Last news in Fakti

17 Август, 2020 21:30 8 386 41

Как беше създадена американската атомна бомба

  • лесли гроувс-
  • атомна бомба-
  • хирошима-
  • нагасаки

Той е бащата на американската атомна бомба - през 1942 година възлагат на генерал Лесли Гроувс да разработи нов вид оръжие, с което трябва да бъде спечелена войната срещу Хитлер

Как беше създадена американската атомна бомба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той е бащата на американската атомна бомба - през 1942 възлагат на генерал Лесли Гроувс да разработи нов вид оръжие, с което трябва да бъде спечелена войната срещу Хитлер. Това е историята на раждането на атомната бомба.

 

Преди 75 години, на шести и на девети август 1945-а, американците хвърлят атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Междувременно днес е добре известно как е била създадена бомбата в САЩ. Но по-малко се знае за военния ръководител на програмата – т.нар. проект "Манхатън" – генерал Лесли Гроувс. А той е бил доста забележителна личност. Неслучайно са го наричали "главният началник на атомната бомба".

След като завършва Масачузетския технологичен институт, Гроувс решава да прави военна кариера. Записва военната академия "Уест Пойнт", след Първата световна война служи в инженерни войски, а когато започва строителството на Пентагона, той е един от техническите ръководители на строежа.

В началото са секретните обекти

През 1942-а година Гроувс е извикан от началството. Казват му, че е назначен за ръководител на проекта по създаването на ново оръжие и го произвеждат в чин бригаден генерал. Гроувс не е доволен - не му се иска да работи с недисциплинирани цивилни граждани и с капризни интелектуалци. Но в Генералния щаб му казват: "Ако се справите, ще спечелим войната". Гроувс казва: "Слушам!" и се хваща за работа.

Още през първата седмица той харчи повече пари, отколкото са отделени първоначално за целия проект "Манхатън" (самият генерал дава това име на програмата). Купува две хиляди железни бъчви с уранов окис, които белгийците, опасявайки се от настъплението на германците, прехвърлят през 1940-а година от Конго в Америка. Гроувс купува и грамаден терен от 240 кв. км в щата Тенеси. Там е изграден "обектът Х" - секретният производствен комплекс, който се занимава с обогатяването на уран. Именно на това място е подготвен уранът за атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Нацистите се забавят фатално

Лесли Гроувс купува терени из цялата страна и най-напред строи жилища за тези, които ще изграждат секретните обекти и ще работят в тях, търси подизпълнители, поръчва необходимите материали, подготвя съответния административния апарат, за да държи всичко под контрол. В съвършено новата област на науката и военната техника, за която все още няма точна представа, са инвестирани стотици милиони долари.

Тогава все още не е сигурно, че създаването на бомбата въобще ще стане възможно. Строят се лаборатории, фабрики, изпитателни комплекси, макар технологичните процеси още да не са разработени. Пари не се пестят, а най-важното е всичко да стане максимално бързо. След като избягалите от Германия ядрени физици предупреждават, че в Третия райх се работи по създаването на страшно ядрено оръжие, американците разбират, че трябва да изпреварят Хитлер.

Впрочем, противно на разпространеното мнение, германците никога не са били опасно близо до създаването на атомна бомба. От 1943-а година нататък те безнадеждно изостават от проекта "Манхатън". За разлика от американците и британците, Хитлер не финансира особено щедро тази сфера на военни разработки. Освен това настъплението и бомбардировките на съюзниците принуждават германците постоянно да импровизират.

Дебелият генерал и слабият физик

Но да се върнем към Лесли Гроувс. Той е доста представителна личност - висок, с прошарена коса, с големи мустаци и сини очи. И е много пълен - шият униформите му по поръчка. Като ръководител е твърд, не търпи възражения, самоуверен е и много честолюбив.

Точно такъв човек избира и за научен ръководител на проекта "Манхатън" - професора от Калифорнийския университет Робърт Опенхаймер, който ужасява контраразузнаването, тъй като чете Маркс и се движи в леви среди. Съпругата му, брат му и жената на брат му били членове на Комунистическата партия. А самият той е под наблюдението на психиатър, пуши много и е страшно слаб.

Двете бомби за Япония

Но изборът на Гроувс се оказва верен. Огромното честолюбие на Опенхаймер, обиден от това, че неговите теоретични трудове по физика не са намерили дължимото признание, както смята той, го амбицира и той събира най-добрите в страната физици, химици, металурзи, военни техници, експерти по взривове, включително много емигранти-евреи, успели да избягат от нацистка Германия. И не само ги събира - убеждава ги да заминат със семействата си за месеци или за години в закрития "обект Х" в Лос Аламос, разположен на 60 км от най-близкия град.

Общо по проекта работят над 125 хиляди души. Стойността му е два милиарда долара - астрономическа сума даже от днешна гледна точка. На 16-и юли 1945-а година в пустинята, на триста км южно от Лос Аламос, са направени първите изпитания на плутониевата бомба. След взрива един от офицерите казва на Гроувс: "Това беше, войната свърши". И е имал предвид войната с Япония, тъй като към момента хитлеристка Германия вече е капитулирала. "Да, но едва след като хвърлим две бомби в Япония", отговаря генералът. Две - защото едната е плутониева, а другата - уранова.

Киото се отървава на косъм

Лесли Гроувс настоява ядрена бомба да бъде хвърлена, освен над Хирошима, и над древната японска столица Киото. Като значение са имали не културата и историята, а фактът, че градът има около един милион жители, т.е. ефектът би бил по-голям. В крайна сметка американците се отказват от Киото. В противен случай в началото на август 1945-а година щяха да загинат още повече хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво ти е атомна бомба

    66 7 Отговор
    Като имаш поръчани 5 стари самолета за 2 милиарда ? Каракачанката дано се задави със собствената си мас

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    86 11 Отговор
    Ако не бяха откраднали разработката на немците щяха да видят верижна реакция краварите през крив макарон!!!
  • 3 Joсо

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "За какво ти е атомна бомба":

    Само да платени, още не са поръчани

    Коментиран от #14

  • 4 Хисторик

    64 2 Отговор
    Немците направиха тежката вода и са били на няколко месеца от сглобяване на атомно оръжие.

    Коментиран от #7

  • 5 Боклуци

    28 1 Отговор
    повече жители имало...и това са авиомашини герои...

    Коментиран от #6

  • 6 Национални

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боклуци":

    тъпа клавиетура
  • 7 реалиста

    8 24 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    германците никога не са били опасно близо до създаването на атомна бомба. От 1943-а година нататък те безнадеждно изостават от проекта "Манхатън"
  • 8 ГруЮ

    46 2 Отговор
    И между редовете- истината. Бомбите са хвърлени върху два града за да се тестват и двете технологии в реални условия. Не, че е имало нужда от тях.
  • 9 С два милиарда

    57 3 Отговор
    С два милиарда американците направиха атомната бомба,а ние с 2 милиарда си поръчахме 8 стари кошници,без да е сигурно дали ще ги получим.
  • 10 Поп Андрей

    46 4 Отговор
    Американската атомна бомба драги ми авторе от ДВ я направиха немските физици. Другото е ала-бала.

    Коментиран от #23

  • 11 Обречени БГ

    45 0 Отговор
    На нас нови атомни бомби не ни трябват имаме си вече таман две - Боко и Шиши ! След тях трева не никне, даже и хлебарки не виреят ! Бум!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    27 1 Отговор
    Сигурно някакви н-е-г-р-и от Алабама са изобретили атомните бомби 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁✌️✌️✌️ negro
  • 14 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "Joсо":

    Първият самолет F-16 BLOCK 70 за българските ВВС ще бъде произведен и завършен през декември 2022 г., заявиха на 6 август производителят Lockheed Martin и посолството на САЩ в България. Българските пилоти ще бъдат обучени на този самолет.

    Останалите 7 изтребителя ще бъдат завършени през 2023 и 2024 г. Заместник-началникът на мисията на американското посолство в България Джъстин Фридман увери, че пакетът изтребители и техника напълно отговаря на нуждите на България.
  • 15 Филиповски негър

    27 4 Отговор
    не лъжи евентуално фърчилата ще са 2027 г у BG ако изобщо до 2027 г има Бг и Краврски щати!

    Коментиран от #17

  • 16 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    0 12 Отговор
    Изобретението на ядрената бомба започна с момент "Еврика" в Лондон!!!!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    1 5 Отговор
    Ти кого цитираш ,селяндур прост ?
  • 20 Филиповски негър

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Не си пишем, а си слагам + бе Адем!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ххх

    14 3 Отговор
    Започвайки през 50-те години на миналия век, правителството на САЩ е извършило стотици тестове на ядрени оръжия в отдалечено място в щата Невада, с цел да ускори усилията си по разработването на ядрените си способности в светлината на Студената война. Безумните и безконтролни ядрени експерименти, предшестващи 1963 година, обаче са довели до сериозни последици. Днес ново изследване разкрива, че те може да са били доста по-екстремни, отколкото се смяташе до сега, пише в. "Дейли Мейл".
    Надземните тестове са изложили милиони американци на „огромни“ количества радиоактивно замърсяване, което е проникнало в околната среда и храните. Това може да е довело до 695 000 преждевременни смъртни случая през периода 1951-1973 година.
    Шокиращото ново изследване навежда на мисълта, че общият брой на смъртните случаи „е бил сравним с този от бомбардирането на Хирошима и Нагазаки“.
    След 1963 година изпитанията в САЩ вече са били преместени под земята, но до тогава са били извършени най-малко 100 теста в атмосферата над полигона в Невада.
    В ново изследване изследователят от Университета в Аризона Кейт Майърс анализира годишната концентрация на радиоактивните частици из САЩ.
    В резултат на проучването е бил откроен един продукт, чрез който американците най-много са се заразявали с радиация – млякото. „По време на 50-те години на миналия век млякото се е консумирало в регионите, в които е било и произведено. То е било и канала, през който ядреното замърсяване е навлизало в

    Коментиран от #24

  • 23 Принципно погрешен път

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Поп Андрей":

    Немците поради високото си самочувствие и високомерие са били на принципно погрешен път в създаването на атомната бомба. Представляли си бомбата като реактор в който уранът надскача критичната маса и започва неуправлаема верижна реакция. Въобще не са могли да решат проблема с минитюаризацията на бомбата щото да може да бъде качена на самолет. Зимата на 1945г. имат неуспешен опит за взривявяне на миниреактор,но се е получило нищо подобно но Чернобил в умален мащаб.

    Коментиран от #26

  • 24 габровец от варна

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    Вероятно е така,уважаеми...По-скоро си мисля аз че са превъртели тотално повечето,че се гърмят на лягане и ставане.Пък и те нали са първенци в пестицидите през 50-те и 60-те години по използване,та и оттам...
  • 25 Хипермен

    6 0 Отговор
    Всичко е въпрос на къв материал са учените, в САЩ на кока, в изолирана Русия на водка и хероин и резултата е като цяло провал за хомо сапиенс и никаква поука...
  • 26 Поп Андрей

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Принципно погрешен път":

    Даааа, но в Америка немците са си поправили грешката............

    Коментиран от #34

  • 27 Умника

    2 12 Отговор
    Истината е че САЩ днес са най-голямата империя на света. Римската и Османската бяха едни от най-големите сега са САЩ. Няма начин САЩ да разпадне като империя в идните поне 500 години. Защото днес времената са промениха. Всички държави са независими като пазарната им икономиак е отворена за САЩ и няма производство.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Може да се разпадне

    12 1 Отговор
    СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ ДОЛАРИ. ..И СТОКИ АМЕРИКАНСКО ПРОИЗВОДСТВО. .И ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ. .ДА НЕ ВЗИМАТ ПАРИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД. .И СВОБОДАТА ЩЕ ДОЙДЕ
  • 31 Бръм

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Смех !":

    Най-голяма по територия - да.. И най-кратко просъществувала от изброените. Като влияние най-голяма е Римската - нейното наследство полага основите на съвременната цивилизация.

    Коментиран от #33

  • 32 Jack

    6 0 Отговор
    По територия,като големина на империя на първо място е била монголската а на документи е Великобритания!
  • 33 Е дин

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бръм":

    Така е, Римската империя полага основите на съвременната цивилизация, а Американската полага края на съвременната цивилизация и то не само с атомните бомби, а с превръщането на хората в консуматорска маса. И ще престане да съществува в този вид много преди 500 г.
  • 34 Освен

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Поп Андрей":

    Провери какви по етнос са учените създали американската атомна бомба - там немци няма. Има американции,италианци и евреи,но немци не сезабелязват,освен ако броиш Айнщайн за немец.
  • 35 Анатема на СашоНереза и на СуллЮПаситто

    6 2 Отговор
    Ако Хитлер беше изпреварил краварете,сега те нямаше да връглетят и да безчинствата безнаказано по целия свят.
    Само Путин може да ги вкара в правия ред ,за да зачитат суветитетът и достойнството на човешкия живот.

    Коментиран от #37

  • 36 Демократ

    0 3 Отговор
    Хубаво са я направили но е трябвало да пуснат няколко атомни бомби над СССР и сега света щеше да е по добре без тях.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Анатема на СашоНереза и на СуллЮПаситто":

    Интересно, защо Хитлер не ползва дори химическо оръжие за масово поразяване през цялата война???

    Коментиран от #40

  • 38 kingsize

    1 1 Отговор
    Киото не е пощадено, просто е било облачно, а бомбата е трябвало да бъде хвърлена с визуално насочване. Нагасаки е била резервна цел.
  • 39 Е дин

    1 0 Отговор
    Жалко, че победителите не ги съдят. Юдо-американците са най-големите и жестоки военнопрестъпници. Употребата на двете атомни бомби срещу цивилни е ненужна демонстрацив на сила, насочена не толкова срещу Япония, а срещу Русия. Техните достойни наследници на практика бяха започнали третата светоовна касапница и търсеха директен сблъсък с Русия, който беше въпрос на време. Някой се събуди и Тръмп им обърка плановете.
  • 40 Е дин

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защото дори това според някои чудовище е имало повече морал от юдо-американците.
  • 41 АзАз

    0 0 Отговор
    "Американската" атомна бомба, е създадена в Германия. Това е.