Last news in Fakti

17 Август, 2020 12:51 2 940 25

Кризата между Гърция и Турция може да не приключи скоро

  • гърция-
  • турция-
  • сондаж-
  • реджеп ердоган-
  • средиземно море-
  • кораби

10 военни кораба придружават сондажния плавателен съд на Турция

Кризата между Гърция и Турция може да не приключи скоро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможността за трайна криза с Анкара се разглежда в Атина като много вероятна, ако дипломатическите инициативи за деескалиране на напрежението не дадат никакви резултати. Това пише вестник "Катимерини", цитиран от агенция "Фокус".

Съобщава се, че Атина се подготвя за всякакви събития, тъй като въпреки скорошната си реторика в полза на диалога, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е изпращал сигнали, които предполагат, че турският сондажен кораб „Оруч Рейс“ ще се изтегли от морската зона, за която Гърция претендира, че е неин континентален шелф.

Според близки сътрудници на премиера Кириакос Мицотакис, „Оруч Рейс“ не провежда проучвателни дейности в гръцкия континентален шелф, независимо че е придружен от 10 турски военни кораба. Всъщност, добавят те, присъствието на кораба в района е по-скоро „декларация“ на претенциите на Ердоган. Този сценарий на трайно напрежение обаче може да се промени, тъй като Европейският съюз полага усилия за деескалация на ситуацията и се опитва в крайна сметка да събере Атина и Анкара на масата за преговори.

САЩ са на същия курс, както пролича от срещата, проведена във Виена в петък между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкия външен министър Никос Дендиас. Смята се, че участието на международни играчи е предизвикано и ускорено от риск от военен инцидент след сблъсък между гръцка и турска фрегата в сряда. Преди телеконференцията на Съвета по външни работи в петък Дендиас се срещна с австрийския си колега Александър Шаленберг във Виена за разговори, фокусирани върху развитието в Източното Средиземноморие. По-рано през деня Шаленберг заяви, че ЕС трябва да преоцени отношенията си с Турция в светлината на последните събития.

„Трябва да кажа, че Австрия е много загрижена за опасната и тревожна ситуация, която според нас може да ескалира“, заяви Шаленберг на съвместна пресконференция с Помпео. „Действията, предприети от някои държави в Източното Средиземноморие…, трябва да доведат до това, Европейския съюз да преоцени отношенията си с Турция“, каза той. Междувременно американският посланик в Гърция Джефри Пайет се срещна с гръцкия министър на отбраната Никос Панайотопулос и, както той написа в профила си в „Туитър“, „потвърди подкрепата на САЩ за Гърция като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и обсъди инициативи за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и за надграждане [на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната], като същевременно намаляваме регионалното напрежение“.

Гръцкото правителство очакваше силна турска реакция на подписването на споразумението с Египет за разграничаване на изключителните икономически зони между двете страни. Той обаче счете сделката с Египет за необходим риск, тъй като Атина се стреми да обезсили меморандума между Турция и Либия, който включва морски зони, върху които има претенции и Гърция. Нещо повече, споразумението с Кайро ще послужи като много силно дипломатическо оръжие в случай, че въпросът за морските зони бъде отнесен до Международния съд в Хага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не цялата истина

    18 5 Отговор
    Коя е Австрия? Защо не са написани мненията на Германия, Италия, Малта?
  • 2 Умният ТУрчин

    14 11 Отговор
    Oчaквaм eдин лeв дa cтaнe 10 турcки лири. Тoгaвa щe купя aпaртaмeнт в Турция. Тo и ceгa мoгa зa минимум 25 хиляди лeвa триcтaeн aпaртaмeнт нo oчaквaм 1 лeв дa e рaвнa нa 10 турcки лири. Тoгaвa щe купя 2 aпaртaмeнтa и щe ги дaм пoд нaeм в Eдирнe нo aз нямaм двoйнo грaждaнcтвo за това ще дам апартаментите под наем. След 7 години ще избия парите които съм хвърлил там. А може би когато турската икономика се оправи ще продам апартаментите на двойна може би тройна цена.

    Коментиран от #3

  • 3 Сигурно тия апартаменти

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Умният ТУрчин":

    са от кирпич.
  • 4 Кой ще се бие с турците

    12 7 Отговор
    Досега ходихме да се молим и лижем на германци, французи австрийци американци и за който се сетиш, но все греда, всички ни подкрепят на думи и до там. Никой не ще да умре за гръцките претенции...

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ВАШИНГТОН

    5 8 Отговор
    Имa caмo eднa бялa нaция и тoвa CAЩ тaм ca cъбрaни вcички eврoпeйcки бeли eтнocи и иcпoлзвaмe зa рoби eврeи aрaбo-бeрбeри, aфрикaнци-aфрoaмeрикaнци, лaтинoco-мeтиcи, хибридни рacи мулaти мeтиcи,индoкитaйци-мoнгoлoиди-aзиaтци, aнaдoлcки турци, ирaнци oт пeрcийcки прoизхoд, индиaнци-пoлинeзийци. Caмo c вceмoгъщecтвoтo нa Aмeрикaнcкaтa импeрия щe cтигнeтe звeздитe кocмoca cвръх икoнoмикaтa и бoгaтcтвoтo

    Коментиран от #8

  • 7 жижибу

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кой ще се бие с турците":

    Те така свикнаха да лижат космясалите топки, че почнаха да ядат кивито без да го белят

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Не виждаш по далече от носа си

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "ВАШИНГТОН":

    Вашинктон ако отблъсне Анкара нали я тласка към Москва? А този военен съюз между Анкара и Исламабад ( третата ядрена сила след САЩ и Русия ) какво става с военната мощ на САЩ?
  • 9 фрегата kemal reis

    8 2 Отговор
    много приятна новина ... гърците ще имат възможността да гъделичкат дупето ми непрекъснато!

    Коментиран от #12, #14, #15, #19

  • 10 Тъпунгер

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "жижибу":

    С твоя цинизъм ставаш велик ли? Без нужда от белене ще ядеш.
  • 11 Калпак

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "жижибу":

    Яж сюнетлийското киви и натюр белен банан и си трай.
  • 12 МицелОтакис

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "фрегата kemal reis":

    Сиртакита обичат тази миризма, питъй половинката си.
  • 13 Голям смях

    8 4 Отговор
    В деня на Богородица Мицотакис е заснет в хангар F-16, разговарящ с пилоти, докато самолетите са натоварени с всички необходими оръжия за нападение на кораби. Това никак не се хареса на турската преса, която установи, че Мицотакис не е добър християнин, защото в такъв ден трябва да е в църква, а не на въздушните ескадрили които плашат Турция!
  • 14 Извратените

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "фрегата kemal reis":

    Мислят за дупета.
  • 15 Колоноскопия

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "фрегата kemal reis":

    Отвор с размери 4 * 2, трудно се нарича гъделичкане... Иначе се нарича хахаха!!!

    Коментиран от #17

  • 16 БАЙ МАРИН

    14 6 Отговор
    В този район Турция притежава най мощната и обучена армия. САЩ и Русия са ангажирани със свои проблеми, а Германия, Италия, Испания са на страната на Турция и предупредиха Гърция да се откаже от договора с Египет. Франция се надява да продаде още някой друг кораб и самолети с което ядосва САЩ, който се надява на същото,а Гърция е на командно дишане с над 400 млрд евро заеми без никаква икономика. Накрая Гърция ще се прости с много острови и нещата ще се успокоят .
  • 17 МицелОтакис скоро плач. Играчка, плачка

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Колоноскопия":

    На това ли се радвате? скоро ще плачете, просто феса се въздаржа но сега има заповед за стрелба.
  • 18 Потурени калпаци

    0 8 Отговор
    Знаете ли какво се случва със сънародниците ви в южна тракия (северна гърция). Или за Каракаанов (гърка) има само македония а за Симионов Турция?
  • 19 Манаф ага

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "фрегата kemal reis":

    Абе голяма работа. Турците са свикнали да бъдат гъделичкани в дупетата от чичовците, от млада възраст.
  • 20 Къде е лимнос

    4 5 Отговор
    Довлякоха ли го до Пирея без да потъне?

    Коментиран от #23, #25

  • 21 a bee

    1 0 Отговор
    Денка ( Джамбазов). Катемерини каза !
    Няма подписано м/у Гърция и Египедь !(дай линк)
    И да има трябва да се ратифифират от Парламент(у
    предвидения срок някои имат избори и ко казуваш ? )а ?
  • 22 CAЩ

    2 2 Отговор
    малко след американските избори за президент ще свърши, ако имат още до тогава флот фесовете

    Коментиран от #24

  • 23 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Къде е лимнос":

    Срам или не ;Хасан Насралл (от Бейрут) също
    има право да каже,но Катемерини... !
  • 24 a bee

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "CAЩ":

    Както у Сирия изоставиха памперсите и
    ся ко козуваш а ? Оня радар (у Коня),ша изоставиш
    на Путин и Натеняхи ша позволи ?
  • 25 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Къде е лимнос":

    От кво да потъне? От деруги по боята на носа? Ти бавноразвиващ ли си, та не си гледал снимки и видео? Разпра турчина като носорог диня... Кемал Рейс викаш не изчезна кат бит пеераз и не е с изключен предавател и до днес, а? Ти мое ли да е толкова глъм турчина, от "изненада" уж и разпорване на Лимнос от ляво да се окаже отпред и Лимнос да го наниже от дясно като последния бастун.... То направо смешно... Лимнос дали била потънала... От кво да потъне?
Новини по държави: