Last news in Fakti

21 Август, 2020 09:33 2 747 10

Отбой! Тръмп ще изтегли американските войски от Ирак

  • сащ-
  • ирак-
  • пентагон

Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната

Отбой! Тръмп ще изтегли американските войски от Ирак  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да изтегли всички американски войски от Ирак колкото се може по-скоро, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Тръмп направи това изявление по време на среща с иракския премиер Мустафа ал Казими в Белия дом в четвъртък, на която двамата обсъдиха начини за овладяване на проиранските милиции в страната и за борба с постоянната заплаха от "спящи клетки" на "Ислямска държава".

"Ние очакваме деня, в който няма да бъде нужно да сме там", каза Тръмп. Той заяви, че американските сили ще се изтеглят скоро и изрази надежда, че те ще оставят страна, която ще бъде в състояние да се отбранява сама.

На въпрос за графика на американското изтегляне, Тръмп се обърна към държавния секретар Майк Помпео, който отговори: "Президентът е заявил ясно, че иска да намалим нашите сили до минимално равнище колкото се може по-скоро. Това е задачата, която той ни е поставил, и ние работим с иракчаните да я изпълним".

В момента в Ирак има над 5000 американски военнослужещи. Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    23 10 Отговор
    Путин му е наредил да се разкара от там...

    Коментиран от #9

  • 2 Рошко

    14 4 Отговор
    Дааам и ги мести в източна Европа, ся ние тука сме наред
  • 3 Деко

    11 6 Отговор
    Е американците све си изтеглет войските.Това им е 3 то изтеглят 3000 а вкарват 10000
  • 4 Без сантименти

    23 5 Отговор
    САЩ тотално губят влиянието си по света--изгубиха Сирия,бягат от Афганистан,сега бягат и от Ирак...Удариха на камък с Иран,СКорея ги направи смешни...-дори една финансово закъсала Венецуела ги изгони като псета от земята си.Европейците все по-често взеха да се озъбват на Вашингтон,Турция ги разиграва като ученичка...А за Русия и Китай да споменавам ли...?

    Коментиран от #8

  • 5 big

    11 3 Отговор
    Тръмп мисли като бизнесмен и действа като такъв, но накърнява интересите на военните, на военно-промишления комплекс, а донякъде и на вече бившите военнослужащи - излизат на борсата. Той ще икономиса пари, ще спаси живота на американците там, но ....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ердоан

    1 10 Отговор
    Няма страшно, аскерът вече ги замества повече от успешно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ернесто

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Направо, по суша в НАТО- територия посока, Румъния, и България ,ние сме опората на САЩ, в цяла източна Европа.
    На нас, държава не ни трябва, да дадат" някой лев", на Борисов,
    по добре!
    Сега, ще дойдат и предплатените ,ф-16 без въоръжение ,но на нас не ни трябваТ , ще стрелят тези, които могат, тези, които не могат, да катапултират ,самолети бол , и пари има ,ако не могат, Борисов ще им даде "някой лев", посмъртно, ПАЧКИ!
    От личния му фонд, "Български камикадзета за САЩ"!
    "Някой лев"= на ,от милион , нагоре!
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Щом е осигурена иракската доставка на нефт за рафинериите на Буш в САЩ, възможно е 2-3 хиляди войници да се прехвърлят на границите на Белорусия с Украйна, Полша, Литва и Латва.Нека на Лукашенко гащите да "треперят" ! Г-н Д.Тръмп баламосва хората. Нали щеше да изтегля солджърите от Афганистан.... Какво стана - няма достатъчно камиони и самолети ??