20 Август, 2020 16:40 2 532 15

Орбан призовава Централна Европа да се обедини около християнските си корени

  • орбан-
  • унгария-
  • лгбт

"Западна Европа експериментира с безбожен космос, семейства на дъгата, миграция и отворени общества“

Централноевропейските нации трябва да се обединят, за да запазят своите християнски корени, тъй като Западна Европа експериментира с еднополови семейства, имиграция и атеизъм, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в четвъртък. Това предаде Reuters.

Орбан, националист, който е на власт повече от десетилетие, говори на събитие за откриване на паметник в памет на Трианонския договор, който e подписан след Първата световна война и доведе до преначертаването на картата на Европа.

„Западна Европа се отказа от християнска Европа и вместо това експериментира с безбожен космос, семейства на дъгата, миграция и отворени общества“, заяви Орбан.

Унгарският премиер обясни, че паметникът, който представлява рампа с дължина 100 метра и ширина 4 метра и е издълбан на улица близо до сградата на парламента в Будапеща, е призив към централноевропейските нации да укрепят съюза си и да се съберат около това, което той нарича „полски флагман“.

В Полша, основен съюзник на Унгария в централна Европа, управляващата партия Право и справедливост преследва социално-консервативна платформа, откакто дойде на власт през 2015-а, превръщайки противопоставянето на „ЛГБТ идеологията“ в основен план на своята избирателна стратегия.

В Унгария защитниците на правата на човека твърдят, че враждебността към хората от ЛГБТ+ обществото се е увеличила, след като Орбан спечели трети мандат през 2018-а.

Самият унгарски премиер рядко е критикувал еднополови семейства, но председателят на Парламента приравнява гей осиновяването с педофилията.

Миналия уикенд две знамена на дъгата бяха съборени от сградите на общините в Будапеща, което предизвика предупреждение от американското посолство, че неонацистките групировки не трябва да се толерират.

Много унгарци все още гледат на Трианонския договор като на национална травма, тъй като той отнема две трети от територията на страната и оставя милиони етнически унгарци да живеят в сегашните Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна.

По стените на паметника посетителите могат да прочетат имената на повече от 12 000 села и градове, които са били част от Унгария преди договора. 

Орбан предостави гражданство на етнически унгарци, живеещи извън границите на страната, а също и правото да гласуват на избори като част от усилията му да възстанови нараненото чувство за национална гордост. Гласовете им помогнаха на националиста да си осигури силно мнозинство на парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2337

    48 4 Отговор
    Именно за това е трън в очите на "Европа", заради консервативното си мисле.Дълбоката държава не харесва консерваторите.
  • 2 0809

    45 0 Отговор
    Розовите
    педа ли ще гризнат дръвчето в унгария
  • 3 БРАВО ОРБАН

    44 1 Отговор
    За за хиляди пъти за
  • 4 Гъдью

    13 20 Отговор
    Евала един истински мъж, а не като протестиращите мъжаги дето рипат на жени с деца. Искам ги.
  • 5 Страшният съд

    5 32 Отговор
    Орбан , който е затънал като наш Боко с далавери , приемам критиката , Орбан даде нещо на народа , да де ама е същия ....пич..да не кажа друго и си прави далавери. И накрая какво? Ще ми говорят за християнски ценности. То така лесно бе политици , с по 1 000 000 евро в чекмеджетата и Христос......айде де!

    Коментиран от #13

  • 6 Орбане

    12 1 Отговор
    Навремето протестантите в Унгария продадоха град Буда на Османската империя, добре че Хабсбургите поправиха тая подлост
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бегай бе

    5 21 Отговор
    Религията си я пазете за себе си, религии наложени насила с терор и кръвопролития са за у фекалната яма, религията най-голямото падение на човечеството. Науката и атеизма ще ви спасят......
  • 9 Ама

    26 3 Отговор
    Много е прав Орбан.
  • 10 Конник

    21 3 Отговор
    Вярата спаси България. Без нея сме една пълна нула!
  • 11 Смешко

    2 8 Отговор
    Да не сме евреи, че да имаме християнски корени? Утре чалмите ще циврят, че сме имали ислямски корени 😆 Европейците имаме само едни корени - Европейски. Нищо общо с тия примати, евреи и чалми.

    Коментиран от #12

  • 12 ц-ц-ц

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Смешко":

    Какво общо имат евреите с християнството, невежо? Христос също не е бил евреин.
  • 13 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Страшният съд":

    😂 абсолютно. Нали и тиквун говори пред икони хахахаха. Само меча ги оправя такива "християни"
  • 14 Рошко

    0 4 Отговор
    А той истински вярващ християнин ли е?

    Коментиран от #15

  • 15 Мъдьо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Искаш ли да разбереш?
Новини по държави: