Last news in Fakti

2 Септември, 2020 14:38 3 258 4

Северна Корея продължава с ядрените си дейности

  • северна корея-
  • ядрени опити-
  • ракета-
  • ким чен ун-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

Северна Корея продължава с ядрените си дейности - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея продължава с ядрените си дейности и това поражда сериозно безпокойство. Този извод се съдържа в годишния доклад за Северна Корея на Международната агенция за атомна енергия, разпространен днес, предаде AFP.

"Това, че Северна Корея продължава работа по ядрената си програма, представлява крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и буди дълбоко съжаление", се казва в доклада. През периода след последния ѝ доклад от август 2019 г. МААЕ е наблюдавала "признаци, съвместими с производството на обогатен уран" на ядрения обект Йонбьон, предаде БТА.

Базираната във Виена агенция на ООН припомня, че не е имала достъп до този обект и до други обекти в Северна Корея и че анализът ѝ се основава на информации, с които разполага, като например сателитни кадри и информации в публичното пространство. Вчера САЩ пък отправиха официално предупреждение срещу балистичните дейности на Северна Корея, които "продължават и са значителна заплаха за регионалната и световната стабилност". Това предупреждение бе отправено съвместно от Държавния департамент и министерствата на търговията и на финансите на САЩ.

В съвместния документ трите ведомства описват в детайли усилията на комунистическата държава да се снабди с материали, които могат да бъдат използвани за производството на балистични ракети. Американският сайт "38 норт" съобщава, че въоръжените сили на Северна Корея са започнали подготовката за военния парад в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия, предаде ТАСС. Репетиция за парада е документирана от сателити на 31 август на летище "Мирим" в Пхенян. В репетицията са участвали военнослужещи и бойна техника. Очаква се, че големият парад ще бъде на 10 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чон Санг

    8 4 Отговор
    Т.е. Северна Корея продължава да укрепва своя суверенитет...
  • 2 Кореец

    6 8 Отговор
    Дебелия от Северна Корея си мисли че все още са във война и комунизма съществува. Айде дебелак отказвай се от власста и Корея да стане единна.
  • 3 ΞLΞVΛTΞ

    3 2 Отговор
    Хаха да станела единна.А бе някой верно ли си мислят че прасчо управлява.Той е просто васал на Пекин а СК е буфер между Пекин и прозападната ЮК.Когато войските на ООН смазват СК влиза Китай американците искат използването на АО президентът им отказва май беше демократ и така.Хаха
  • 4 минчо

    3 0 Отговор
    А В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ С ГЕНОЦИДА НО ВЕЧЕ ИМА УСПЕХ 1 ВИ СМЕ ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА ДА НИ Е ЧЕСТИТО
Новини по държави: