Last news in Fakti

28 Август, 2020 18:26 3 228 9

Доставиха един от най-важните елементи на атомната централа в Турция

  • аккую-
  • русия-
  • турция-
  • аец-
  • атомна централа-
  • росатом

АЕЦ „Аккую“ ще е защитена и от най-тежките аварии

Доставиха един от най-важните елементи на атомната централа в Турция - 1
Снимка: Akkuyu Nükleer

На строителната площадка на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция бе доставен най-важният елемент от пасивната система за безопасност на втори енергоблок – уловителят на стопилката. Височината на корпуса му е 5,8 метра, а диаметърът е 6,1 метра. Уловителят представлява 169-тонен стоманен конус, който в случай на извънредна ситуация ще задържи стопилката от активната зона и ще предотврати излизането на радиоактивни вещества извън реакторния цех. По този начин АЕЦ „Аккую“ е защитена и от най-тежките аварии.

Съвременните атомни електроцентрали с реактори от поколение 3+ са оборудвани с устройство за уловител на стопилката. Сред характеристиките му за максимална безопасност са висока сеизмична устойчивост, повишена хидродинамичност и здравина при удар.  Уловителят на стопилка е произведен в руското предприятие „Тяжмаш“. Монтажът на устройството във втори енергоблок на централата е планиран за ноември 2020 г. Теглото на уловителя, заедно с вътрешното оборудване, ще достигне 668 тона след завършването на монтажа.

„Най-активните дейности се провеждат на първи енергоблок на централата – тази година планираме да завършим външните стени на централната зала. През следващата ще инсталираме корпуса на реактора.  През август 2021 г. ще започнем заваряване на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза генералният директор на проектната компания „Аккую Нуклеар“ Анастасия Зотеева. По думите ѝ за първи енергоблок са произведени 4 парогенератора в предприятието на „Росатом“ – „Атоммаш“.

„След като те бъдат доставени на площадката, очакваме корпуса на реактора. През тази есен ще инсталираме уловителя на стопилката във втори енергоблок.  Едновременно с това се изграждат и други спомагателни обекти – строително-монтажни бази, съоръжение за съхранение на гориво, тунели“, допълни още Зотеева.

Към момента строителни дейности се извършват на три енергоблока на АЕЦ „Акуую“. Те се осъществяват под контрола на независими инспектиращи организации и националния регулатор - Агенцията за ядрено регулиране (NDK), както и от експерти на международната инженерна компания Assystem.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво ли

    12 1 Отговор
    стана с нашия гюл?
  • 2 Сюлейман ага

    23 5 Отговор
    Велика държава с велик нациоаналист лидер.
  • 3 Рошко

    30 1 Отговор
    Могат имат бачкат строят, тука се руши гради краде ремонтира и пак се краде, от нас
  • 4 ха-ха

    2 14 Отговор
    Най-важните елементи - часовниковия механизъм и детонатора.

    Коментиран от #5

  • 5 Супер тъпчо

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха":

    Цяла България и половин Турция.

    Коментиран от #6

  • 6 Също

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Супер тъпчо":

    И Гърция ще намаже.
  • 7 не може да бъде

    16 0 Отговор
    Според темповете за изграждане на Белене ,докато изберем "стратегически партньор" някой енергоблок от турската централа ще заработи,след което вероятно ще отпадне тнеобходимостта от "стратегически партньор",и от Белене изобщо!Тогава обаче ще се появи нуждата от едно "хъбче",с което да диверсифицираме доставките на ток!Интересно е наистина откъде ще може да се доставя ток освен от Турция!?
  • 8 Цветанато цъвтанов

    5 1 Отговор
    Ко стаа с на Бую гьола, дето го плати един милярд на Путин Велики да не му резне тиквата?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: