25 Август, 2020 18:29 3 770 11

Младич дойде на заседанието в съда в Хага, адвокатът му: Неуместно е!

  • ратко младич-
  • югославия

На 22 ноември 2017 г. Ратко Младич бе осъден от Международния трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на военните закони

Младич дойде на заседанието в съда в Хага, адвокатът му: Неуместно е! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Започна заседанието на Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните престъпления в бивша Югославия в Хага в процеса на бившия командващ босненската сръбска армия Ратко Младич, предаде ТАСС.

Младич присъства в залата, а във връзка с епидемията от коронавирус някои съдии участват чрез видеовръзка.

В началото на заседанието председателстващият съдия Матимба Ниямбе напомни, че апелативните изслушвания не са преразглеждане на делото и призова страните да се въздържат от повторение на вече известните факти и да се съсредоточат върху грешките, допуснати в хода на разглеждане на делото. Тя призова страните също така да бъдат внимателни в изказванията си, за да не разкрият личностите на ползващите се от защита свидетели.

Присъстващите в залата са с маски. Освен това графикът на изслушванията е коригиран и предвижда по-продължителни паузи, за да бъде дезинфекцирана залата.

Междувременно адвокатът на Младич заяви, че провеждането на апелативни заседания по делото на бившия командващ армията на босненските сърби е неуместно заради здравословното му състояние. 

Генералът е прекарал в затвора три инсулта и инфаркт, заяви във вторник адвокатът на Младич - Драган Иветич в Хага, предаде ТАСС.

Смятам за свое етично и професионално задължение да заявя несъгласието си с решението на мнозинството /съдии/ за провеждане на апелативни изслушвания, каза той. Като основание за това адвокатът изтъкна лошото здравословно състояние на Младич, което не му позволява да се подготви подобаващо.

Аз не мога да бъда мълчалив участник. Защитата е длъжна да заяви своето възражение във връзка с провеждането на тези слушания. Те са неуместни и могат да доведат до съдебна грешка, каза адвокатът.

Днес започнаха изслушванията пред Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните престъпления в бивша Югославия в Хага в процеса на бившия командващ босненската сръбска армия Ратко Младич. Във връзка с пандемията от коронавирус някои съдии участват в заседанието чрез видеовръзка. Всички присъстващи в залата на съда са с маски.

На 22 ноември 2017 г. Младич бе осъден от Международния трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на военните закони. Той иска от апелативния механизъм на ООН да отхвърли всички присъди и да го оправдае или да нареди повторение на съдебния процес.

Сред най-тежките престъпления, в които бе обвинен генералът, са обсадата и продължителният обстрел на Сараево, нехуманното отношение към затворници в пленническите лагери и държането на служители на ООН като заложници. Младич бе осъден и за геноцид в Сребреница, където през 1995 г. водените от него босненски сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмански мъже и момчета.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 no name no face no number

    28 3 Отговор
    Човека е защотавал родината си , да съдят американците за атомните бомби в Япония, Бомбите с Уран в Югославия, Нсшествията във Виетнам Ирак Либия, Авганистан Сирия Корея и мнооого други да не изреждам, този съд е нсй малкото жалък, как можеш да съдиш хора от държави, които нямат нищо общо с ЕС в Хага да не сте господариъе на света? По какви закони го съдите след като той е югославски граждснин и е изпълнявал югославски закони. Нагли сте заедно със сащ

    Коментиран от #7

  • 3 no name no face no number

    17 0 Отговор
    Защо изтеглихте статията? Защото правдата не ви оттърва тоеа е ксто плюенето по соца верно имаше и негативни страни,но не може да отричате и положителните му страни които бяха в пъти повече от колкото в нсстоящата демокрация и не визирам само БГ ами целивт ЕС, който опознах лично доста добре и не ме впечатли
  • 4 no name no face no number

    8 0 Отговор
    Благодаря сега се появи отново.
  • 5 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    А че сега ислямистите не безчинстват из цяла Европа а? Под човеци разбират само от куршум.
  • 6 Gen Gurko

    13 0 Отговор
    Пуснете Младич веднага на свобода! Той е герой, а босненските мюсюлмани не са свети води ненапити. Престъпленията им са безчет.
  • 7 Миро

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "no name no face no number":

    По добре няма как да бъде казано
  • 8 БОЙКО КОГА

    6 1 Отговор
    ЩЕ ГО СЪДЯТ ЗА ГЕНОЦИДА В БЪЛГАРИЯ?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Чича ти Сам

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОЙКО КОГА":

    И Той е кучи син, но наш кучи син!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чебурашек

    1 0 Отговор
    Що германци са с руска семка.Хаха вие кво си мислите че навлезлите руски войски не ся поляли обилно семе в Берлин при капитулацията 1945-та да да.
Новини по държави: