Last news in Fakti

19 Август, 2020 11:50 3 030 2

Сърбия изгражда телена ограда на границата си със Северна Македония

  • сърбия-
  • северна македония-
  • граница-
  • карантина

Целта е да се предотврати евентуално масово нелегално преминаване на границата

Сърбия изгражда телена ограда на границата си със Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия започна да поставя телена ограда на границата си със Северна Македония при Прешево, за да предотврати евентуално масово нелегално преминаване на границата, съобщава вестник "Данас", като се позовава на Радио Свободна Европа.

Председателят на община Прешево Шчиприм Арифи казал пред РСЕ, че поставянето на телената ограда е част от договор с ЕС.

"Смятаме, че оградата е във функция на допълнително осигуряване на границите на страните извън ЕС от мигранти, които евентуално може пак да тръгнат по така наречения Балкански път", каза Арифи.

По думите му от тази гледна точка "оградата непряко допринася за процеса на европейска интеграция", предава БТА. 

РСЕ съобщава, че не е получило отговор от Европейската комисия на въпроса запознати ли са или консултирани с поставянето на ограда между Сърбия и Северна Македония.

По най-нови данни на Комисариата за бежанците в Сърбия от 20 юни, в 18 приемни центъра в страната е имало 4800 мигранти.

Националната авиокомпания Еър Сърбия възобновява полетите до черногорското крайбрежие от днес с полет Белград-Тиват и след това ще бъде изпълнен още един полет Белград-Подгорица, съобщава вестник "Новости". Авиокомпанията съобщи, че до края на летния сезон планира да извърши най-много 296 полета до дестинации в Черна гора.

От 21 август Еър Сърбия ще възстанови полетите и между Ниш и Тиват. Те ще бъдат изпълнявани два пъти седмично, в петък и неделя, до 20 септември.

От днес и черногорската авиокомпания Монтенегро еърлайнс възобновява въздушните връзки до Сърбия с полети от Подгорица до Белград и от Тиват до Белград.

Епидемиологът Предраг Кон не отхвърля възможността да бъде въведена карантина за сръбските граждани, които се връщат от чужбина, съобщава вестник "Курир". Кон посочи, че това е негово лично мнение.

С отварянето на границите епидемиологичният риск се увеличава и всеки, който казва нещо по-различно, "не знае какво говори", каза той.

"Трябва да обсъдим това. Мерките по отношение на Босна и Херцеговина и Черна гора до голяма степен са под влияние на политиката. Няма да говоря повече за това", каза Кон.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    6 2 Отговор
    Макетата с чугунени глави и промити мозъци от измислен и наложен македонизъм трябва да бъдат оградени с високи телени огради от всички страни.Те са вредни за всички комшии!
  • 2 Димитров

    1 0 Отговор
    Никой не може да каже колко от 2-та милиона жители на РСМк страдат от радикален македонизъм, и колко са запазили родовото си българско самочувствие...при едни избори би могло цифрите да дадат отговор ако са заложени за отговор...