Last news in Fakti

16 Август, 2020 12:40 2 489 38

Демонстрации “за“ и “против“ Лукашенко в Минск

  • беларус-
  • александър лукашенко

Няколко телевизионни журналисти подадоха оставки вчера, за да се присъединят към протестите

Демонстрации “за“ и “против“ Лукашенко в Минск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Демонстрации “за“ и “против“ Александър Лукашенко ще се проведат днес по обяд в столицата на Беларус, Минск. А от утре техническият персонал на държавната радиотелевизионна компания излиза в стачка, съобщи председателят на Съюза на журналистите в Беларус, Андрей Кривошеев.

В 12 часа на площад “Независимост“ в Минск е свикан митинг от про-правителствената обществена организация “Бяла Русия“ в знак на солидарност с президента Александър Лукашенко. Час по-късно в Минск започва шествие за свобода в знак на протест срещу държавния глава.

Снощи бурни протести имаше пред сградата на държавната телевизия в Минск.

Няколко телевизионни журналисти подадоха оставки вчера, за да се присъединят към протестите.

„Днес имаше много емоции. Мога да кажа като телевизионен журналист, че ме е срам, че се спестява информация, само едната страна се отразява. Трябва да показваме двете, трите, четирите гледни точки. Хора, моля ви се, не се гневете на журналистите от държавната телевизия. Не пращайте венци на телевизионните водещи, те са на ръба на инфаркта. Имайте търпение. Скоро всичко ще се промени“, каза журналистът Александър Вавилов.

За руската агенция “Новости“ председателят на Съюза на журналистите в Беларус Андрей Кривошеев обяви, че от утре техническият персонал на държавните медии започва стачни действия, които ще се проведат в съответствие със закона и няма да нарушат излъчванията на радио- и телевизионните програми.

Вчера президентът Александър Лукашенко се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него, ще бъдат уволнени. След телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин вчера Лукашенко съобщи, че е получил обещание да му се помогне за запазване на сигурността в страната.

В знак на солидарност с Беларус днес се очакват демонстрации в Киев и Прага.

Посланикът на Беларус в Словакия обяви солидарност с протестиращите срещу президента Александър Лукашенко. Това е първият представител на властта в Минск, който застава на страната на демонстрантите, предадоха световните агенции.

Игор Лещеня публикува видеобръщение в сайта “Наша Нива“. Не е ясно кога е записано посланието:

"Казвам се Игор Александрович Лещеня. Обръщам се към вас не само като посланик на Беларус в Словакия. Обръщам се към вас като най-възрастния ръководител на беларуската мисия в чужбина и единственият действащ беларуски дипломат, работил в Министерството на външните работи на СССР и в съветското посолство в чужбина . Както всички беларуси, аз съм шокиран от истории за изтезания и побои на граждани на моята страна“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    13 4 Отговор
    Бате Сашо ще ти пратя от мойте мургави избиратели за контрапротест.Евтино ще ти излязат.По кебапче с хлебче и лютеничка.Идват с правителствения самолет.Само си пази джобовете.
  • 2 гецо

    15 4 Отговор
    Бг мисирките никога няма да си напуснат работата да се включат към протеста защото и те са част от цялата мафия. Чест и достойнство просто по нашите земи не виреят, всичко живо ламти само за пари, от това по-зле не знам как може да стане.

    Коментиран от #30

  • 3 Сандо

    18 9 Отговор
    Ако успеят да свалят законната власт,до 2-3 години Беларус ще представлява тъжна гледка.Мечтите са безплатни,но понякога се плаща много висока цена,когато не се осъществят.Наивни беларуси,сигурно някои се досещат какво ги чака,но не вярват че на тяхната глава ще се изсипят "плодовете на демокрацията".Когато разберат,ще е много късно и необратимо.

    Коментиран от #5, #29

  • 4 Яша бана бей

    2 13 Отговор
    Доло Лукашено
    Яша бана бей
  • 5 Дельо Хайдутин

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Я да позная.Ти си от ГЕРБ?

    Коментиран от #23

  • 6 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    4 5 Отговор
    Основният доставчик на новини от улиците на Минск и други градове на Беларус е каналът Nexta Live. Днес той е прекрачил летвата на милион абонати, въпреки че бе анонсиран само преди дни, когато започнаха сблъсъци по улиците на столицата.

    Коментиран от #25, #31, #32

  • 7 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    2 5 Отговор
    Той има сестрински канал Nexta - с половин милион абонати. И двата сайта препращат главно съобщения един към друг. Но основният е каналът с префикс LIVE в името. Там се появяват най-горещите видеоклипове от сцената.

    И най-важното е, че там се публикуват планове за протест - по кое време и къде да се съберат за митинг, кога да започне стачка и т.н.

    Денонощно и особено по време на нощните опозиционни митинги тази публика се актуализира със скорост от няколко съобщения в минута. Повечето от тях са ексклузивни видеоклипове и снимки директно от центъра на протестите.

    Коментиран от #26

  • 8 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    2 5 Отговор
    В допълнение към видеото каналът постоянно координира действията на протестиращите. Разказва се за движенията на безредиците, а на симпатизантите се казва как да прикриват протестиращите.

    Друга функция на канала са постоянните призиви за излизане навън и насърчаване на нападения срещу полицаи.

    Още в първия ден на протестите Некста бе белязан с радостно послание "Хората бият служителите за борба с безредиците", сякаш служителите на реда не са хора.
  • 9 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    6 2 Отговор
    Nexta се ръководи от прозападни "активисти" на анти-Лукашенко движението в Полша. Главен редактор е някой си Роман Протасевич. Той беше журналист за финансираното от Полша-Литва Еврорадио, както и за Радио Свобода на ЦРУ. Nexta е основана от Степан Путила, който по-рано е работил за полско-белоруския канал Belsat, който е базиран във Варшава и е финансиран от полското външно министерство. И двамата в момента живеят във Варшава.
  • 10 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    4 2 Отговор
    Да чете триото ....

    Коментиран от #12

  • 11 Жоро

    4 10 Отговор
    Да бяга при другото диктаторче путин,докато е време:))

    Коментиран от #13

  • 12 Триото

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Тия работи ние не ги разбираме.Вие в ГЕРБ сте стари комунисти от ДС и знаете как се правят

    Коментиран от #14

  • 13 Лукашенко

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    При мойто приятелче Боко в Банкя ще ида.Ще си живеем само двамата.Никой не ни иска.Двама стари комунисти.
  • 14 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Триото":

    Хората кви ресурси ползеат и пак не могат ,вие тук със стомашни газове фасаген ще правите....
  • 15 Бутача

    1 4 Отговор
    Ледът се пука, другари съдебни заседатели!
  • 16 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    5 1 Отговор
    Тъй като тези медии пускат нови видеоклипове 24 /7 и правят много публикации в интернет, би трябвало да имат внушителен по брой персонал за Nexta, в Полша, както и на място в Беларус. Това със сигурност не е евтина дейност и със сигурност има държавна финансова подкрепа. Заместник-съветникът на Обама по национална сигурност остави малко съмнение кой стои зад тази игра.

    Бен Родс @brhodes - 4:11 UTC · 11 август 2020 г.
    Американците трябва да разберат , че борбата срещу Лукашенко в Беларус е нашата борба. Той е част от същата тенденция, която опустошава САЩ, Русия, Турция, Унгария, Хонконг, Бразилия, Израел, Египет, Филипините, Зимбабве и други. Нуждаем се от постоянна солидарност в отговор....

    Коментиран от #34

  • 17 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    5 3 Отговор
    Сега Лукашенко трябва да започне да закрива 34-те проекта и организации, които Националната фондация за демокрация на САЩ финансира в неговата та страна. Хората, участващи в тези организации , вероятно много от протестиращите „богати деца“, трябва да се наблюдават.

    Засега основният проблем е стабилизирането на местното положение. Русия като суперсила със сигурност има начини и средства да помогне за това. Беларус сега е под пълна защита.

    След една година, когато Съюзната държава бъде окончателно създадена, Лукашенко може да подаде оставка заради здравни проблеми и да се пенсионира. След това могат да се проведат нови конкурентни избори.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 и за кво

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    имам друго предложение, старите кранти да се пенсионират и да оставят младите да си структурират бъдещето, дядовците имат работа в градината, на нивата, в обора и т.н. заниманието с животни например, компенсира комплексите, които развиват заради импотентността си, и така егоизма и злобата се ограничава

    Коментиран от #33

  • 20 ВАСИЛЕВА

    2 2 Отговор
    ЛУКАШЕНКО-БОРИСОВ МАФИЯ ВЪН
  • 21 Бай Бай

    5 3 Отговор
    Лукашенко в най-скоро време ще избяга при Янукович
  • 22 Студент

    3 2 Отговор
    нафталинените гноми са узурпирали всичко, импотентността ги кара да злобеят, даже най-вероятно са насилили ,,коректорът,, за да изтрие мнението на един обективен и здравомислещ млад гражданин
  • 23 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    Грешиш,от никого не съм.Това ми дава възможност да бъда безпристрастен,да оценявам според знанията и опита,които имам.
  • 24 ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДВАЖ ПО УРОДЛИВА

    3 0 Отговор
    СИГУРНО НЯМА ОТКЪДЕ ДА НАУЧАТ ЧЕ БЕЛАРУС ПОДОБНО НА МАКЕДОНИЯ СА ПРОДУКТ НА КОМИНТЕРНА 1944г. СЪЗДАВАТ ДЪРЖАВИ С ЕЗИК ПИШАТ ИМ ЗАБЛУДЕНА ИСТОРИЯ
  • 25 осведомен

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Да ни светнеш за канала който отразява протестите в САЩ с клипове и снимки дали не забравяш че тези са координаторите от ЦРУ
  • 26 осведомен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Да ни светнеш за канала който отразява протестите в САЩ с клипове и снимки дали не забравяш че тези са координаторите от ЦРУ
  • 27 ГЕРБЕР

    0 1 Отговор
    САМО ЛУКАШЕНКО И БОРИСАВ
  • 28 осведомен

    2 0 Отговор
    Да ни светнеш за канала който отразява протестите в САЩ с клипове и снимки дали не забравяш че тези са координаторите от ЦРУ
  • 29 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Точно в десетката. Белорусите си мислят, че те са специални и няма да ги постигне участта на украинците. А в Интернет рускоезичните пишат, че белоруския народ бил мъдър. Ще видим дали този факт ще се потвърди на живо.
  • 30 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гецо":

    Никое крупно предприятие не е спряло в Белорус. Стачкуват по стотина, двеста от най-емоционалните. А на много места само има набързо митинг по 15-20 минути, подписват се под протестни декларации и после отново се връщат на работните си места.
  • 31 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Това каналът на 22 годишния младок, който води протестите от Варшава ли е? В този един милион влизат и руските навалнята, които са солидарни с протестиращите белоруски братя по ум.И украинските националисти. В рускоезичния Интернет няма как да разбереш кой от коя държава е когато всички ползват един език и рядко някой се изказва с истинското си име.
  • 32 246

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Е, и? Някои хора без работа, предимно учениците във ваканция и безработните младежи сричат цял ден из Телеграф каналите. Онези, които ходят на работа нямат време за подобно разточителство. Но това не значи, че нямат мнение.
  • 33 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "и за кво":

    Виж Украйна. Там начело на страната застанаха героите от Майдана. Млади, необразовани и корумпирани. Например Татяна Черновол. С крещящи отклонения в психиката. Във властта отиват най - напористите и най-високо скачащите по площадите, а не най-интелигентните. Така е когато улицата взима превес и там се определя кой да води държавата.

    Коментиран от #35

  • 34 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Тук замирисва, че директно са замесени и полските специални служби.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Забрави

    3 0 Отговор
    Забрави да кажеш и какви са резултатите за Украйна след като на власт дойдоха е тия с психоотклоненията, криминално проявените Парубий и Аваков, Ляшко, който е бил пасивен гей - просТи -утка ,кървавият пастор Турчинов и прочие американоподчинена Зган.
  • 38 Българин

    3 0 Отговор
    Беларус в момента има по-висок стандарт на живот от България... в украйна демокрацията победи и в момента са по-зле от България...
Новини по държави: