30 Август, 2020 19:07 7 877 24

Великобритания планира нечуван ръст на данъците

  • великобритания-
  • данъци-
  • ръст-
  • икономика-
  • борис джонсън

Британското министерство на финансите вече оповести плановете си да увеличи данъка върху корпоративните печалби

Великобритания планира нечуван ръст на данъците - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на Обединеното кралство разработва планове за най-голямото увеличение на данъците от десетилетия, за да компенсира бюджетните загуби заради наложената национална карантина през пандемията от коронавируса. Това се твърди в статия на “Сънди Телеграф”, според която финансовият министър Риши Сунак възнамерява да събира годишно до 25 милиарда британски лири (33,3 милиарда долара), предаде БГНЕС.

Правителствени източници потвърдиха пред вестника, че служителите на финансовото министерство обсъждат възможността за повишаване на основната данъчна ставка за продажба на активи от 10% на 20% и данъка върху продажбата на втори апартамент или къща от 18% на 20%. За по-заможните граждани, които плащат данъци с по-висока ставка, размерът на таксата може да бъде увеличен до 40% (от сегашните 28% и 20%). Разглежданите предложения включват също намаляване на пенсионните обезщетения, въвеждане на данък върху онлайн продажбите, увеличение на акцизите на горивата, и други такси.

Британското министерство на финансите вече оповести плановете си да увеличи данъка върху корпоративните печалби от 19% на 24%, което допълнително ще привлече 12 милиарда паунда (16 милиарда долара) към бюджета през следващата година, и 17 милиарда паунда (22,7 милиарда долара) през 2023-2024г. Увеличението на ставките предизвикаха силно негативни отзиви от бизнеса, който и без това претърпя значителни загуби по време на пандемията, а оцеляването на много компании беше застрашено.

Финансовият министър Сунак, обаче, обяснява логиката си за повишение на корпоративния данък с мотива, че дори след увеличението му, данъкът върху доходите ще бъде по-нисък, отколкото в страни като Германия, Франция, Италия и Испания. “Сънди телеграф” посочва още, че бюджетните разходи на държавата за изплащане само на заплати на 10 милиона души, които са били принудително пуснати в отпуск поради пандемията, възлизат на 31,7 милиарда британски лири (42,3 милиарда долара) до края на юли, като се увеличават с 14 милиарда британски лири всеки месец. На този фон размерът на държавния дълг на Обединеното кралство през юли за първи път надхвърли границата от 2 трилиона британски лири, надхвърляйки дори размера на БВП на кралството. 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко Прошков

    37 14 Отговор
    Такива снимки с пари причиняват абстиненция на Бойковото чекмедже. Що го мъчите?

    Коментиран от #12

  • 2 Пеевски

    9 16 Отговор
    У нас това няма да го допусна.
  • 3 Англичаните

    42 5 Отговор
    са свикнали да казват на мързела свобода,ако нямат кинти за пиене и ядене ще бутнат двореца на кралицата!
  • 4 kick

    39 10 Отговор
    Дърпат вода вече английските свини
  • 5 РЕАЛИСТ

    52 7 Отговор
    Значи налагаш глупави мерки заради вируса, а после увеличаваш данъците, че нямало пари. Кой спря хората от работа и затвори бизнесите. Да не би някой да го е искал. А сега плащай, че няма пари. Да бяха мислили предварително.
  • 6 Бурканбанк

    30 9 Отговор
    А така - увеличете данъците та да си ускорите политическата смърт (а защо не и физическата). Явно зимата британците ще ядат печено Джонсънско. Днеска имаше огромен протест срещу мерките срещу измисления вирус на тия пак не им идва акъла в главата. Еми ще си теглите последствията съвсем скоро.
  • 7 Economist

    21 5 Отговор
    Вместо да вдигат данъците, могат просто да пуснат печатницата за пари... Така на всички ще им влезе по меко и пропорционално :))

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1-20

    43 8 Отговор
    Съвсем го закъсаха. Назначили са индиец за финансов министър и сега мaнгaла ще ги дере живи. Ако не се бяха напълнили с емигранти от бившите си колонии, нямаше да стигнат дотук.

    Коментиран от #13

  • 10 Blackthorn

    21 3 Отговор
    Остава да залагаме колко време ще отнеме докато отвлекат малките принц и принцеска срещу откуп ;)
  • 11 Бурканбанк

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Economist":

    Много държави (начело със САЩ) пуснаха печатницата за пари и ще си теглят последствията за това (инфлация). Ако ставаше с печатане на пари никой нямаше да се притеснява за икономиките на държавите и за предстоящата икономическа криза.
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко Прошков":

    Мачкай , бай Ххоронас тия алчни дърти албионци.. мачкай
  • 13 Човек

    17 21 Отговор

    До коментар #9 от "1-20":

    И какво като финансовия министър е индиец. Какво общо има това с новината? В Булгаристан като си имаме Бай Ганьо мафиота министър председател, голяма гордост. Мутренска държава с мутри чисти българи. Расизмът ви няма край бре. На този свят не са само българите. Срам си държавата.

    Коментиран от #15

  • 14 Де ка

    13 4 Отговор
    Ами да намалят бюджета на краловското семейство.Замаци знаци и ...замъци.
  • 15 Ха-ха

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    Абе смешен, защо не идеш да живееш в Столипиново бе? Или в Индия? Демографията е съдбата на един народ. Ако искаш някой да ти свърши българска работа, ти трябва българин, ако искаш турска, риска, германците и др същото. Ако искаш циганска работа, си взимаш индианец. Това е като математика за 2ри клас, не е кой знае какво.
  • 16 Тарзан

    10 2 Отговор
    Напускаййййй островаааа!!! Станете мигранти!!!
  • 17 дявола

    23 1 Отговор
    Каквото съм казал все е станало.И там бавно и сигурно затъват и огладняват
  • 18 Яхве

    14 0 Отговор
    То безплатно няма. Ако им бяха казали на ингилизите таз новина преди реферндума ???????
  • 19 еми

    20 3 Отговор
    Тези - надмени, лицемерни, хитри и подли колонизатори изглежда с всеки изминат ден губят почвата под краката си нямат вече както преди заграбени колонии все по-малко остава възможност им за грабеж както нямат армия способна да воюва и да завладява и окупира нови колонии така и икономически потенциала им е нисък .
  • 20 BreTax

    14 1 Отговор
    А, да им е честит брегзита! Преди бяха един мрачен остров в Европа. От сега нататък ще си бъдат просто един самотен мрачен остров. И роби на краварите за отмъщение.
  • 21 Вършило

    9 0 Отговор
    Какво хубаво британско име има министъра - Риши Сунак
  • 22 Стрелата

    6 2 Отговор
    Ала бала ама дадоха по4000 пандура безвъзмездно на всички работещи а в бгто 1 Гол и кредити айде успешен ден ама гербажиите пишат само това което им изнася успешен ден на всички бесхаберници.

    Коментиран от #23

  • 23 Дадоха им да...

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стрелата":

    И сега ще си ги вземат с данъците обратно.
  • 24 Jonny English

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера само защо толкова мразите британците
Новини по държави: