лагера, противопоставящ се на регионалната сила Иран, която Израел, ОАЕ и САЩ смятат за основната заплаха в раздирания от конфликти Близък изток. „Италия приветства обявяването на споразумението между Израел и ОАЕ за нормализиране на отношенията. Надяваме се, че тази важна стъпка ще допринесе за мира и стабилността в Близкия изток. Решението на Израел да спре анексията на земи на Западния бряг (на река Йордан) е позитивно развитие, което се надяваме, че ще допринесе за възобновяване на преките преговори между израелците и палестинците", са посочва в документа.

Германия също реагира с положителна оценка. Това е "историческа крачка", посочи германският външен министър Хайко Маас, чиято държава в момента е ротационен председател на Европейския съюз. „Очакваме, че това споразумение ще позволи да се даде нов импулс на мирния процес в Близкия изток“, изтъкна Маас. Той оцени положително факта, че израелското правителство преустановява плановете си за анексиране на палестински територии. „Започва нова ера в отношенията между Израел и арабския свят", заяви вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху, приветствайки нормализирането на отношенията между еврейската държава и Обединените арабски емирства.

"Проведох тристранен разговор с американския президент Тръмп и шейх Бин Зайед (от ОАЕ) и се договорихме за всеобхватно мирно споразумение с размяна на посланици и установяване на търговски връзки, включително и на директни полети между Абу Даби и Тел Авив", обяви триумфално Нетаняху в изявление, излъчвано по телевизията. "Емирствата ще инвестират значителни средства в Израел. Става дума за стъпка към мира в региона", добави израелският премиер, изразявайки задоволството си от третия мирен договор с арабска държава, след тези с Египет и Йордания. "През 1979 г. (Менахем) Бегин подписа мира с Египет, през 1994 г. (Ицхак) Рабин подписа с Йордания, а аз имам честта през 2020 г. да подпиша третия мирен договор с арабска държава. Това е истинско мирно споразумение, а не лозунг", каза още Нетаняху. Турция от своя страна посрещна мирната сделка негативно.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция обмисля затваряне на своето посолство в Абу Даби и замразяване на дипломатическите връзки с Обединените арабски емирства заради споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, предаде „Ройтерс“. Ердоган говори пред журналисти в Истанбул, след като турското външно министерство обяви, че историята никога няма да прости "двуличното поведение" на ОАЕ за постигането на тази сделка. Палестинските власти, оглавявани от Махмуд Абас, заявиха, че споразумението за нормализиране е "предателство" на палестинската кауза, призоваха за "спешно заседание" на Арабската лига, на което споразумението да бъде разкритикувано, и "незабавно" отзоваха посланика си в Абу Даби. Палестинските лидери "отхвърлят споразумението за преустановяване на незаконната анексия в замяна на нормализирането на отношенията с Емирствата, което става за сметка на палестинците", заяви палестинският президент Махмуд Абас, който обсъди въпроса по телефона с лидера на "Хамас" Исмаил Хания.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    19 4 Отговор
    Бря! Чифуткофци и араби приятели??? Не мога да повярвам чак. Мошетата са скроили със сигурност някоя яка далавера.
  • 2 ОАЕ подари земите на братси

    17 1 Отговор
    Сегашните анонсирани земи на палестинците са вече еврейски .
  • 3 Batushka

    16 5 Отговор
    Абе, то и ние заклеймяваме съвкуплението с козички, но на Ердоганчо не му пука.
  • 4 ТЮРК

    7 8 Отговор
    Ехх как исках някой каот Ататюрк да управлява Турция и да се договори с евреите. Никак не обичам арабите и тяхната религия. Ердоган си е ислямист. А пък на арабите е свалена тази религия. Щом арабите не си пазят религията защо Ердо продължава да върви по пътя на исляма като още Турците преди да приемат исляма са нямали никакви проблеми с евреите дори и не се срещали защото са били в Азия а после слизат към Близкия Изток и Анадола.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Ти да видиш

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "ТЮРК":

    Исторически достоверен източник от първа ръка......ъъ в първи клас бягай,бе!
  • 6 Нахален циганин

    3 9 Отговор
    Ами, целият свят приветства сделката между Израел и ОАЕ, а само Турция го осъжда, защото само Турция винаги е права, само нашите братя винаги са прави.
  • 7 Критон

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТЮРК":

    Ако бяха от начало приели християнството турците сега половина Европа щеше да е турска.Пак добре че не им стигна акъла до това
  • 8 Новина от факти

    1 2 Отговор
    Не намерих подобна новина в световния информационен бюлетин.
  • 9 тирбушон

    1 0 Отговор
    Масраф от сикиз на дърта маймуна и ялов кашалот ?!