19 Август, 2020 12:48 3 217 0

Тази държава е с най-строгия граничен контрол в Европа

  • финландия-
  • мерки-
  • контрол-
  • граница-
  • коронавирус-
  • пандемия

Граничната политика на Финландия е най-строгата в ЕС

Тази държава е с най-строгия граничен контрол в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландия премахна повечето страни от "зеления списък за пътуване", като само пристигащи от шепа държави ще могат да влизат в страната без ограничения, обяви правителството, цитирано от AFP.

По-твърдите правила, които са с цел предотвратяване разпространението на коронавируса, означават, че само хората от Италия, Унгария, Словакия, Естония и Литва ще могат да влизат в скандинавската държава, без да доказват, че имат валидна причина за пътуване и да се самоизолират за две седмици, предаде News.bg.

Пристигащите от няколко държави извън ЕС, включително Грузия, Руанда и Южна Корея, ще продължат свободно да влизат според новите мерки, които ще влязат в сила през следващия понеделник. "Граничната политика на Финландия е най-строгата в ЕС, защото искаме да запазим относително добра вирусна ситуация във Финландия", обяви вътрешният министър Мария Охисало на пресконференция.

От юни правителството съобщи, че ще пуска пристигащи от държави с по-малко от 8 нови случая на коронавирус на 100 000 души през последните две седмици, макар че властите сега направиха изключение за държави с под 10 случая. Въпреки че това мерките на Финландия са далеч по-стриктни от на съседите си, Норвегия пуска от държави, където има до 20 нови случая на 100 000 души.

Финландия е една от държавите в Европа с най-малко случаи на коронавирус, като последните две седмици регистрира само 5,3 случая на 100 000 души, въпреки че броят им се увеличава. Охисало също обяви, че рестрикциите на сухопътните граници на Финландия с Швеция и Норвегия ще бъдат разхлабени, за да се позволи на граждани от двете страни на границата по-лесно да изпълняват ежедневните си задачи. По време на среща на кабинета министрите също обсъдиха забрана на полетите от северномакедонската столица Скопие заради висок брой на заразените, каза транспортният министър Тимо Харака.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА