18 Август, 2020 15:12 1 668 2

Тайван отвори представителство в Сомалиленд

  • тайван-
  • сомалиленд-
  • сомалия-
  • африка-
  • представителство-
  • дипломация-
  • съюзник-
  • китай-
  • мисия-
  • сътрудничество

Двете страни се радват на приятелски отношения и споделят обща болка - непризнаването им като независими държави от международната общност

Тайван официално откри представителство в Сомалиленд, независима държава, намираща се в Източна Африка, в рамките на международно признатите граници на Сомалия.

Церемонията по откриването бе водена от Лу Чен-хуа, пратеник на Тайван в Самлиленд, и Ясин Хаги Мохамуд, външен министър на Сомалиленд, заявиха от тайванското външно министерство.

По време на събитието бе пуснато предварително записано съобщение от президента на Тайван Цай Ин-уен, а министърът на външните работи Джоузеф Ву направи изявление във видеоразговор.

Двете правителства подписаха споразумение за техническо сътрудничество, като Тайван ще изпрати техническа мисия в Харгейса, която ще бъда ангажирана да работи по различни проекти.

Във видеосъобщението на Цай, което бе споделено в нейния профил във Facebook, тя заяви, че приятелството между Тайван и Сомалиленд се основава на общите ценности като свобода, демокрация, справедливост и върховенството на закона.

Тя каза още, че Тайван се ангажира да работи със Сомалиленд в области като селското стопанство, рибарството, енергетиката, общественото здравеопазване, образованието и информационните и комуникационни технологии.

На свойред Ву даде дума да „разшири и задълбочи“ сътрудничеството между Тайпе и Харгейса, започнало през 2019 г.

Понастоящем Тайван има дипломатически отношения само с 15 държави в света, като се бори за международно признание, противопоставяйки се на натиска на Китай.

На 1 юли тази година по време на пресконференция Джоузеф Ву съобщи,че Тайван и Сомалиленд са подписали споразумение за обмен на представителства. Китай изрази неодобрението си, тъй като смята Тайван за част от своята територия, независимо че Република Китай (Тайван) не е бил под юрисдикцията на Китайската народна република (Китай) от 1949 г. насам.

Междувременно Мохамед Омар Хаги Мохамуг, първият представител на Сомалиленд в Тайван, пристигна по-рано този месец в Тайван. Все още не е известно кога Сомалиленд ще отвори своя офис в страната.

Сомалиленд обяви независимост през 1991 г. след гражданската война в Сомалия. Той също не е признат като отделна държава в международната общност, но има чуждестранни мисии в около дузина страни, според сайта на външното министерство.

Въпреки че Тайван има само 15 дипломатически съюзници, той поддържа икономически и културни служби в повече от 50 страни по света.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ender

    1 0 Отговор
    Тайван е част от Китай стига сте ни промивали мозъците!