Last news in Fakti

16 Август, 2020 18:29 8 654 49

Революционно! В Германия предлагат 4-дневна работна седмица

  • германия-
  • икономика-
  • ковид-19

Целта е да се защитят работните места на хората на фона на икономическия спад, свързан с коронавируса

Революционно! В Германия предлагат 4-дневна работна седмица - 1
Снимка: shutterstock

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) предложи четиридневна седмица, за да защити работните места на хората на фона на икономическия спад, свързан с коронавируса, предаде ДПА, цитирана от dir.bg.

"Четиридневната седмица би била отговор на структурните промени в сектори като автомобилостроенето. Това би позволило работните места в отрасъла да бъдат спасени, вместо да бъдат зачеркнати", посочва пред в. "Зюддойче цайтунг" ръководителят на профсъюза Йорг Хофман.

И Ге Метал, който представлява работещите в металургията, е и най-големият синдикат в Европа.

Хофман не дава подробности, а заявява само, че ще бъде необходимо някакво обезщетение, за да бъде приложим планът за работниците.

По думите му компаниите са склонни да обмислят намаляване на часовете труд, за да избегнат съкращения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 7 Отговор
    А дано
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хитро

    31 2 Отговор
    По малко дни ,повече хора на работа по малко пари!

    Коментиран от #6

  • 4 Хи хи

    13 2 Отговор
    Тези дето работят на 3 места само това чакат..
  • 5 Грейс

    51 5 Отговор
    А нашите синдикати ~7 дневна и 12 часов раб ден като работниците си плащат, за да работят.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хитро":

    По-малко ама имаш пари, а без работата гредица

    Коментиран от #13

  • 7 Фермата на животните

    22 3 Отговор
    Добре е ако се плаща на седмица,ама в Германия се плаща на час.
  • 8 керкенез

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "Грейс":

    Първо трябва да знаеш, че в България синдикати няма. Синдикатите са защита на работниците, а не на работодателите.

    Коментиран от #12

  • 9 Не революционно

    18 5 Отговор
    ...а малоумно! Корпоративния социализъм е обхванал Европа, но когато гръмне балона на дълговата криза в която сме в момента, стотици хиляди ще измрат от глад. Опомнете се бе хора.

    Коментиран от #16

  • 10 а бе, ще кацнат на нашия почин

    12 0 Отговор
    Петилетката- за четири години!
  • 11 Стрина Меркелица

    18 0 Отговор
    за какъв ги искаше тия мигранти?
  • 12 Грейс

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "керкенез":

    Първо трябва да знаеш, че го знам сигурно преди теб и второ ако не разбираш от сарказъм си е твой проблем

    Коментиран от #15

  • 13 Мария Антоанета

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Е и?Ако ти дам 2 лева а млякото е 3 лева бутилката кво като имаш пари като пак не можеш да си го купиш.

    Коментиран от #14

  • 14 Лост

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мария Антоанета":

    Ти да не си от Кържали? Ако нямаш пари какво ще си купиш?
  • 15 керкенез

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Грейс":

    Ако знаеше, нямаше да пишеш за синдикати в България. Значи не знаеш

    Коментиран от #17

  • 16 Госあ

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Не революционно":

    Корпоративният социализъм обхвана и Европа искаш да кажеш. Азия отдавна е на тази система и съответно Китай бележи ръст в икономиката по време на пандемията, докато другите се готвят за рецесия. Под Азия имам предвид- Китай (втора икономика, а може би вече първа), Япония (трета икономика) и Южна Корея. Балони надуват нищоправещите дребни и средни търгаши и гърмят яко. Впрочем Германия има много добър опит в корпоративния социализъм както знаем и всъщност и те могат да се причислят към този модел. Не се притеснявай, там където има кооперативно земеделие и индустрия, няма проблем. Проблемът е за търгашите в банановите републики. Следващата стъпка е корпоративен социализъм с планова икономика построена от изкуствения интелект. Китай го заявиха официално. А бизнесмените с които се наводни света, се връщат обратно в плод'зеленчука 😁

    Коментиран от #21, #25

  • 17 Грейс

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "керкенез":

    Не, ще пиша само за синдикатите в Германия които ме" интересуват" много и които обслужват по същият начин работодателите като тук. Може да четеш за кланниците и строителството там, при какви условия живеят и се трудят, нещастници от източна Европа, а също и техни работници. Така, че керкенези си колкото искаш

    Коментиран от #20

  • 18 Covid 19

    8 0 Отговор
    По малко пари,но за повече хора.
  • 19 Новичок

    10 0 Отговор
    КНСБ и ПОДКРЕПА кога? Само лапат ,чиновници долни.

    Коментиран от #46

  • 20 керкенез

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грейс":

    Хайде да не спамим тук, да минем на лични ❤️
  • 21 Не революционно

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Социализмът рано или късно води до липса на конкуренция и упадък, пък било той и корпоративен. Корпорациите зaплaшвaт cъщecтвувaнeтo нa чacтнaта инициaтивa, кoятo e нeрaздeлнa чacт oт кaпитaлиcтичecкaта cиcтeмa. Кoрпoрaциите, които често действат в колаборация с държавите вcъщнocт унищoжaвaт клacaта нa чacтнитe coбcтвeници, зaщoтo нитo мeниджъритe, нитo aкциoнeритe ca иcтинcки coбcтвeници нa прeдприятията. По този начин ocнoвният признaк нa кaпитaлизмa - чacтнaтa coбcтвeнocт върху cрeдcтвaтa зa прoизвoдcтвo - изчeзва. Резултатът е упадък, рано или късно!

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 22 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Не революционно":

    Виж, ще го кажа кратко и ясно : аз ползвам Sony, Toyota, Siemens, Fujitsu (специално аз, другите IBM или каквото там). В болниците са отново Siemens, Hitachi, Brucker и т.н. Дори в пещерата е имало кооперация. Всъщност това ни извежда навън. Ако питаш мен, дори бананите трябва да се продават в големи вериги. Както и става впрочем. Т.нар. малък и среден бизнес не води до нищо важно и градивно. Просто ще се върнете в магазина като касиери. Света ще се лиши от гениалността ви,но пък ще върне средната класа и ще опазим планетата.

    Коментиран от #30

  • 23 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Не революционно":

    А, и още нещо. Науката откъдето идва напредъка е социална. Университетите и Научноизследователските институти в основната си част са държавни навсякъде. Къде е тук дребния и среден търговец? Науката се ползва от корпорации. Които при достатъчно добър контрол от държавата не е необходимо непременно да бъдат държавни. Това е.

    Коментиран от #28

  • 24 Katil

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не революционно":

    Последно, кое е упадъчно?
  • 25 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Дали не си се пообъркал като спрягаш Япония за трета световна икономическа сила? Ами дълговете на Япония.?За Америка е ясно, там е печатницата на световната валута. Но Япония? Интересно къде е Германия в твоя списък?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Със сигурност след Япония 😉. А Русия е някъде доста даалече от всички със златото си 😂 Не че имам нещо против Русия, дори напротив. Просто е като при нас - репресия над интелигенцията и чутовна корупция. 😂
  • 27 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Между другото и йени се печатат честичко. Какъв е проблема 😄 Проблема на японците са ресурсите действително. Но и Германия освен въглища няма кой знае какви ресурси. Но затова пък има Русия 😉 Тц тц тц как щяха да си решат проблемите двете страни, ако се бяха организирали и стиковали относно Русия, а не да тръгват срещу целия свят 😄 И за руснаците щеше да е по добре.
  • 28 Ха-ха-ха

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Ам ето ти по свирката на кой играе науката. И ти обясняваш че била социална. Кое е социалното й като получава кинти от корпорациите и обслужва тяхните интереси. Куку.

    Коментиран от #29

  • 29 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ха-ха-ха":

    Ами ти кой искаш да обслужва ? Прекупвача на банани? Точно това е разликата между социализма и капитализма в единия случай суверена контролира корпорациите, а в другия, корпорациите - суверена. Какъв суверен е тогава втория случай?

    Коментиран от #38

  • 30 Касиера

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Виж пич, във всичко трябва да има баланс. Колегата "Не революционно" е прав за малкия и средния бизнес. Във всяко нещо трябва да има баланс - имам предвид, че към момента в Европа той наистина изчезва и това е проблем. Аз не пазарувам от вериги, защото не харесвам пластмасовите домати и полските ябълки, които не гният. Ходя до малко магазинче от където пазарувам свежи и истински продукти с аромат. Не купувам и Интернет от А1 или Виваком, а от малък доставчик, който е коректен и ЛЮБЕЗЕН.
    А колкото до преквалифицирането на всички предприемачи - на касиери... ти наистина си много объркан. Тези хора са свободни по дух (до колкото познавам няколко) и по-скоро ще сменят държавата, САЩ или Индия например, но няма да станат наемни работници (касиери) :)

    Коментиран от #31

  • 31 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Касиера":

    Разбирам за зеленчуците, но няма как да достигат до всички току що узрели домати. А пък твоя малък доставчик ако обслужваше повече хора щеше да бъде голям. Анархията не е решение при цялото население, глобалното затопляне (да дела на пустините и полупустините се увеличава главоломно,въпреки че ганя и в това ще види конспирация). Трябва кооперация и контрол. Това е в природата. При ензимите в клетката се нарича кооперативност и процесивност. Брътвежите на дарвин за конкуренция и нек'ви борби, покрай преписаната Еволюция са отдавна в кофата.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Касиера

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Ами достигат прясно узрели домати защото предишния ден са брани. А малкия доставчик ми предлага 1GBps, но е малък защото големите му пречат като създават лобистки законови пречки. През 2003-та година България излезе на 1-во място в света по скорост на Интернет. Причината не беше скапания Dial-Up на БТК, а появата на малките играчи с LAN-мрежите. 2008-2010 ни изпревариха няколко държави с оптични мрежи и станахме 3-ти. Преди месец европейско проучване каза, че вече сме на 23-то място в Европа!?! Причината е, че корпорациите в БГ изкупуват малките доставчици, но не инвестират в подобрения и затова другите държави ни изпреварват. Така е и в другите сфери на икономиката така, че не ми хвали корпорациите и плановата икономика. Тези глупости съм ги чел в комунистическата литература, даже съм ги учил и изпит съм държал по политикономия :)

    Коментиран от #36

  • 33 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Аланкоолу за всеки влак си има пътници,и аз предпочитам да купувам от малки и средни фирми,там като клиент те обслужват добре,не те слагат на конвейра като при корпорацията където си клиент Х.

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Спира ти се влака и ще се отучиш ! 😁🤣 Освен това, съвсем скоро доматите ще станат лукс, а месото ще бъде от биореактори. А бърз интернет не ви трябва, да не търсите масиви в база данни ? Там където трябва е бърз 🤗
  • 35 ret5ret

    2 3 Отговор
    кога в Булгаристан

    Коментиран от #37

  • 36 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Касиера":

    Този радетел на частната собственост- костов ли ти я е водил 😂
  • 37 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "ret5ret":

    Когато най накрая се появят истински големи корпорации. Като случая в Германия.
  • 38 наму

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Щом за теб бизнеса стига до прекупвача на банани значи просто си озлобен от успеха на някой такъв!Но това че те бият комплекси не означава че трябва да поучаваш другите и да се имаш за капацитет!Какъвто и да е модела, най големите утаики се присламчват на яслата и само строги и действащи закони донякъде балансират!

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 39 ЦРУ

    2 0 Отговор
    Америка ви предлага свобода на белите етноси по цял свят като има 4 дневна работна седмица, по 4ри часово работно заплащане и и двумесечни почивки по цял свят напълно поети от държавата и изгонване на всички други етноси и заточени в някоя пещера в Антарктида
  • 40 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "наму":

    Аха, надигна се в мен "пурпурен гняв величав" ! Не, не са комплекси. Определено.
  • 41 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "наму":

    От кой да се комплексирам от прекупвачите ? Я стига. Много добре осъзнавам положението си.
  • 42 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "наму":

    И още нещо, използвам банана като реторика,защото е символ на българската демокрация. Дали ще са банани или телевизори е все тая.
  • 43 Панчо

    0 1 Отговор
    Щом канцлерът им подкрепя и е приятел с ТИКВАТА--най-успешния еврокаруцар, могат да работят и само три дена в седмицата! Той ги е светна!
  • 44 Панчо

    0 1 Отговор
    Щом канцлерът им подкрепя и е приятел с ТИКВАТА--най-успешния еврокаруцар, могат да работят и само три дена в седмицата! Той ги е светна за идеята! Магистралите им са готови, могат и да не работят.Тиквата ще ги храни с асфалт!
  • 45 Панчо

    1 0 Отговор
    Щом канцлерът им подкрепя и е приятел с ТИКВАТА--най-успешния еврокаруцар, могат да работят и само три дена в седмицата! Той ги е светна за идеята! Магистралите им са готови, могат и да не работят.Тиквата ще ги храни с асфалт!
  • 46 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Новичок":

    Прав си! Те са подлогите и гъзолизниците на Бойко!
  • 47 Dulovo/Akkadınlar

    1 0 Отговор
    По-добре да работим по 4 дена за по-малко пари отколкото до следващото лято да седим без никакви доходи.
  • 48 Ето за това

    0 0 Отговор
    В Германия могат да въведат и 3 дневна работна седмица, защото печалбите от техните вериги в БГ, които всеки знае, и който ни щавят с цени отиват в техния бюджет и на Танте кесията е препълнена и може да поглези Ханс, а Ганьо и тук и там ша бачка по 12-15 часа за 350 евро на месец, а един Тулуп ще му е надзирател и ще козирува, но си пълни и шкафчето!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.