Last news in Fakti

17 Август, 2020 17:17 8 040 38

Грозни неща могат да се случат между Турция и Гърция, пишат в Русия

  • турция-
  • война-
  • русия-
  • гърция-
  • кораби-
  • средиземно море-
  • газ-
  • реджеп ердоган

Инцидентът показва колко е тънка дипломатическата линия между двете държави

Грозни неща могат да се случат между Турция и Гърция, пишат в Русия - 1
Снимка: TSK

Стигна се до стълкновение между военни кораби от гръцкия и турския флот, в резултат на противопоставянето на двете страни в района на Източното Средиземноморие, пише руското издание „Известия“, цитирано от агенция „Фокус".

Именно този регион в последните няколко месеца стана своеобразно „бойно поле“ в набиращия сила конфликт между Атина и Анкара заради териториален спор и право за използване на ресурсите и най-вече полезните изкопаеми, намиращи се в дълбочинната част от континенталния шелф. Официалните данни за произшествието не са много, а основно за инцидента може да се съди по съобщенията в медиите. Така например гръцкото специализирано електронно издание ArmyVoice пише, че турската фрегата Kemal Reis и гръцкият кораб Limnos са се „докоснали леко“, вероятно в процес на маневриране. Инцидентът се е случил, предполага се, в спорен район, където се намира и турският изследователски кораб Oruc Reis, както и военни кораби на двете държави.

Според данни на вече споменатото електронно издание, турската фрегата със сигурност ще трябва да претърпи ремонт. Министерството на отбраната в Атина потвърди случая, но отбеляза, че на него не трябва да се придава голямо значение. Според друг гръцки вестник – „Катимерини“, инцидентът е станал вероятно по вина на турския кораб. Гръцката фрегата, която е вземала участие в съвместни гръцко-френски учения в региона, не е получила щети, поне според уверенията на изданието. Ако погледнем турските медии, случаят е описван съвсем различно. Например, говори се, че щети е понесъл гръцкият, а не турския кораб. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всеки последващ опит да се нападне изследователския кораб ще струва „висока цена“. „Те получиха първото подобно предупреждение днес“, каза още държавният глава, без да предложи някакви подробности.

Здравей, оръжие!

Случаят с фрегатата обаче не се ограничава само до материалните щети по двата кораба. Напротив, инцидентът показва колко е тънка дипломатическата линия между двете държави и как тя лесно може да се прескочи, при което Гърция и Турция рискуват да попаднат в ужасяваща спирала на противопоставяне, включително и силово, което може да доведе до доста грозни неща. И именно при един военен сценарий – който поне засега се ограничава само до демонстрация на сила, ще проличи важният гръцки съюзник – Франция. Президентът Еманюел Макрон обяви на 13 август, че републиката е усилила своето военно присъствие в Източното Средиземноморие. Знак за това е изпращането на фрегата „Лафайет“. До този ход се стигна сред разговор между Макрон и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Френското присъствие не се ограничава само с това. Към него спада връщащия се от Ларнака вертолетоносач Tonnere, a в ученията са взели участие и два маневрени изтребителя Рафал, които са прехвърлени от база си в Кипър на о. Крит. Засилването на военното френско присъствие бе определено като временно, но Париж не се ангажира с определени дати.

В търсене на посредници

Подобни действия за момента изглеждат само като дрънкане на саби, а не демонстрация на реална военна мощ, но в зависимост от мащаба на инцидента, може да се стигне и до по-сериозно последици. В същото време обаче, такива двустранни конфликти, като този между Анкара и Атина, трудно могат да се решат без посредници. Според Юрий Мавашев, директор на центъра за изследване на модерна Турция, Анкара ще успее да защити интересите си в крайна сметка. „Турция не допуска нито един енергиен проект, който може да постави под съмнение нейната роля на енергиен хъб,“ счита той.

По думите на Томас Гомар, директор на френския институт за международни отношения, „стратегическата ситуация в региона се влошава и изостря в момент, в който САЩ вече не желаят да играят ролята на балансьор и гарант. Според него намесата на френски части спомага за стабилизирането на ситуацията и показва промяна в баланса на силите и то в полза на твърде амбициозната Турция. Според мнението на Боби Гоен, колумнист в Блумбърг, намесата на Франция ще изиграе роля и за Турция. Според експерта, германската дипломация е много по-ефективна, тъй като германският канцлер Ангела Меркел е успяла да убеди Ердоган да спре геологическите проучвания през дипломация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ержо

    41 16 Отговор
    Скоро ще го плеснат всичките му Арабски комшии плюс Гърция

    Коментиран от #8, #37

  • 2 Миризлив

    9 3 Отговор
    Столтенберг се силеще на Русия, той ще оправи нещата споко
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Info

    28 8 Отговор
    Руски медии: "Гръцка подводница преряза кабелите на Оруч Рейс". Според публикация на руски уебсайт на 13 август, когато фрегатът на гръцкия флот „Лимнос“ влезе в конфликт с турската фрегата „Кемал Рейс“, гръцка подводница унищожи оборудването на Оруч Рейс. "Докато гръцките и турските фрегати маневрираха около Оруч Рейс, гръцка подводница преминаваше под турския изследователски кораб Оруч Рейс. Точната информация за инцидента не е съобщена, но очевидно гръцките подводници прерязват кабелите и унищожават оборудването.", се посочва в съответния доклад. Преди това Гърция предупреди Турция, че ще се намеси в подобни операции, намеквайки за повреда на оборудването. Сега, очевидно, тя е започнала да превръща заплахите си в реалност. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че Гърция е нападнала сеизмичния кораб Оруч Рейс и предупреди, че ако това стане отново в бъдеще, Турция ще отмъсти." докладът приключва.

    Коментиран от #9

  • 5 Ttгк6дтощзнн

    0 0 Отговор
    Ти да видиш.......

    Коментиран от #6

  • 6 Оня

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ttгк6дтощзнн":

    Нищо не вижда не чува и точките не помагат
  • 7 Иван

    30 37 Отговор
    Подстрекателите са гърците. Да не се сърдя после. Направиха една грешка през 1974, за жалост пак си го търсят

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Айдееее

    17 27 Отговор

    До коментар #4 от "Info":

    Навлязохме в зоната на фантастиките. Няма да се учудим ако гръцките медии за да тушират паниката в Гърция съобщят, че дори са потопили Оруч рейс....хахаха
  • 10 bon voyage

    40 8 Отговор
    турците хленчат, че ако Гърция ги удари, те ще напуснат НАТО. ми айде де!

    Коментиран от #19, #24

  • 11 Има снимки на допотопният лимнос

    14 28 Отговор
    На пристанището в Пирея. Гръцките моряци са герои. Устискали са да го довлачат без да потъне. Сега ще му зашият огромната дупка в носа и ще го върнат за втори рунд. Кемал рейс го чака...хахахс

    Коментиран от #12, #26, #28, #31

  • 12 осман

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "Има снимки на допотопният лимнос":

    за съжаление това е неуспешен опит за пропаганда. напротив, всички големи международни медии, американски, руски и други, говорят за много големите щети на нашата фрегата, за дълго време и голяма сума, която ще се изисква

    Коментиран от #14

  • 13 Как са четирите гръцки морячета

    7 20 Отговор
    Изписаха ли ги от болницата?
  • 14 Вашата?

    7 20 Отговор

    До коментар #12 от "осман":

    Ако имаш в предвид Лимнос си прав. Виж му снимките, виж огромната пробойна на носа.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Биг бойс

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "Вашата?":

    Като ми дойдеш ти на заден ход аз на преден кого ще заболи повече
  • 16 Критон

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "Вашата?":

    Кой снимки бе там са нарисували турците една бяла акула 😂😂😂😂
    дете в първи клас няма да повярва в това
  • 17 Абе турци

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Вашата?":

    Какво да види човек .. Проваленият, любителски, турски фотошоп? Отворете очите си, бяла акула с отворена уста е прикована към носа на кораба. Дори окото й се вижда, както и хрилете й..
  • 18 от турчин моряк не става

    22 8 Отговор
    всеки турчин, който търпи истината, нека влезе в сайта stoxos gr, за да види със собствените си очи какво се е случило с флагмана на турския флот
  • 19 Потъналя

    5 17 Отговор

    До коментар #10 от "bon voyage":

    От морските ълбини сранни неща чуваш ама по добре чети. Феса иска соблаго но вече търпението е изчерпано. Франция да не се перчи с ядрените си оръжия на Турция подкрепата е 3 ядрена сила.

    Коментиран от #21

  • 20 Info

    19 4 Отговор
    В писмо до Лондон Таймс, 25 фигури от британската политика, литература и изкуства, изразиха своята загриженост относно ескалиращите заплахи и реториката на Тайип Ердоган в Беломорието и източното Средиземноморие.

    В писмото се подчертава, че отказът на Турция да подпише Конвенцията на ООН за морското право представлява умишлен опит да лиши островните държави от техните права, като отбелязва, че позицията на Ердоган предизвиква напрежение в региона, докато спазването на международното право , и Конвенцията на ООН за морското право е единственият начин за стабилност в региона.

    В същото време те призовават европейските правителства, включително британските, да подкрепят Гърция и Кипър и призовават членовете на НАТО да изяснят, че предизвикателствата на Анкара са неприемливи.
  • 21 Критон

    20 6 Отговор

    До коментар #19 от "Потъналя":

    Грешиш Китай не е с турците

    Коментиран от #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Честито на аскера

    23 6 Отговор
    Днес кюрдите свалиха и два турски въртолети

    Коментиран от #25

  • 24 a bee

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "bon voyage":

    Намали малко !Ще е най кратката война и ще
    се появи Южна Македония и Източна Албания !
    (никой не ще Булбария на четири морета !)

    Коментиран от #32

  • 25 a bee

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Честито на аскера":

    Последните два на Аскера ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Че Го Барат сополив

    18 9 Отговор
    Казват, че турския флот направил огромна поръчка на памперси за многократно използване, както и шалвари с връзки на крачолите( уникално турско изобретение- по този начин се предотвратявало изтичането на фекална маса при среща с гръчките фрегати). И най-после ще живне турската икономика, че стая лиретка ептен го забатичаха комшиите..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Онзи

    9 4 Отговор
    Турция няма да отстъпи енергииния ресурс на Франция. Турция още с покупката на С400 се дистанцира от НАТО и си мисли за своята чолитика
  • 30 Бачо Киро

    15 5 Отговор
    Марийо, кво си чела, кво си запомнила... Пълна каша... Много важно какво писали турците... И това е точно случилото се след "заплахата" на умника Ердоган. Има траекториите на корабите, всичко. Снимки и видео на наклонения Кемал Рейс, дето Лимнос го разпра, понеже гръцкият капитан не е бил съгласен той да бъде разпран.
    Гръцка подводница е тормозела Оруч Рейс и това е причината за заплахата на Ердоган. Гърците трябвало да си го получат. Капитанът на Кемал Рейс променя курса и тръгва да разпори лявата страна на гръцката фрегата Лимнос. Гръцкият капитан очевидно не е бил съгласен и след неговите маневри Лимнос разпорва дясната страна на Кемал Рейс, която наклонена се разкарва. След случката Лимнос нормално участва в ученията, докато Кемал Рейс не само не е вече там, а дори е с изключен предавател... Да го кажем по нашенски - изниза се кат бит патладжан... А турците дори сами публикуваха видеото с наклонената фрегата Кемал Рейс 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 31 Бачо Киро

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Има снимки на допотопният лимнос":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ти си много зле... Самите турци пуснаха видеото с наклонената Кемал Рейс, която се изниза кат бит пеераз и дори си изключи предавателя, за да не гледат къде ближе раните. Лимнос си направи ученията след инцидента, ти ги прати с дупка в Пиреос... Има достатъчно снимки след инцидента, буквално има одраскано на носа, който е най-здравото място... Имал бил огромна дупка 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #33

  • 32 Критон

    13 9 Отговор

    До коментар #24 от "a bee":

    Италия също така си го мислише през втората световна ама многобройната и съвремената и армия била разгромена от гърците.
    За разлика от тогава сега са въоръжени до зъби гърците и по моите изчисления ако тръгне война ще граничим с Кюрдистан
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Татара

    6 7 Отговор
    Защо все гръцкият вестник, гръцката телевизия какво е казала. Защо трябва да чуваме само тях, ами дайте турската телевизия какво показва. Ще разберем тогава коя от двете страни говори истината. гърците освен , манипулации, интриги , лъжи и да агитират ЕС , друго не знаят. Най калпавия, мръсен и мързелив народ в ЕС са гърците., години наред рекетираха ЕС.Защо не пишат и казват , че островчето за което по горе става на въпрос, е на 500-600км от атина. И на около 2км от Турция (Каш) .И се чудя как може, да са толкова нагли и долни, че да претендираш всичкото(море) е тяхно. Ами те могат някой ден, да претендират че нашето черноморие е тяхно! За наглеците и подлите, няма срам !

    Коментиран от #35

  • 35 Крали Марко

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Татара":

    Таратор, има израз:"де юре,....де факто" Има договор на повече от 100години и той определя морските граници м/у Турция и Гърция! Във всеки офис, училища, кметства , НАВСЯКЪДЕ. а и в домовете гърците са окачили до нац. знаме и православните символи и политическа карта на Гърция и наистина всичките острови и камъни (без 5,6) до под носа на фесовете е гръцко! Дразнят се турците но нямат право да ровят морето! И аз виждам Бяло море от Рожен яд ме е ама това е- нямаме България на 100 морета😣
  • 36 Крали Марко

    2 2 Отговор
    И Вова Путин може би го е яд за Аляска-прецака се царя продаде я на грингос! А и морската граница м/у Гърция и Турция я прокараха тогавашните "велики" сили нарочно така!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ртр

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Критон":

    Китай е там дето е пазара за стоките му
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания