Last news in Fakti

1 Септември, 2020 14:16 2 391 18

Ленинградската АЕЦ навлезе в решителен етап

  • ленинградска аец-
  • русия-
  • експлоатация-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • росатом

Физическото пускане обхваща провеждането на над 50 теста в рамките на една седмица

Ленинградската АЕЦ навлезе в решителен етап - 1
Снимка: Росатом

В Ленинградската АЕЦ стартира последният етап от физическото стартиране на най-новия енергоблок с реактор ВВЕР-1200. Реакторната инсталация на шести енергоблок бе изведена на минимално контролируемо ниво на мощност. Това означава, че в активната зона на реактора е започнала самоподдържаща се управляема ядрена реакция.

„Минималното контролируемо ниво на мощност е това ниво, което ще ни позволи безопасно да проведем серия от тестове и да проверим физическите характеристики на активната зона на реактора за съответствие с изискванията на проекта. След като тези операции приключат и резултатите бъдат представени на „Ростехнадзор“, остава само да получим разрешение за енергийно пускане и да започнем поетапно увеличаване на мощността“, каза Александър Беляев, главен инженер на Ленинградска АЕЦ-2, предадоха от "Росатом".

Физическото пускане обхваща провеждането на над 50 теста в рамките на една седмица. Те ще позволят да се прецизират неутронно–физическите характеристики на първоначално зареденото ядрено гориво и ще потвърдят надеждността на защитите, блокировките и на цялата система за ядрено-физически контрол и ядрена безопасност на реакторната инсталация. Пускането в експлоатация на шестия енергоблок с реактор ВВЕР-1200 се извършва поетапно и започна на 19 юли 2020 г., когато първата горивна касета със свежо ядрено гориво бе заредена в активната зона на корпуса на реактора.

През следващите етапи - по време на енергийното стартиране, опитно-промишлената експлоатация и комплексните изпитания на енергоблока, цялото оборудване ще премине финална проверка за работа при експлоатационни параметри, с производство на електрическа и топлинна енергия. Планирано е шести енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ да бъде пуснат в промишлена експлоатация през 2021 година. Той ще замени втори енергоблок с реактор РБМК-1000, който работи ефективно в продължение на 45 години. Ленинградската АЕЦ е част от електроенергийното подразделение на „Росатом“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 16 Отговор
    Да не стане Чернобил 2?

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Баи

    12 1 Отговор
    И при нас ще заработи - аец белене , кога цьфнат нальмите

    Коментиран от #6

  • 3 кастроли

    7 1 Отговор
    В Ленинградската АЕЦ стартира последният етап от физическото стартиране на най-новия енергоблок с реактор ВВЕР-1200. А В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ СТАРТИРА,ОБОРУДВАНЕТО ТАКА СИ СТОИ НА ДЪЖДА. ПЛАТЕНО НА РУСНАЦИТЕ. ТЕМЕНУЖКА НЕ БАВКА ДА ПОВДИГНЕ ВЪПРОСА, РЕАКТОРЪТ ДА БЪДЕ МОНТИРАН. В БЕЛЕНЕ ИЛИ КАТО 7-МИ РЕАКТОР В КОЗЛОДУЙ. Б.Б.-ТЕ БИЗНЕСМЕНИ СПИРАТ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ И ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО СВЕТЛИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ИЗГАСНАТ.

    Коментиран от #7

  • 4 бизи

    1 10 Отговор
    Тези още ли се кланят на ленин?

    Коментиран от #9

  • 5 Бай Манчо

    14 1 Отговор
    Хората пускат централи ние пълним чекмеджета , управляват ни ид оти и предатели . Белене трябваше да е готова преди 20 години и да се е изплатила , а ние още философстваме и се правим на специалисти .
  • 6 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баи":

    Ний не трябва пичелим, простите овце трябва само да се доят и стрижат, така казва фащ чрез спсителката хиро мустафа на бай тиква
  • 7 Файър

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "кастроли":

    И дано да изгаснат.
    Поне тогава ще ясно,в кои дебри ви отведе Костов,евреин Мони,Пън Плевневлиев,бат Бойко универсала!
  • 8 Бесен Язовец

    0 10 Отговор
    След Чернобил....така се плаша от решителните фази на руските АЕЦ.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 9 Бесен Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "бизи":

    Вече и на путин:))
  • 10 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Нормален въпрос си задал,но безумно влюбените и вярващи в пияните руснаци ти слагат минуси.

    Коментиран от #11, #12, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 123

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Да...
  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Едва ли защото е малко вероятно да пуснат украински инжинери на отговорните длъжности.
  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Чернобил се намира в Украйна, а не в Руаия.

    Коментиран от #16

  • 15 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Психиатрите помагат при панически страхове. Посъветвай се с някой от тях.
  • 16 123

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Да, само че инженерите са били едни и същи. Всичко е било част от СССР и каквото е било в Русия, такова е било и в другите държави от СССР.
  • 17 Слав

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Чернобил е в Украйна.
  • 18 Енергетик

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Първо нека да се ограмоти малко технически, и тогава да пита, дали ще стане Чернлбол! Принципа на ВВЕР и РБМК няма нищо общо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания