Last news in Fakti

16 Август, 2020 17:59 3 031 28

Кризата в Средиземно море: Турция удължава с месец работата на кораба „Явуз”

  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море-
  • газ

До 18 септември е обявеният засега срок за извършването на сеизмографски проучвания край Кипър от турския изследователски кораб „Барбарос Хайредин паша”

Кризата в Средиземно море: Турция удължава с месец работата на кораба „Явуз” - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция удължава с един месец – от 18 август до 15 септември, работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона.

Незаконните газови проучвания на Турция край Кипър продължават на фона на ескалиращото напрежение с Гърция.

Новото навигационно съобщение на Турция бе издадено в събота вечерта, само ден, след като външните министри на Европейския съюз изразиха пълната си солидарност с Гърция и Кипър и призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

Според обявените координати турската сондажна платформа „Явуз” продължава проучванията си за газ в части от два кипърски блока югозападно от острова, където тя работи от 20 април.

Двата блока са лицензирани от правителството на Кипър за френската енергийна компания „Тотал” и италианската „Ени”, но Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

До 18 септември е обявеният засега срок за извършването на сеизмографски проучвания край Кипър от турския изследователски кораб „Барбарос Хайредин паша”.

Той се намира в източната част на кипърската изключителна зона от 28 юли, като районът му на действие засяга три кипърски блока.

Актуалното развитие в Източното Средиземноморие е в центъра на срещата в Никозия днес сутринта на министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис със заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.

„Ако Турция вярва, че действа в съответствие с международното право, тогава защо не приема  призивите на Европейския съюз, нашите и на Гърция предложения за обжалване пред Международния съд в Хага за уреждане на спора в Източното Средиземноморие, а използва сила и превъзходството си за разрешаването му”, коментира в четвъртък президентът на Кипър Никос Анастасиадис провокативните действия на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Елементарно Анастасиадис

    21 6 Отговор
    Турция защо да подава иск в международният съд в Хага като тя си действа в свои води които вие не нарушавате? Елементарно е, няма основания за иска. Ако вие смятате, че тези води са ваши и Турция се намира незаконно там, то редно е Кипър да подаде иска, ама защо не го прави?
  • 4 Поредният звучна шамар

    3 3 Отговор
    В алчната и вечно гладна гр.морда
  • 5 Браво

    27 7 Отговор
    Лидер, който гледа интересите на страната си. Нека да си реват гърци, французи..., куче, което лае не хапе. А, ако случайно захапе му е последното нещо, което е направило. Имаш ли армия, можеш да защитаваш интересите, нямаш ли армия, ще се правиш на прост да не те закачат докато ти изнасят суровините. Тук ревящите против турците знам, че го правят от злоба и завист. Злобейте и завиждайте, не пречите

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рашка с чашка

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    Това добре, ама ти какво общо имаш с република Турция??? Да не би да си роден там и да си турски гражданин?
  • 9 Кажи му турчин е не го обиждай

    12 19 Отговор
    повече!!!! Кой харесва тази държава, а хирата им, с гнусен език и култура, където минали клали и палили, развитие нула! Вижте ги колко са грозни, със сплескани тикви от кръвосмешенията, гъзурчещи се по 5 пъти на ден! А изперкалият Ердо, който е също с фалшива диплома за виШу, съвсем се е взел за непобедим. Имал 1 милион армия и кво от това? Всички ще се решава с ракети ако се подлъже да удари гърците! И той с болен мозък като нашия Карстист Умник.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Томахок!!

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Прав си аго, много си прав. Ние понеже освен едно сцепено Черешово топче останало от априлското въстание друго нямаме и затова се правим, че е в реда на нещата да ни отнасят златото както турчин отнася гръцки мераци. Някак си не върви да защитаваме позицията на този който защитава своето си като нямаме топки да защитим своето си.
  • 11 Томахок!!

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кажи му турчин е не го обиждай":

    Сериозно с ракети ли ще се решава? Няма ли да е с черешови топчета хохох
  • 12 смешко

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Кажи му турчин е не го обиждай":

    Кисело е гроздето. Ердоган не е казал, че ще удари гърците. Казал е, че ще отговори подобаващо ако някой направи грешка и ги нападне. Някой да е посмял досега???, знаят много добре на какво са способни турците и се задоволяват с наблюдения. Турция е готова, а другите дали са готови?
  • 13 Ха ха ха

    20 5 Отговор
    Какво стана гърците намериха ли турската подводница, която е плавала близо до Атина? Само от време на време им се показва и гърците бягат за памперси 😂😂😂

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мокрик

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "Комунист Краен Реакционер":

    Преди туй на баба ти бутахме 500 години 🤪
  • 18 Вейдър

    19 7 Отговор
    Браво на Ердоган! Стиска му! Има топки!
  • 19 Мутри вън

    11 10 Отговор
    Αко коварната Германия не беше защитавала варварска Турция в ЕС от години, тя нямаше да тормози другите, нито икономиката й все още щеше да бъде „функционална“. За съжаление мутрата Борисов обслужва тази ос, нещо което е позор за страната! Германия и Турция искат той да остане на власт..
  • 20 Може Може

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "Комунист Краен Реакционер":

    Ама си скопен вече, за тая работа топки трябват. Сменете пак имената на турците в България. Е, видя ли, че нямаш топки. Хайде в ъгъла да си гризеш ноктите на краката си
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 рубашка

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Комунист Краен Реакционер":

    Радвам се, че знаеш как изглежда баща ти
  • 24 Моли

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    Глад и болести ви чакат миризливи долни.
  • 25 Я съм ромлянче

    3 1 Отговор
    обичам нащи планини зелени и ромлянче да се нарекувам първа радост е за мене. С радост ме гледат и брачедите, бугари и турските чорбаджии.
  • 26 През тези години

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Комунист Краен Реакционер":

    служих в Перник и обичах само Бьлгарки след това построих половината Стражица след земетресението и там ме ухажваха само Бьлгарки.Станало ми е навик та всяка седмитца пътувам от Истамбул до София.Съдба кво да правиш ???

    Коментиран от #27

  • 27 АлбиНОС

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "През тези години":

    Ма Много Си Черен бе...Българки от роМски произход са твоите Българки😂Значи си бил ПИЛот така ли?
  • 28 Баровеца-СФ

    4 0 Отговор
    Ами трябваше като са уверени,че Турция е нарушител ,да бяха препречили пътя на турския кораб още при пристигането му!Не съумявам ,що за глупости са това! Пращате военни кораби и това е ,пък да видим кой има топки!
Новини по държави: