Last news in Fakti

14 Август, 2020 20:34 2 343 17

Тихановска призова за продължаване на протестите в Беларус

  • беларус-
  • протести-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихановска

Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове, каза тя

Тихановска призова за продължаване на протестите в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август, на които според нея ѝ е била открадната победата, предаде „Ройтерс“.

Във видео, качено в YouTube, Тихановска, която се намира в съседна Литва, призовава също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени. "Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове. Призовавам властите да прекратят това и да потърсят диалог", заяви Тихановска в обръщението си, цитирана от ТАСС.

"Моля всички кметове на градове на 15 и 16 август да станат организатори на мирни масови митинги във всеки град", допълни тя, цитирана от БНР. Тихановска отправи тези призиви, след като беларуските власти започнаха да освобождават хиляди задържани демонстранти и излязоха с публично извинение в опит да успокоят общонационалните протести, представляващи най-голямото предизвикателство за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.

"Вътрешно министерство е обезпокоено от проблема с препълването на местата за задържане. Над 2000 граждани вече са пуснати да си ходят у дома. Този процес тече без прекъсване, продължава и сега. Разбираме, че не върви толкова бързо, колкото се желае. Правим всичко възможно за решаване на създалата се ситуация", заявиха от ведомството. Миналото денонощие е най-спокойното в Беларус за последните четири дни, заяви днес в своя профил в Телеграм говорителят на вътрешното министерство Олга Чемоданова.

"Протестните акции като цяло бяха с мирен характер. Само в отделни случаи по време на неразрешени мероприятия се наблюдаваха агресивни действия на някои хора", отбеляза Чемоданова. Междувременно от предизборния щаб на намиращия се в ареста и недопуснат до участие в изборите кандидат Виктор Бабарико поискаха повторни избори, които да се проведат на 15 септември. "Да се насрочат нови, честни избори за 15 септември с участието на всички алтернативни кандидати, под наблюдението на международни организации и с нови избирателни комисии, нова централна избирателна комисия, с видеонаблюдение и открито преброяването на гласовете", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Имитира нашия ЧеГевара...
  • 2 Грух

    30 4 Отговор
    Гледах интервю на тази кифла.Та това нещо е неадекватна Бяла птица.От двете и страни имаше две безполови джендъри и на въпросите отговаряше.....Ами аз не знам....три пъти го каза.Тази е аватар на нашата Кържалиска Птутка малко по—младото и копие.

    Коментиран от #5, #17

  • 3 розово

    26 0 Отговор
    Овце. Карат ги към кланицата а те се радват.
  • 4 Политолог

    24 4 Отговор
    И тия овце "демокрация" искат, но още не знаят ква греда е...

    Коментиран от #9

  • 5 Хаха

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    Стои си в кончината и не разваля въздуха.
  • 6 Накратко

    21 3 Отговор
    опита за "демократизиране" не успя.Е,сега за утеха западняците могат да си я назначат за президент на Беларус-вече имат опит с Говнайдо.Пък Пумпейо ще им лепне едни санкции,та да видиш.

    Коментиран от #8

  • 7 Афера

    23 3 Отговор
    Ама че наглост, Тихановская никому неизвестната избранничка на дядо Шорош
  • 8 Нашироко

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "Накратко":

    Това е само началото на края на корумпирания комунистически режим на тъпия колхозник. Следващият е Путин
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пурко

    21 3 Отговор
    Какво ново преброяване ще иска? Та онзи има 80%, а тя 10%! Разбира си изборите бяха неравностойни, пропагандата работи здраво, но колкото и да брои бюлетините, от това нищо няма да излезе. Струва ми се, че просто го раздава опозиционен, за да заслужи американска стипендия

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Patriot

    0 6 Отговор
    Какво ни интересува Беларус?! Стига сте писали за тази «световна сила»!
  • 13 Сандо

    8 0 Отговор
    Да се чете:Кукловодите чрез устата на Тихановска и така нататък.Съжалявам я тази симпатична женица,навря се в игра,в която е обикновена пешка с неизвестна съдба.
  • 14 Не разбирам

    8 0 Отговор
    Загубила изборите,избягала в съседна страна и джавка от там.Какво иска точно?
  • 15 ччяя

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Пурко":

    Само че процентите в изборите са наобратно.Затова са протестите.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор
    Е,точно Тихановска от Литва с помощта на латвийските демократични служби ще оправи Белорус!
  • 17 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    На нея не и трябва да знае как се ръководи държава. Тя е кукла на конци, която използуват Полша и Литва,които имат апетити за присвояване на белоруски територии. Щяла след половин година да организира честни избори! Половин година е достатъчна литвийските олигарси да поставят свои протежета, от които после няма отърване. Следва унищожаване на промишлените предприятия, здравствени реформи и продажба на Земята, както в Украйна. Такъв е познат демократически сценарий. Но изглежда белорусите настояват да се учат от собствени грешки, а не от тези на Украйна.
Новини по държави: