Last news in Fakti

18 Август, 2020 13:17 1 493 6

Естония иска събиране на Съвета за сигурност заради Беларус

  • беларус-
  • протести-
  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • александър лукашенко-
  • естония

Напрежението в Беларус възникна след преизбирането на Лукашенко за президент

Естония иска събиране на Съвета за сигурност заради Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Беларус. Причината – тя е потенциална заплаха за международната сигурност, смятат в прибалтийската република.

„Разбира се, че сме разтревожени от евентуална руска военна намеса в Беларус – такъв сценарий не може да бъде изключен, но аз лично се съмнявам в него. Защото Русия също би жертвала много“, коментира външният министър на Литва Линас Линкявичус. В момента Естония е една от десетте непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предложи да посредничи за разрешаването на кризата в Беларус.

Утре европейските лидери ще обсъдят спешно въпроса чрез видеоконферентна връзка, предаде bTV. Очаква се те да наложат санкции на определени беларуски официални лица и да изпратят послание към Русия да не се намесва. Хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на нова демонстрация в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко. Напрежението в Беларус възникна след преизбирането на Лукашенко за президент за шести мандат.

Той е на власт от 1994 г.  Беларуската опозиция, която проведе в неделя най-голямата демонстрация в историята на страната с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил преизбран с помощта на сериозни измами и настоява властта да бъде предадена на нейния кандидат на изборите Светлана Тихановска, която междувременно намери убежище в Литва. Снощи демонстрантите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на „политически затворници“, настоявайки за тяхното освобождаване. 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3,14К

    8 0 Отговор
    На заседанието да се обсъди и ситуацията в България.
  • 2 Соросоид

    12 0 Отговор
    Баш точно в Съвета за сигурност ще обърнат внимание на Естония. Отваряме уикипедия и четем - 1.3 мил. население. Там няма да прочетете, че към 18.08.2020 имат $3 754 834 584 държавен дълг, населението е с отрицателен прираст и внимание - въпреки, че я сочат за най-успешната малка държава, естонците масово емигрират - т.е. образованата "средна" класа бавно и сигурно се стопява. Икономиката им е ориентирана изцяло към услугите, а КОВИД истерията няма начин да не окаже тежко влияние. Затова ако там са разумни, няма да се карат с големите си съседи.
  • 3 Гост

    11 0 Отговор
    Не зная защо, но цялата тази ситуация в Беларус страшно много ми напомня случилото се в Украйна, преди няколко години!
    Само на мен ли ме стои като някакво дежавю?!
  • 4 Бай Манчо

    10 1 Отговор
    По Телевизията показаха многохиляден митинг и го представиха като митнг на опозицията , но всъщност по същото време е имало и митинг в подкрепа на Лукашенко , който е бил около 100 000 - именно него са ни показали , сценарият е същият като в украйна , дано не се случи и същото - никой не прокопса от "демокрацията" .

    Коментиран от #5

  • 5 Облъчват ни

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Манчо":

    с дезинформация.
  • 6 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Я гледай....... Цял свят ще се намеси във вътрешните работи на една суверенна държава, ама Русия ще я предупредим / ние/да не се меси. И най-много са разтревожени Вилнюс и София. Особено последната - понеже всичко и е наред........
    Ако някой е независим от САЩ и НАТО в Европа , трябва да бъде разпердушинен, без промишленост, без селско стопанство, без здравеопазване и без образование и ......природните богатства оттатък океана !? Не кой и защо "скача" в Белорусия - само след 10-15 години ще се хапят, където не се стигат... И ние "скачахме......
Новини по държави: