Last news in Fakti

31 Август, 2020 11:55 2 956 47

Американското разузнаване смята, че Китай е по-сериозна заплаха от Русия

  • джон ратклиф-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • разузнаване-
  • заплаха-
  • армия

Китай представлява най-голямата заплаха за икономическото, военното и технологичното господство на Америка

Американското разузнаване смята, че Китай е по-сериозна заплаха от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Някои членове на Конгреса умишлено се опитват да заблудят американската общественост, че Русия представлява по-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ, отколкото Китай, заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф за “Фокс Нюз”, предаде БГНЕС.

Той бе помолен да коментира решението за прекратяване на устните брифинги на разузнаването по въпросите на сигурността на предстоящите избори през ноември. Няколко минути след края на един такъв брифинг редица членове на Конгреса отидоха при представители на различни медии и „изляха“ класифицирана информация към тях с политически цели, отговори Ратклиф. Според него политическата цел е била да се създаде фалшива картина, че Русия представлява по-голяма заплаха за националната сигурност от Китай.

Не бих искал да омаловажавам Русия. Това представлява сериозна заплаха за националната ни сигурност, но заплахите от Китай са много по-сериозни, продължи ръководителят на американското разузнаване. Тези, които твърдят друго, просто политизират разузнаването за свои цели”, каза той. Представители на Демократическата партия веднага се възползваха от отмяната на брифингите, за да обвинят президента на САЩ Доналд Тръмп в опит да се ограничи предоставянето на класифицирана информация на Конгреса, сякаш разчитайки на руска подкрепа в навечерието на изборите. В този смисъл говориха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джоузеф Байдън и ръководителят на специалната разузнавателна комисия на долната камара на Конгреса Адам Шиф. Шиф, отговаряйки на въпроси на Си Ен Ен, обвини републиканската администрация в опит да намали опасността от руска намеса в изборите.

Прикриването на истината е прикриване, че Русия отново се намесва, за да помогне на президента да бъде преизбран, каза конгресменът. Американският президент в събота обясни отмяната на брифингите с факта, че американските конгресмени, за които са предназначени са изнесли и изкривили получената информация в пресата. Телевизионната компания Си Ен Ен беше първата, която уведоми, позовавайки се на своите източници, че Националната служба за разузнаване на САЩ допълнително ще се ограничи до писмени съобщения по горната тема. Останалите агенции за сигурност на изборите ще продължат да предоставят брифинги и редовна писмена информация на законодателите. Това са министерствата на правосъдието, отбраната и националната сигурност.

Темата за потенциалната намеса в изборите в САЩ редовно се повдига във връзка с твърденията на американските власти за участието на Русия в подобни действия през 2016 г. Москва многократно отрича подобни обвинения срещу тях. Както отбеляза през февруари прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, Кремъл съжалява, че с приближаването на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. ще се появяват все повече съобщения за предполагаеми руски опити за намеса в изборния процес. Според Песков подобни изявления нямат нищо общо с истината.

Китай представлява най-голямата заплаха за икономическото, военното и технологичното господство на Америка, каза Джон Ратклиф. Ратклиф твърди, че Китай провежда масирана и усъвършенствана кампания, като прави това, което не прави никой друг. Той увери, че като се вземе предвид децентрализираната система за преброяване на гласовете в САЩ, ще бъде изключително трудно за външните играчи наистина да повлияят на резултатите от предстоящите през ноември избори. Китай участва на местно, щатско и федерално ниво. Пекин заплашва да причини икономически щети на частни предприятия, фабрики и заетост, ако членовете на Конгреса не подкрепят прокитайския курс или не се противопоставят на твърдия по отношение на Китай курс на администрацията, обясни директорът на Националното разузнаване.

Той нарече Китай „най-голямата заплаха за господството на Америка в икономиката, военната област и технологиите“. “Те изразяват предпочитанията си към бившия вицепрезидент Байдън пред президента Тръмп, защото Тръмп е твърд към Китай”, обясни Ратклиф Според него КНР, действайки чрез посредници, прибягва до изнудване и сплашване на американски служители, предприемачи и законодатели. Китай прави това систематично и в голям мащаб като никоя друга страна, аргументира се той.

Ратклиф посочи Русия и Иран като пример за такива страни. „Русия иска да седне на масата на участниците на световния ред, а Китай иска да застане начело на тази маса“, изрази той своето мнение, отговаряйки на искане да се изясни как Китай се различава от Русия по този въпрос. Китай се опитва да оспори господството на САЩ, повтори ръководителят на американското национално разузнаване, позовавайки се на китайската инициатива за създаване на Икономически пояс на Пътя на коприната (Belt One Road), програма за привличане на таланти, развитие на комуникационни мрежи от пето поколение (5G).

На 7 август директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност (NCSC) Уилям Еванин направи изявление, че Русия, Китай и Иран се опитват да се намесят в американския избирателен процес. Според него, Русия се опитва да „очерни“ демократичния кандидат Джоузеф Байдън, а от своя страна Китай и Иран не искат преизбирането на Тръмп за втори мандат, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бурканбанк

    41 8 Отговор
    Правилно се страхувате. След като спретнахте бруталната гавра с коронавируса (една от основните цели, на която беше да срине икономиката на Китай) сега се гответе за китайско-руското отмъщение. Ще е брутално и ще е тежко. Най-вероятно няма да издържите на нея, защото сте пред гражданска война заради негърските революции.

    Коментиран от #8

  • 3 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    Не се връщай никога, от такива като теб полза нямаме.

    Коментиран от #10

  • 4 Сандо

    22 4 Отговор
    Американците ще се побъркат!Накъдето се завъртят - дебнат заплахи.И непослушниците се множат,и не искат да си плащат,че и ваксини измислят първи.Не е лесно да си хегемон,макар че е много сладко.
  • 5 Бесен Язовец

    9 21 Отговор
    Естественно, че богата страна със силна икономика е по-голяма заплаха. Русия е плашило дрънкащо оръжие и я държат на сиджир със санкции.Китай не се плаши от санкции,обаче.
  • 6 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    Ами що драскаш тук?Внимавай да не те докопа шизофренията.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    6 19 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Къде пък слагаш Русия.Тя не може себе си да оправи,щяла да отмъщава чак:)))

    Коментиран от #13

  • 9 Голяма

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    работа си свършил!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бурканбанк

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ще видим. Русия винаги е била подценявана от западните държавници и затова винаги ги е побеждавала.

    Коментиран от #19, #38

  • 14 Валентин

    21 3 Отговор
    Демосратите (у нас просто седерасти) навсякъде по света са с диагноза русофоби. И са готови да продадат и майките си за някой петак.
  • 15 Пинокио

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    Поне на карта виждал ли си я Канада. Като си българомразец какво правиш тук, в български сайт.
  • 16 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    никой не те пита за нищо.Какво си се разтролил!?Не ме интересува!
  • 17 Като бягаше,

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Стоянов гара разпределителна":

    някой гонеше ли те, продажнико на род и Родина?
  • 18 Бойко Чекмеджиев

    19 5 Отговор
    Значи е заплаха, защото може да я измести от челната позиция. Позиция която я имат заради шантажи и войни срещу други държави богати на природни ресурси, но искащи независимост на пазари, вътрешна и външна политика. Какво значи термина " заплаха за националната сигурност "? Да не би Китай или Русия да се преки военни заплахи за САЩ? Те последните имат безброй военни бази по света и постоянно ги разширяват, но другите били заплаха. САЩ подслушват и следят почти всеки значим политик в света( Меркел което и цял свят разбра) , но мрънкат за шпиони денонощно. Заплаха ли е буквално това, че ти вече не си конкурентно способен и гъвкав и другите световни играчи предлагат нещо по- добро? Например Северен поток. Щом моята фирма/ държава предлага по- качествена стока на същата или по - евтина цена, оти се сърдиш и налагаш санкции и притискаш и другите да го правят?Това не е ли пазарна икономика и капитализъм, точно с което САЩ се гордеят?
  • 19 А през...

    7 18 Отговор

    До коментар #13 от "Бурканбанк":

    Студената война? Русия е едно голямо нищо. Повечето техника е крадена от запада, компютри, калашници, атомни бомби, германски учени след всв, СССР се развива бързо заради огромните американски инвестиции. Знаете ли колко заводи са били построени в Украйна с Американски пари?

    Коментиран от #22, #23

  • 20 другарят

    15 3 Отговор
    Най-голямата заплаха за бандитите от фашистка Америка са болните им мозъци, които ги подлудяват! С това смятам ще се съгласи и най-големият соросояд-помияр в този форум!
  • 21 Факт

    16 4 Отговор
    И с пълно основание. САЩ си прехвърлиха цялата индустрия в Азия от алчност и сега ще берат плодовете на това решение.
  • 22 Бурканбанк

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "А през...":

    Не, не знам. Знам, че Русия винаги е била подценявана и не им пречи пак да ги подцените. Тези, които са пред разпад са американците и Европейският съюз. Русия е стабилна.

    Коментиран от #36

  • 23 676

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "А през...":

    Колко?

    Коментиран от #24

  • 24 Ти па сега

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "676":

    и питаш. Не знаеш ли колко им е висок стандартът на украинците?

    Коментиран от #26

  • 25 Кристиян Вигенин

    6 24 Отговор
    Велика Америка е икономически,военен и технологичен лидер и ще остане такъв още дълго време.Няма страна по света,нито коалиция от държави,които да я изместят от тази позиция,независимо от амбицийте на Китай,мечтите на Русия и фантазийте на разни безмозъчни русофилистични олигофрени и болшевишки кретени.

    Коментиран от #27

  • 26 676

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ти па сега":

    Не бе ,той говори за СССР. И аз питам колко завода са им построили?Нали може да питам? Ако не разрешават ,няма.Ще ги слушкам и ще папкам!
  • 27 Ха ха ха ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Кристиян Вигенин":

    Ха ха ха, това звездите ли ти го нашепнаха? Какво превъзходство сънуваш, където 99% от потребителските стоки са внос? САЩ е една фалирала държава.

    Коментиран от #31

  • 28 коко

    15 3 Отговор
    "господство на Америка" - интересен израз. САЩ са най-голямата заплаха за мира в света. По-голяма от хитлеристка Германия по времето около втората световна война.

    Коментиран от #30

  • 29 1234

    12 3 Отговор
    Аз по голяма заплаха от сащ не знам. Не Китай или Русия имат 800 легиона по света, в България са 4 те с каква цела са там, благотворителна? Сащ са юдейски измекяри и този им период приключва. Още не могат да го осъзнаят. Не вдява краваря, че статуквото им свършва. Израел са следващите на пангара...
  • 30 Българина

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "коко":

    Амине знам защо американското знаме и символи още не са забранени по света, но предстои! Хитлер аматьор в сравнение с тях. Оня е бутал германци да.мрат на предна линия. А юдеите създават конфликти с НПО от цру и др служби други да се бият вместо тях те само кладат огъня да не угасне. И така е от 1944
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мнение

    12 1 Отговор
    Не съм чел Китай да заплашва САЩ, но постоянно гледам и слушам как САЩ заплашват кого ли не.
  • 33 РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ СМЯТА ЧЕ

    12 1 Отговор
    САЩ СА ЗАПЛАХА ЗА ЦЯЛ СВЯТ ..АЗ СМЯТАМ ЧЕ В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ ВОЙНИ И ЗЛИНИ ПО СВЕТА СТОЯТ ЕВРЕЙТЕ ЗАЩОТО ТЕ КОНТРОЛИРАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ
  • 34 СМРАД В КРАВАРНИКА

    8 2 Отговор
    Всяка силна (военно и икономически) държава, която отказва да е в подчинение на новия световен ред, който налагат краваристанските джендъри с фашистка идеология от Вашингтон и Пентагона, е заплаха за ФАЩ. ХИТЛЕР СЪЩО ЛАМТЕШЕ ЗА СВЕТОВНА ХЕГЕМОНИЯ, НО МОГЪЩАТА МУ АРМИЯ (ИСТИНСКА АРМИЯ, А НЕ ЖДЕНДЪРИ КАТО НА САЩ) БЕШЕ СМАЗАНА ОТ РУСНАЦИТЕ И ТОЙ СВЪРШИ В БУНКЕР С КУРШУМ В ГЛАВАТА!
  • 35 АКО СЕ СЪЮЗЯТ 100 ДЪРЖАВИ

    8 2 Отговор
    И СПРАТ ДА ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ НА ЕВРЕЙТЕ ОТ СВЕТОВНА БАНКА. .МЕЖДУНАРОДЕН ВАЛУТЕН ФОНД. ..ЕВРЕЙТЕ ЩЕ РУХНАТ. ..И ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ДОЛАРА КАТО РАЗПЛАЩАНЕ МЕЖДУ ТЯХ. .ДА СЕ ВЪВЕДЕ НОВА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА. ..ЖИВАТА ИСТИНА
  • 36 Nnn

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Бурканбанк":

    Ти си много далеч от реалността много.И това само защото си русофилска слуга.Не знам какво визираш под "русия винаги е побеждавала" ,но за тебе ако студената война и разпада на СССР са победа,не знам какво да ти кажа.И ако можеш да ни обясниш как САЩ и ЕС са пред разпад продажнико ? САЩ имат една от най-сигурните и стабилни икономики.Толкова си неук на тази тема ,че дори си нямаш и представа.Ще ти кажа само ,че дори икономиката на Тринидад и Тобаго е по-стабилна от руската.Българската също е по-стабилна.За вас все Америка е през разпад и това го слушаме вече десетилетия.Само дето единствения разпад който видяхме беше на СССР ,а сега следващия ще е на русия.
  • 37 Nnn

    2 8 Отговор
    Колкото до темата е съвсем нормално САЩ да смятат Китай за основна заплаха.Китай имат втората по сила икономика след САЩ и втората по-сила армия след САЩ.Тук под заплаха се има всичко в предвид.Русия е толкова мижава във всяко отношение ,че САЩ ги държат на кайшка както си пожелаят.Руската икономическа "мощ" се развнява на тази на Холандия,а единствената причина някой да ги зачита все още за живи е,защото имат ядрени оръжия.
  • 38 руска смрад

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бурканбанк":

    Какво е победила бе глупендер.Виж ги тея степни мизерници къде се намират ,а запада къде е.Победили били.Живеят по-мизерно и от Конго ,да ти имат победителите !
  • 39 ужас

    6 0 Отговор
    Прoизнeceнa e cмъртнaтa приcъдa нa Ф22 и Ф35. Нa oръжeйнoтo излoжeниe в Мocквa Aрмия 2020 e oбявeнo , чe e cъздaдeн и гoтoв зa ceрийнo прoизвoдcтвo РOФAР лoкaтoр. Въпрocнитe игрaчки щe мoгaт дa ce виждaт oт 1000 кв във вид нa тeлeвизиoнeн oбрaз, a нe кaктo ceгa кaтo cвeтeщa тoчкa.

    Коментиран от #42

  • 40 The Beyonder Realm Classic

    3 0 Отговор
    Същите като Хитлер правят грешка като смятаха че Русия е заплаха а всъщност заплахата е Китай но най голямата грешка е да създадат противник като Китай и да го атакуват нещо като с Хитлер въоръжиха ордите му и после с цял свят зорлем унищожиха хилядолетен райх но лошото на немците е че вместо само с италианците той смяташе за приятели японци и турци като Америка смята черните латиноси и арабабо евреите семити за приятели и направи Европа да иска имигранти от африканци и индийци

    Коментиран от #41

  • 41 гостгост

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "The Beyonder Realm Classic":

    Пич ,егати дългото изречение.Никъде не видях точка ,а мисълта си тече :D

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 The Beyonder Realm Classic

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "гостгост":

    Точкования ти си доста тъпичак да виждаш истината без спирачки като препинателни знаци ти се прави на учен от академията на науките и се опитай да разшифроваш написаното

    Коментиран от #44, #47

  • 44 гостгост

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "The Beyonder Realm Classic":

    Не съм отрекал това, което си написал.Майтапих се в съвсем друга насока.То и без това въобще не ти се разбира какво искаш да кажеш,защото си пpocтоват неграмотник.Такива като тебе стават само за евтини бачкатори оплакващи се от системата.

    Коментиран от #45

  • 45 The Beyonder Realm Classic

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "гостгост":

    Абсолютно вярно аз съм простоват човек и обяснявам простичко за да ме разберат и намирам бедните жени но красиви за супер аз скъпи боклуци от дискотеката не си вкарвам в леглото а доколкото твойта интелигенция като ми пишеш така се припознах помислих че говоря с Айнщайн
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 айсиктир

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "The Beyonder Realm Classic":

    През 3 думички слагай запетайка. Ето това е запетайка ,. Разбра ли?